Annonce
Annonce
Rejser

Disse film skal du ikke se på flyveturen

Ny Denzel Washington-film bliver højst sandsynligvis aldrig underholdning om bord på fly.

Gem til liste

Det er faktisk noget nær undertegnede journalists værste mareridt.

At være magtesløs passager i et fly, der skal nødlandes - og styres i sikkerhed på landjorden af en tømmermændshærget kaptajn med søvnmangel og alkohol i blodet.

Af samme grund skal passagerer, der flyver med SAS, ikke forvente at se den amerikanske film 'Flight' i flyenes underholdningssystem.

Kontraproduktivt med flystyrt
Ovenstående scenarie er nemlig (heldigvis) fiktivt og plottet til et nyt drama med skuespilleren Denzel Washington i hovedrollen som den fordrukne kaptajn. Filmen får amerikansk premiere i denne weekend, men flimrer først over de danske biograflærreder medio januar.

Men den kommer ikke på de indbyggede skærme i SAS-flyene.

»Vi får først filmen til screening i 2013, så vi har ikke vurderet den i dens fulde endnu, men vi antager, at den ikke kommer med i vores in-flight underholdningsudbud«, siger pressechef hos SAS Trine Kromann-Mikkelsen og tilføjer:

»Det siger sig selv, at det er kontraproduktivt at vise film med fly, der styrter ned eller skal lande«.

LÆS OGSÅDu betaler dyrt for flyets farligste sæder

Før en film overhovedet bliver udbudt som underholdning på flyveturen, skal de igennem censur i Hollywood hos distributørerne af film til flyselskaber. Censuren hedder 'Edited for Airlines' og er en vurdering af, om hvorvidt en film - eller dele af en film - er egnet til luftfart.

Klippede scene fra i tegnefilm
SAS har desuden sine egne retningslinjer for underholdning om bord, der så vidt som muligt skal vige uden om film med sex, ekstrem vold, racisme, politisk indhold og flystyrt.

Eksempelvis blev en scene klippet ud af den populære DreamWorks-animationsfilm Madagaskar 2. I scenen forsøger tegnefilmsdyrene at nødlande et fly - med meget ringe succes - og det slap ikke igennem flycensuren.

LÆS OGSÅEU's sorte liste er opdateret: Her er de 279 flyselskaber, du ikke skal flyve med

»Det er op til folk, om de vil se en film i deres fulde længde på landjorden, men man behøver måske ikke trætte sig selv med følelsesmæssige udsving på flyveture. Der er selvfølgelig forskellige kulturelle aspekter, som gør, at nogle nationaliteter synes, at noget er okay, mens andre finder det stødeliigt«, siger Trine Kromann-Mikkelsen.

Tsunamifilm under tsunamien
Men det sker, at nogle film befinder sig i grænselandet og derfor slipper igennem, tilføjer SAS' pressechef og peger på Clint Eastwoods film 'Hereafter' som et eksempel.

Filmens omdrejningspunkt er en gruppe mennesker, der alle har haft døden tæt inde på livet - blandt andet en kvinde, der har overlevet 2004-tsunamien i Thailand.

'Hereafter' blev vist i SAS' fly samtidig med 2011-tsunamien i Japan.

»Vi kunne jo ikke forudse, at der ville komme en tsunami i Japan på samme tid, som filmen var i systemet. Vores crew gjorde meget ud af at oplyse passagererne om filmen og fortælle, at der var scener, som kunne opleves som voldsomme«, siger Trine Kromann-Mikkelsen.

LÆS OGSÅ Her er verdens farligste flyselskaber

Men 'Hereafter' og 'Flight' er ikke de eneste film, som passagerer nødigt vil lade sig udsætte for på flyveturen. CNN har samlet en liste over film, som flypassagerer helt bør undgå.

Eksempelvis 'Airport', der handler om en selvmordsbomber, som vil sprænge en Boeing 707 i luften, 'United 93' om flyet, der blev kapret 11. september 2001 og efterfølgende styrtede ned i en mark nær Pennsylvania, samt 'Cast Away' med Tom Hanks, der er eneste overlevende efter et særdeles dramatisk flystyrt.

Se traileren til 'Flight'

TUREN GÅR TIL GODE REJSEMÅL I Marts

Lissabon

Lissabon

Traurig kærlighedsmusik, skramlede sporvogne på stejle bakker og en af...

Berlin

Berlin

Anarkistisk, fandenivoldsk og tilbagelænet. Men også svulstig og...

New York

New York

New York er smuk, kreativ, dekadent, dyt, båt, bimlende, bamlende, forrykt...

Göteborg

Göteborg

Fem Michelin-restauranter, verdens bedste samling af nordisk kunst,...

Firenze

Firenze

Firenze, Firenze, Firenze. Hvem kan sige ”Firenze” uden at slå...

Madrid

Brede boulevarder, små tapasbarer, monumentale museer og et enormt...

Budapest

Smukt udsmykkede termalbade med velgørende varmt vand, gamle kaffehuse med...

Paris

Paris har efterhånden udtømt listen af superlativer, der med rimelighed...

Edinburgh

I et hus fra Middelalderen sælger de billige kilte og whisky. Ude ved...

Hamburg

Hamburg er Europas næststørste havneby. Og havneområdet HafenCity er da...

Dubai

Futuristiske og vanvittige Dubai pirrer, forundrer, forarger og sitrer i...

Istanbul

En by, to verdensdele, 9.000 års historie og 14 mio. indbyggere

London

Dekadente stormagasiner, mad-templer, teatre og gigantiske museer....

PolitikenPlus
 • Rygsæk Forenklet rygsæk i enkel og funktionel udførelse, hvor låget foldes ned og fæstnes på forsiden med læderrem og spænde.

  Pluspris 849 kr. Alm. pris 999 kr. Køb
 • Kabinetrolley Find din vilde side frem. Denne kuffert dækker hele spektret fra det sjove til det funktionelle, og er i mål, som er godkendt til at medbringe ombord på fly.

  Pluspris 765 kr. Alm. pris 899 kr. Køb
 • Rygsæk Funktionel rygsæk fra Eastpak i klassisk look, og med mange praktiske detaljer. Tasken er produceret i slidstærkt nylon og fås i to farvekombinationer.

  Pluspris 339 kr. Alm. pris 399 kr. Køb
 • Taske Pacsafe rejsetaske med indbygget stålwire i remmen, der forhindre tyven i at skære den over.

  Pluspris 595 kr. Alm. pris 699 kr. Køb
 • Rygsæk fra Fjällräven Klassisk rygsæk i kraftigt vokset stof med detaljer i naturfarvet læder. Hovedrummet har lommer til computer, termoflaske og siddehynde.

  Pluspris 1.189 kr. Alm. pris 1.399 kr. Køb