AKTUEL UDSTILLING
Periode: 23/2 - 31/3 2017 i Politikens Forhal.

Pardon My Darlings
af Astrid Marie Christiansen

’Pardon My Darlings’ har Astrid Marie Christiansen (født 1981) kaldt sin udstilling i Forhallen. Den består af billeder, som kunstneren har malet inden for de seneste år. Eller rettere: billeder, som hun har malet på – med streg under . For farven har hun lagt på, som man nu engang ville bemale et relief eller et fysisk objekt med en vis udstrækning. Hendes billede-objekter går ikke bare i dybden, fysisk og bogstaveligt. De opfører sig også helt anderledes end de firkantede eller rektangulære malerier, som man kender fra utallige udstillinger og museer.

 

For Astrid Marie Christiansens malerier er skulpturelle. De kan være skæve, asymmetriske, uregelmæssige, og så er de rumlige, ligesom møblerne i vore stuer. Et billede og rummet, hvor det hænger, har dermed opnået en form for ligestilling. Derfor kan et af hendes billeder også inddrage det omgivende rum ved den måde, vi oplever dem begge på: dvs. som en helhed. Rummet trækker på hendes billeder, ligesom billederne også trækker på rummet. Ikke mindst derfor har Astrid Marie Christensen fået betroet visse udsmykningsopgaver. Udsmykninger er altid en slags bundne opgaver. Kunstneren kan kun til en vis grad gøre lige, hvad hun har lyst til at gøre. Hun må indordne sig. Stedet og omstændighederne forpligter. Det er på den baggrund, at udstillingen ’Pardon My Darlings’ skal ses. For her har hun givet sig selv frie hænder. Her har hun malet lige, hvad hun havde lyst til. Her er det hende selv, der både har stillet opgaven – og løst den.

 

Så utraditionelt – og abstrakt – har Astrid Marie Christiansen ikke altid arbejdet. Hendes allertidligste billeder var ikke abstrakte. De var figurative, de forestillede noget og henviste til noget, og det var med den type billeder, at hun blev optaget på Det Kongelige Danske Kunstakademi i 2006. Da hun havde fulgt akademiets undervisning i fem år, begyndte hun langsomt at ændre sit syn på maleriet. Hun fandt, at maleriet ikke kun skulle betragtes som en firkantet flade, det var et slags objekt, som også burde kunne bemales på siderne. Hvis der var en ydre inspiration til den måde at udvide maleriet på, stammede den måske fra Mary Heilmann, en ældre amerikansk kunstner, eller fra hendes kollega Frank Stella. Men der var farven til forskel. Astrid Marie Christiansens farver er gennemgående blege, hun har ikke været bange for at bruge almindelig kaffe som malemiddel, udover akrylfarven. Kaffen kombineret med den sarte kolorit har givet billederne en særlig sanselighed – og skrøbelighed, og så holder hun af at indarbejde nogle små skævheder eller brudflader i kompositionen. Men billederne er altid udført i overensstemmelse med en plan. De er ikke spontane – eller tilfældige. For hun kan først bestemme sig for rammens proportioner, når hun ved, hvordan billedet skal se ud. Rammens form er med til at bestemme farven og maleriets komposition. Men maleriets komposition er også med til at bestemme rammens udseende. De to betinger hinanden og indordner sig efter hinanden. Men der er dog altid plads til, at kunstneren kan overraske sig selv. Det har hun også gjort denne gang.

 

Peter Michael Hornung

Fernisering på udstillingen ’Pardon My Darlings’ er torsdag 23. februar kl. 16-18

 


Politikens Galleri
Du kan finde alle kunstværker fra Politikens Galleri under KUNST her på sitet.

Vores kunst kan også købes i Politikens Forhal, Rådhuspladsen 37, 1785 København V.
Der er indgang via svingdøren og åbningstiderne er mandag-fredag kl. 8.30-18 og lørdag kl. 10-14. Søndag er der lukket.

Fernisering og udstilliner
Ca. en gang om måneden præsenterer vi en ny kunstner og i den forbindelse afholdes der fernisering, hvor alle er velkomne.
Fernisering er gratis - hvis du ønsker at få besked, når det sker, kan du kontakte Politikens Galleri på galleriet@pol.dk
Hvis du ønsker at besøge vores udstillinger i Politikens Forhal er åbningstiderne mandag-fredag 8.30-18.


Plus Nyhedsbrev


Tilmeld dig nyhedsbrevet og få besked om nyeste varer, arrangementer og rabataftaler leveret et par gange om ugen.

Ved tilmelding accepterer du, at Politiken opretter et Medielogin til dig, såfremt du ikke allerede har et.
Samtidig afgives permission til at Politiken lejlighedsvis må kontakte dig. Læs mere.

Der opstod en uventet fejl. Prøv venligst igen senere, eller kontakt os direkte.

Den indtastede e-mail er ikke gyldig.

Plus Nyhedsbrev

Tak for din tilmelding til nyhedsbrev fra Politiken Plus.
Hvis ikke du har et Medielogin, har vi oprettet ét til dig og sendt dig en email.

Politiken Plus
Rådhuspladsen 37
1785 København V.
tlf. 70 15 85 15

email plus@pol.dk
web politiken.dk/plus
JP/Politikens Hus A/S
cvr. nr. 26 93 36 76