KUNSTUDSTILLING

UNIKA
af Aase Seidler Gernes

Udstillingen åbner torsdag 1. marts kl. 16-18. UNIKA kan ses frem til 8. april 2018 

Forhallen, Politikens Hus, Rådhuspladsen 37, København V.


Om udstillingen

Aase Seidler Gernes har altid været maler. Først malede hun på stof. På store vægtæpper og på bukser og busseronner, forklæder og gardiner. Hverdagsobjekter med en funktion, men også et unikt kunstnerisk udtryk. Hun er udlært stoftrykker, og arbejdede naturligt med tekstiler som medie frem til 1960’erne, hvor hendes fornavn gled i baggrunden til fordel for sin mands, Poul Gernes.

Hun overtog tropperne på hjemmefronten, Poul Gernes offentligheden. Sammen med sin mand, Poul Gernes, og næsten altid i hans navn, står hun bag værker, der i dag betragtes som hjørnestene i den nyere danske kunsthistorie.

Meget berømte er Gernesernes totalindretning af Herlev Hospital, udsmykningen af Palads-biografen, de utallige skoler, rådhuse, svømmehaller og andre bygningsværker landet over. Kunsten og livet er uadskillelige i Aase Seidler Gernes’ og Poul Gernes’ værk, og derfor bragte de også kunsten ud i livet til folk. Der er også malerierne. Især kendt er de store cirkelbilleder med ring på ring i nøje udvalgte farver, altid blandet af Aase Seidler Gernes, hvis øje for nuancer – selv i dag – ikke fås skarpere.

Efter Poul Gernes’ død gjorde Aase Gernes deres igangværende opgaver færdige og stod bag flere frem til 2007, hvor hun fik en blodprop, der lammede hende i den ene side af kroppen og ramte kunstnerens talecenter. Kunsten fik den dog langtfra ram på.I dag er Aase Seidler Gernes stadig i høj grad aktiv. I sit hjem, Danmarks måske mest farverige plejehjemsbolig beliggende i det indre København, arbejder hun dagligt. Hun har lært sig at tegne med den venstre hånd i stedet for den højre. De store stofstykker, der nu er udstillet i Politikens forhal, er byttet ud med A4-ark, der er lettere at håndtere. Men stilen er genkendelig og så overbevisende, at Statens Museum for Kunst har købt over 80 af Aase Seidler Gernes’ nye værker.

Det er de samme geometriske mønstre, cirkler, trekanter og spiraler som før. Nu i små fragmenter i stedet for store flader som tidligere. Figurer, som mange vil genkende fra Poul Gernes, men som har været til stede hos Aase Seidler Gernes siden 1940’erne.»Poul har det hele fra Aase«, som tekstiltrykkeren Hanne Danielsen, Aase og Poul Gernes’ ven, sagde det lidt drillende i et interview i Politiken for et par år tilbage.

I dag, et stykke oppe i Aase Seidler Gernes’ alderdom, kan ingen i hvert fald være i tvivl om, at hun er en kunstner i egen ret.

Fernisering torsdag 1. marts ved direktør for Statens Museum for Kunst, Mikkel Bogh og kunstneren vil være til stede.


Politikens Galleri
Du kan finde alle kunstværker fra Politikens Galleri under KUNST her på sitet.

Vores kunst kan også købes i Politikens Forhal, Rådhuspladsen 37, 1785 København V.
Der er indgang via svingdøren og åbningstiderne er mandag-fredag kl. 8.30-18 og lørdag kl. 10-14. Søndag er der lukket.

Fernisering og udstillinger
Ca. en gang om måneden præsenterer vi en ny kunstner og i den forbindelse afholdes der fernisering, hvor alle er velkomne.
Fernisering er gratis - hvis du ønsker at få besked, når det sker, kan du kontakte Politikens Galleri på galleriet@pol.dk
Hvis du ønsker at besøge vores udstillinger i Politikens Forhal er åbningstiderne mandag-fredag 8.30-18 og lørdag 10-14.


Plus Nyhedsbrev


Tilmeld dig nyhedsbrevet og få besked om nyeste varer, arrangementer og rabataftaler leveret et par gange om ugen.

Ved tilmelding accepterer du, at Politiken opretter et Medielogin til dig, såfremt du ikke allerede har et.
Samtidig afgives permission til at Politiken lejlighedsvis må kontakte dig. Læs mere.

Der opstod en uventet fejl. Prøv venligst igen senere, eller kontakt os direkte.

Den indtastede e-mail er ikke gyldig.

Plus Nyhedsbrev

Tak for din tilmelding!
Hvis ikke du har et Medielogin, har vi oprettet ét til dig og samtidig sendt dig en email.

Politiken Plus
Rådhuspladsen 37
1785 København V.
tlf. 70 15 85 15

email plus@pol.dk
web politiken.dk/plus
JP/Politikens Hus A/S
cvr. nr. 26 93 36 76