Afslapning i den brandvarme badetamp sammen med andre fra gruppen efter en dag på ski.
Foto: Søren Bo Steendahl

Afslapning i den brandvarme badetamp sammen med andre fra gruppen efter en dag på ski.

Rejser

Fællesrejser lokker: »Her kan de fleste med en almindelig løn deltage, og det synes jeg, er rigtig fint«

Tag på fællesrejse i norske Hemsedal og få fokus på fællesskabet.

Rejser

I køkkenet i den gamle gæstgivergård i Hemsedal, Fausko Skysstasjon, er dagens madhold i gang med forberedelserne til aftensmaden. Menuen står på elggryde med tyttebærsovs, kartofler og rodfrugter, og Siri Vinther, Sabine Hoffmeyer og Morten Jess Nielsen rører i 10-litersgryden, mens andre fylder service i den store industriopvaskemaskine. 56 rødkindede og sultne skiløbere skal spise med.

Ruby Rejser debuterede med fællesrejser i 2001, og siden er antallet af gæster til denne type rejser vokset støt.
Foto: Søren Bo Steendahl

Ruby Rejser debuterede med fællesrejser i 2001, og siden er antallet af gæster til denne type rejser vokset støt.

»Det er fjerde gang, jeg er på skiferie, hvor fællesskabet er i fokus. Vi er en stor flok venner, der tager af sted hvert år, og det er vildt fedt, at vi kan være sammen med vores familie og venner og samtidig møde nye mennesker«, fortæller Siri Vinther, der til daglig bor på Nørrebro i København og er ved at uddanne sig til speciallæge.

»Så er det vist tid til et glas rødvin«, siger Steffen Jensen, der sammen med Jeanette Bruun kommer ind i køkkenet og med et bredt smil stiller en karton med vin på bordet. Der bliver skålet hen over gryderne.

Her kan de fleste med en almindelig løn deltage, og det synes jeg, er rigtig fint

De to sørger for koordinering af madholdene, som man deltager i på fællesrejser med Ruby Rejser. Som eneste danske rejseselskab kører Ruby Rejser efter det koncept, at man i hold skal lave aftensmad og morgenmad én gang i løbet af en uge. Koordinatorerne køber råvarerne og har alle menuer og opskrifter klar, så man som gæst bare skal snitte, hakke, koge og stege. Og gerne være med på en skål og en masse hyggelig snak indimellem.

»Køkkentjansen er ikke hård«, forsikrer Siri Vinther. »Selvfølgelig er der noget at lave i alle tre timer, man laver mad, men koordinatoren har styr på, hvad der skal gøres. Det gør det hele lidt lettere. Samtidig er det en god måde at lære de andre at kende på, når man står hen over 10 kg gulerødder, der skal skrælles«, griner hun.

Som gæst på fællesrejserne har man medansvar for, at skiferien bliver god, og ud over at lave mad i hold skal man gøre rent på eget værelse og deltage i den fælles rengøring, så hotellets stuer, køkken og andre opholdsrum er rene og indbydende.

Langborde og sagn fra gamle dage

Ruby Rejser debuterede med fællesrejser i 2001, og siden er antallet af gæster til denne type rejser vokset støt. I 2016 toppede det med 2.600 sommer- og vintergæster.

Nogle af dem er den flok børn og voksne i ragsokker og uldtrøjer, der spiller brætspil i en af de mange stuer, mens andre spiller guitar i køkkenet, hvor der er kaffe og varm kakao på kanden.

Aftenerne går ofte med fællessang og hygge i den gamle norske stuga, der hører til gården.
Foto: Søren Bo Steendahl

Aftenerne går ofte med fællessang og hygge i den gamle norske stuga, der hører til gården.

Inge Hultberg fra Kolding er 65 år og på fællesrejse med sine søstre, Aase Hultberg på 60 og Lise Thimsen på 71 år.

Det er fjerde gang, søstrene rejser på denne måde, og det er særligt det fælles koncept, der tiltaler søstrene, der denne fredag aften deltager iNorsk aften i Årestugu, som er en del af Fausko Skysstasjon lige i udkanten af tunet.

Der er tændt åben ild midt i rummet, og unge og gamle sidder side om side ved kraftige langborde omkring ilden. Ejeren af stedet, Knut Fausko, er mødt op med sin violin. Han fortæller sagn og historier om livet i Hemsedal i gamle dage, mens han spiller viser, og kaffekanden og kagen går rundt.

»Fællesskabet er uformelt, og hyggelige aftener som denne gør, at man meget hurtigt kommer til at lære folk at kende«, siger Inge Hultberg.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Og så er det billigere end at tage på skiferie på hotel, understreger hun.

»Her kan de fleste med en almindelig løn deltage, og det synes jeg, er rigtig fint«.

Inge Hultberg har også været på andre skidestinationer med Ruby Rejser, men hun foretrækker Fausko Skysstasjon.

»Det betyder meget for mig, at det er et sted med sjæl og ikke bare et kedeligt betonbyggeri«, fortæller hun om hotellet, der er Hemsedals ældste gæstgivergård fra 1870.

Foto: Søren Bo Steendahl

Rummelighed over for andre

Onsdag og torsdag aften tændes der op i de to udendørs vildmarksbade med udsigt til de oplyste skiløjper. En af dem, der sidder tæt i det varme vand blandt de andre, er Muska Steenbeck fra Roskilde, der er på ferie med sin mand, Kristoffer Colding, og deres søn, Albert, der fylder 13 år samme dag. Det er anden gang, familien er med på fællesrejse.

De er vilde med det store alpine skiområde i Hemsedal, men der er en helt særlig årsag til, at familien deltager:

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Her kan vi give vores børn og os selv det fællesskabsaspekt, som man ikke får, når man er en helt almindelig kernefamilie. Til daglig i en travl hverdag når vi jo ikke at se mange andre end den nærmeste familie og en fast venneskare i weekenden, så derfor er det superfint med de her ferier, hvor vi møder andre typer mennesker, der lever på andre måder, end vi selv gør. Det giver os selv og vores børn en rummelighed over for alle typer mennesker, og det er vigtigt for os«, siger Muska Steenbeck.

Hun sætter sig på kanten af badestampen. Hendes krop damper i kulden, mens hendes mand og fem-seks andre løber ud over markerne og ruller sig i sneen. De skriger. Hyler. Ruller sig igen. Griner. Og hopper tilbage i det brandvarme vand.

Politiken var inviteret af Ruby Rejser, Skistar og Hemsedal Turistbureau.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce