Annonce
Annonce
Annonce
London

10 gratis fornøjelser i London

Behold pungen i lommen og få gode oplevelser for ingen penge. Vi guider her til 10 gratis oplevelser i London.

Politikens rejseguides

LONDON er fra et finansielt synspunkt verdens navle, og det er med til at holde hjulene i gang. Der findes næppe heller det folkeslag, der ikke er repræsenteret med indbyggere i den store by. Især mange indvandrere fra de tidligere kolonier i Asien, Afrika og Caribien kaster farverig og eksotisk glans over den by, der fortsat har uformel status som hele verdens hovedstad. London bliver man aldrig færdig med, og byen kan besøges igen og igen på alle tider af året.

1. Bliv klogere på kunsten

London huser nogle af de fineste kunstværker i verden, og mange af dem kan ses ganske gratis. På Tate Britain venter et bredt udvalg af kunst fra det 16. århundrede og frem til nu, mens Tate Modern fokuserer på moderne kunst. Bygningen, der huser Tate Modern, er også et besøg værd i sig selv. Den husede tidligere et stort kraftværk, og turbinehallen i underste etage er nu omdannet til et imponerende udstillingsrum.

Læg også vejen forbi National Portrait Gallery og National Gallery, der begge ligger på Trafalgar Square. Alle har gratis adgang på nær til særudstillinger.

2. På museum

Økonomien er ikke en undskyldning for at springe museumsbesøgene over i London, for der er gratis adgang til de væsentligste museer. Det største er British Museum, der er et af de største og vigtigste museer i verden og fortæller historien om menneskets historie og kultur. Her findes flere af Storbritanniens vigtigste kunstgenstande, hvoraf flere stammer fra kolonitiden. På Natural History Museum venter naturens historie med imponerende genstande som dinosaurskeletter og fossiler, mens Victoria & Albert Museum er for de kunst- og designinteresserede.

3. Vagtskifte ved Buckingham Palace

En af de mest klassiske London oplevelser er vagtskiftet ved Buckingham Palace, og det er ganske gratis at møde op og opleve de uniformerede soldater, der afløser hinanden akkompagneret af fuld musik. Vagtskiftet finder sted kl. 11.30 lige indenfor slottets porte. Om sommeren skifter vagterne hver dag, om vinteren er det hver anden dag. Det kan anbefales at komme i god tid.

Tjek datoerne på www.royal.gov.uk

4. Ceremony of the keys

Hver aften gennem mindst 700 år er den samme ceremoni blevet udført ved Tower of London. Her bliver portene formelt låst under et ganske fast ritual, der bliver indledt syv minutter i ti om aftenen, således at præcis når klokken slår ti, er Tower of London låst af. Den eneste gang i historien, hvor ceremonien nær ikke blev udført, var under anden verdenskrig. Her blev det gamle vagtrum ramt af brandbomber, ligesom gardisterne var på vej for at udføre ceremonien. De fik benene blæst væk under sig, men rejste sig blot og gennemførte ritualet. Der findes endda et brev i Tower of London, hvor den overordnede undskylder til Kong George VI for forsinkelsen. Der er gratis adgang til ceremonien, men kun et meget begrænset antal pladser.

Er man interesseret i at opleve ritualet, kan man ansøge her: www.hrp.org.uk

LÆS OGSÅOpdag Londons hemmelige kvarterer

5. Seværdighederne på South Bank

Tate Modern, Millenium Bridge, St. Paul’s Cathedral, Big Ben og Westminster Abbey er nogle af Londons mest kendte vartegn, og de kan alle opleves på en ganske kort strækning langs Themsens sydlige bred. Turen er samtidig en smuk og hyggelig vandretur med god udsigt ind over London. Undervejs kan man desuden ofte finde yderligere gratis underholdning i form af gademusikanter og mimekunstnere.

6. Gadekunstnere i Covent Garden

Kreative udklædninger, imponerende mimik og musikalske optrædener. Hvorfor betale i dyre domme for teaterbilletter, når underholdningen kan findes gratis på gaden. Især Covent Garden samler en bred vifte af assorterede kunstnere, som hver især samler store folkeskarer. Vær dog opmærksom på, at mimekunstnerne i deres kreative kostumer og nærmest umenneskelige evner til at stå stille vil forvente en skilling, hvis de bliver fotograferet.

LÆS OGSÅOplev London på tre forskellige måder

7. Tower Bridge går op og ned, op og ned, op og ned…

I sig selv er Tower Bridge et imponerende bygningsværk. Det tog mere end otte år og 11.000 ton stål at konstruere broen, som i dag er en af de væsentligste trafikårer mellem Themsens to bredder.

Men det er endnu mere imponerende at se, når den uendelige strøm af trafik fra tid til anden bliver sat i stå, og vejbanen midt i den ellers så bastante bro rejser sig i to dele for at slippe høje fartøjer igennem.

Tjek www.towerbridge.org.uk for, hvornår broen går op.

8. British Library

British Library er Storbritanniens nationalbibliotek og med sine mere end 14 mio. Bøger, 920.000 magasin- og avistitler og 58 millioner patenter er det et af verdens største. Det er gratis at besøge udstillingsgallerierne og udforske bygningen, der ligger tæt ved både King’s Cross og Euston stationerne. Det er den største offentlige bygning, som er blevet opført i Storbritannien i det 20. århundrede med over 112.000 etagemeter. Men vær forberedt på ikke at komme særligt langt i samlingen, for selv hvis man læser blot fem af bibliotekets emner om dagen, vil det tage over 80.000 år at komme gennem hele samlingen.

Blandt bibliotekets vigtigste emner findes blandt andet Magna Carta, Leonardo da Vinci’s notesbog og den første udgave af The Times fra 18. Marts 1788.

9. Trafalgar Square

Trafalgar Square er en af Storbritanniens væsentligste turistattraktioner og er aldrig et kedeligt sted at besøge. Pladsen blev designet og konstrueret i 1820’erne og 1830’erne og ud over at være hjemsted for Lord Nelson, som skuer ned over menneskemængden fra sin piedestal. Herfra er han blandt andet jævnligt vidne til et væld af demonstrationer, som jævnligt finder sted på pladsen, ligesom filmoptagelser, fotograferinger og andre events ofte kan opleves her. Et glimrende sted at tage en pause og bare kigge på mennesker.

Ved juletid får Lord Nelson desuden selskab af et imponerende juletræ, som Norge hvert år donerer, som tak for Storbritannien for befrielsen fra nazisterne under Anden Verdenskrig.

10. Til marked, til marked

Godt nok er varerne ikke gratis, men oplevelsen af en tur på et af Londons utallige markeder koster ingenting. Især i weekenderne myldrer boder og mennesker frem og faldbyder alt mellem himmel og jord. Blandt de mest kendte og populære markeder er Camden Market og Portobello Market, hvor det primært er tøj (Camden) og antikviteter (Portobello), der er til salg. Blomsterelskere bør besøge Columbia Flower Market, mens de madglade bør lægge vejen forbi Borough Market, hvor et væld af små producenter faldbyder deres delikatesser. Andre interessante markeder er: Old Spitalfields Marked, Brick Lane Market og Petticoat Lane Market.

Få fuld adgang til politiken.dk.

Abonnér for at få fuld adgang til politiken.dk, med inspirerende artikler, opdateret nyhedsoverblik og begavet underholdning.

Allerede abonnent? Log ind

Del link
Annonce
Mest læste
Dit politiken
Annonce