Annonce
Annonce
Rejser

Tyskerne har verdens bedste pas

Danmark kommer ind på top ti over hvilke pas, der giver indrejse til flest lande uden visum.

Ikke alle pas åbner lige mange grænsebomme, når man skal ind i et land.

Tyskernes rødbede-farvede EU-dokument er det bedste af slagsen: Det giver direkte adgang til 177 ud af verdens 219 lande, uden at man behøver at ansøge om et visum.

Det er tre lande flere end Danmark.

Det viser en ny opgørelse af visarestriktioner lavet af konsulentfirmaet Henly & Partners, der har undersøgt, hvor mange lande og territorier, statsborgerne i de forskellige nationer kan besøge visumfrit.

Vinderne

Selvom Danmark ikke er at finde på førstepladsen, er landet stadig i toppen af listen på en delt fjerdeplads sammen med Belgien, Holland og USA.

»Når et land er i toppen af listen, er det udtryk for, at landet har en stabil økonomi og god social sikkerhed«, fortæller Ole Egberg Mikkelsen, centerchef for borgerservice og kommunikation i Udenrigsministeriet.

Det er Ninna Nyberg Sørensen, der er seniorforsker i global regulering hos Dansk Institut for Internationale Studier, enig i:

Verdens bedste og værste pas

I toppen:

  • Tyskland - adgang til 177 lande
  • Svergie - adgang til 176 lande
  • Finland, Frankrig, Italien, Spanien, England - adgang til 175 lande
  • Belgien, Danmark, Holland, USA - adgang til 174 lande
  • Østrig, Japan, Singapore - adgang til 173 lande

I bunden:

  • Afghanistan - adgang til 25 lande
  • Pakistan - adgang til 29 lande
  • Irak - adgang til 30 lande
  • Somalia - adgang til 31 lande
  • Syrien - adgang til 32 lande

Kilde: Henly & Partners

»Når visse nationaliteter kan tage ind i mange lande uden et visum, er det et tegn på, at landenes indbyggere både er attraktive som turister og forretningsrejsende, og at der ikke er nogen overhængende fare for, at de bliver hængende«.

Ud over førstepladstageren Tyskland, finder man svenskerne på en andenplads med visumfri adgang til 176 lande, efterfulgt af finnerne, franskmændene, italienerne og spanierne på en delt tredjeplads. Borgere herfra kan få adgang til 175 lande uden et visum.

Taberne

I den modsatte ende af skalaen med de 'dårligste' pas har afghanerne adgang til færrest lande.

25 lande kan Afghanistans indbyggere komme ind i uden et visum. De bliver efterfulgt af pakistanere med adgang til 29 lande og irakere, som har adgang til 30 lande.

»I bunden af listen finder vi en gruppe lande, hvor det er meget vanskeligt for indbyggerne at rejse. Ofte fordi landene har ufred, krig og fattigdom«, siger Ole Egberg Mikkelsen.

LÆS OGSÅ:USA tager skridt mod strammere kontrol af danske rejsende

På grund af landenes situation er der tit store migrationsstrømme derfra. Derfor er modtagerlandet bange for, at personer uden et visum vil flytte til landet i forsøget på at få et arbejde, forklarer Ninna Nyberg Sørensen.

»Visumkravet gør, at man bliver screenet for, om man blandt andet har fast arbejde og ejendom. På den baggrund bliver det vurderet, hvor stor risiko der er for, at man bliver i landet. Landene med bundplaceringer er derfor oftest dem, hvor modtagerlandet frygter, at de rejsende bliver der«, siger Ninna Nyberg Sørensen.

Højdespringerne

Bundskraberne på listen er dog ikke dømt til at have dårlige pas i al fremtid, påpeger Ninna Nyberg Sørensen.

»Migrations- og flygtningestrømme ændrer sig. Når der er velstandsændringer eller et ændret konfliktbillede i et land, så vil det påvirke indbyggernes muligheder for at tage ind i andre lande. Det kan man for eksempel se i Colombia, hvor der de seneste år er blevet ryddet op i f.eks. bande- og narkomiljøet, så der er færre, som migrerer«, siger Ninna Nyberg Sørensen.

Sådan gjorde Henly & Partners

Konsulentbureauet har brugt en utraditionel optællingsmetode, der gør, at 'pladserne' på listen inddeles i grupper, hvor alle lande med samme pointtal får samme placering.

Det betyder for eksempel, at Finland, Frankrig, Italien, Spanien og Storbritannien deler tredjepladsen og alle får en placering som nummer 3. Herefter følger en gruppe på fire lande, herunder Danmark, der alle får en placering som nummer 4 (hvor man normalt ville sige nummer 8).

På den måde inddeles de 199 nationaliteter i undersøgelsen i 104 grupper. Afghanistan er som dårligste nation alene på 104.-pladsen.

Det kommer også til udtryk på listen, hvor Colombia er rykket 25 pladser op i forhold til sidste år, og har nu adgang til 103 lande uden et visum, ifølge CNN.

LÆS OGSÅ: DF vil have visumkrav med i dansk grænsekontrol

»Særligt latinamerikanere bliver mere og mere attraktive forretningsrejsende og turister, fordi de oplever en velstandsstigning, hvor flere og flere i middelklassen har et rejsemønster, som ikke adskiller sig fra andre landes indbyggere«, siger Ole Egberg Mikkelsen.

Listens helt store højdespringer fra 2015 til 2016 er dog Østtimor, et lille land i Sydøstasien, som er sprunget 33 pladser og nu har adgang til 82 lande, skriver CNN.

Omvendt er der ikke ret mange lande, som oplever, at deres pas møder flere lukkede grænser i år, end de gjorde sidste år.

Det land eller territorium, som er røget flest pladser ned af listen, er, ifølge CNN, Hongkong, som er faldet fra en 16.- til 20.-plads på listen, hvilket betyder, at Hongkongs indbyggere nu har adgang til 154 lande.

Fremtiden

I fremtiden vil mange nationaliteters pas kunne åbne langt flere grænsebomme, end de gør i dag.

Det spår Ole Egberg Mikkelsen.

»Hvis man ser på hele verden, er der en positiv social og økonomisk vækst. Så forhåbentligt vil der i fremtiden vil være langt flere lande, hvis indbyggere kan rejse visumfrit«, siger han.

Vil du ikke gå glip af de nyeste artikler fra Maria Skjødt eller Rejser, så klik på ’Følg’-knappen i toppen af denne artikel. Så dukker de automatisk op i Din Strøm, når du er logget ind på Politiken.

Redaktionen anbefaler

Stort flertal i USA stemmer ja til visumstramninger

Formålet er, at personer, der har besøgt for eksempel Syrien, ikke længere skal have let adgang til USA.

Del link
Annonce
Mest læste
Dit politiken
Annonce