Annonce
Annonce
Rejser

Efter SAS-krisen: Sådan sikrer du dig imod flykonkurs

Det er ganske nemt at sikre de penge, du har betalt for en flybillet.

Gem til liste

Inde eller ude

Flyselskaber, der er registreret i Rejsegarantifonden, skal tilbyde kunderne en forsikring mod konkurs. Herunder viser vi, om et udvalg af de største flyselskaber i Danmark er inde eller ude i forhold til Rejsegarantifonden:

INDE: Air Canada, Air France, British Airways, Brussels Airlines, Delta, Emirates, Finnair, Iberia, Icelandair, KLM, LOT, Lufthansa, SAS, Singapore Airlines, TAP, Turkish Airlines, Qatar Airways.

UDE: Aer Lingus, Air Berlin, Austrian Airways, easyJet, Malmö Aviation, Norwegian, Ryanair, Swiss, Vueling, Widerøe, WOW Air

Nu flyver SAS igen, den truende konkurs er afværget, men flykunder gør stadig klogt i at forestille sig, at det flyselskab, de i dag har købt billet til, måske ikke findes i morgen.

En ekspert i flybranchen tør i hvert ikke give grønt lys for, at alle selskaber opererer fra et trygt grundlag, og han har i øvrigt et lidt nedslående budskab:

Almindelige mennesker har ikke en jordisk chance for at forudse, om et selskab er på vej mod konkurs. Ikke en gang eksperterne kan se det:

»Det europæiske flymarked er stadig meget presset, og der er et utal af selskaber, både små regionale og de store nationale. Vi har jo set halvstore selskaber som Malev og Spanair gå ned med nakken. Så længe industrien er så presset, vil der altid være en konkursrisiko for selskaber, der ikke har den nødvendige finansielle polstring«, siger Ole Kirchert Christensen, fagredaktør på branchesitet check-in.dk.

Kreditkort giver tryghed
Mange SAS-kunder skævede nok nervøst til deres flybillet i sidste uge og frygtede, at den var tabt, hvis SAS virkelig var gået konkurs.

Det var sikkert også sket for mange, hvis de havde købt billet på den måde, der nok er den mest nærliggende for de fleste: Nemlig som et køb, der kun handler om selve billetten, uden at tilkøbe konkursforsikring og betalt med Dankort.

I det tilfælde vil der nemlig ikke være nogen erstatning at hente – hverken fra flyselskab, bank eller fra anden side. Det er dog ret let at sikre sig. så man i det mindste får erstattet den billet, man har købt hos et konkursramt selskab.

LÆS OGSÅForbrugerrådet advarer imod populære flyselskaber

Hvis betalingen foregår med et internationalt kreditkort, får man pengene retur af det selskab eller den bank, der har udstedt kortet. Men det er ikke alle kort af plastik, der giver denne dækning, forklarer seniorfagansvarlig Lise Henriksen, Jyske Bank:

»Der kan opstå tvivl, hvis man handler med et Visa/Dankort. Hvis man handler hos en dansk virksomhed, er det dankortdelen, der er gældende. Hvis du handler med et udenlandsk firma, der det Visadelen, der er gældende«, siger Lise Henriksen – og det er kun, når Visadelen er i brug, at man får pengene retur, hvis f.eks. et flyselskab går konkurs.

Men hvad hvis jeg nu siger, at jeg har været kunde i jeres bank i 30 år, og vil I så ikke godt refundere den flybillet, jeg har købt på mit dankort?

»Det vil jeg helst ikke udtale mig om, men det er i hvert fald ikke noget, kunderne skal forvente, og jeg kan ikke forestille mig, at det vil forekomme«.

LÆS OGSÅKlag og få dine penge tilbage for konkurs-flybilletter

Jyske Bank kan tilbyde sine kunder Master Card i forskellige udgaver samt Visa Debit – det er i alle tilfælde internationale kreditkort, som vil sikre, at kunderne får deres penge retur ved eksempelvis en flykonkurs. Andre steder kan man få EurocCard, som også vil give denne dækning, og det gør et Dinerskort også.

Knudret formulering
Undertiden kan det være lidt svært af finde frem til det sted på flyselskabernes hjemmeside, hvor man bestiller konkurssikringen. Hos f.eks. British Airways står det helt fremme på hjemmesiden, men med et noget knudret formulering kun på engelsk:

British Airways complies with the Danish law covering insolvency insurance. På dansk: British Airways opfylder dansk lov om konkursforsikring.

LÆS OGSÅ26 ud af 34 flyselskaber gør det svært at købe konkurssikring

Flyselskaber, der er registreret hos Rejsegarantifonden, skal tilbyde den forsikring, der beskytter i tilfælde af konkurs. Den koster 20 kroner, og fondens direktør Birgitte Fjeldhoff siger:

»Det er meget forskelligt, hvordan det bliver gjort. Men det er ikke os, der skal godkende, hvordan konkurssikringen bliver tilbudt. Flyselskaberne skal tilbyde forsikringen, men om de gør det, er ikke noget, vi kontrollerer løbende. Vi tjekker det, når selskaberne bliver registreret i Rejsegarantifonden, og hvis kunder gør os opmærksom på, at konkurssikringen ikke tilbydes, kontakter vi flyselskaberne«.

Flyselskaber skilter ikke med konkursforsikring
Hos f.eks. SAS dukker bestillingen af konkursforsikringen først op, når man har gennemført købet af billetten. Man kunne måske forestille sig, at det ville være mere naturligt, at tilbuddet om at købe den ekstra dækning dukkede op lidt tidligere i bestillingen, men den måde, SAS gør det på, er i overensstemmelse med loven, siger Birgitte Fjeldhoff:

»Her står nemlig, at når en privat kunde har indgået en aftale med en rejseudbyder om køb af flytransport, skal han tilbydes at købe en konkurssikring. Så vi kan ikke sige, at det ikke er i overensstemmelse med loven«, siger Birgitte Fjeldhoff.

LÆS OGSÅSådan er du stillet, hvis SAS går konkurs

Flyselskaberne er tilsyneladende ikke så vilde med at skilte med muligheden for konkurs på mest synlige sted på hjemmesiden. Det kan dog muligvis også skræmme kunder væk, hvis kunderne ikke nemt og hurtigt kan se, at selskabet faktisk tilbyder sådan en dækning:

LÆS OGSÅFlyselskaber gemmer omstridt konkursforsikring

»Mange af de kunder, der kontakter fonden, ønsker at købe flybilletter hos et flyselskab, som tilbyder konkurssikringen, og de betragter det derfor som en fordel at handle hos et selskab, der tilbyder dækningen«, siger Birgitte Fjeldhoff. SAS oplyser, at der ikke er planer om at flytte på placeringen af konkursforsikringen på hjemmesiden.

TUREN GÅR TIL GODE REJSEMÅL I December

Göteborg

Göteborg

Fem Michelin-restauranter, verdens bedste samling af nordisk kunst,...

London

London

Dekadente stormagasiner, mad-templer, teatre og gigantiske museer....

Firenze

Firenze

Firenze, Firenze, Firenze. Hvem kan sige ”Firenze” uden at slå...

Dubai

Dubai

Futuristiske og vanvittige Dubai pirrer, forundrer, forarger og sitrer i...

Istanbul

Istanbul

En by, to verdensdele, 9.000 års historie og 14 mio. indbyggere

Paris

Paris har efterhånden udtømt listen af superlativer, der med rimelighed...

Berlin

Anarkistisk, fandenivoldsk og tilbagelænet. Men også svulstig og...

Budapest

Smukt udsmykkede termalbade med velgørende varmt vand, gamle kaffehuse med...

New York

New York er smuk, kreativ, dekadent, dyt, båt, bimlende, bamlende, forrykt...

Lissabon

Traurig kærlighedsmusik, skramlede sporvogne på stejle bakker og en af...

Hamburg

Hamburg er Europas næststørste havneby. Og havneområdet HafenCity er da...

Madrid

Brede boulevarder, små tapasbarer, monumentale museer og et enormt...

Edinburgh

I et hus fra Middelalderen sælger de billige kilte og whisky. Ude ved...

PolitikenPlus
 • Termoflaske Du ved allerede nu at plastik er dårlig for miljøet og for dig selv ! Men det er ikke den eneste årsag til at drikke af en S´Well flaske:

  Pluspris 219 kr. Alm. pris 279 kr. Køb
 • Termoflaske Du ved allerede nu at plastik er dårlig for miljøet og for dig selv ! Men det er ikke den eneste årsag til at drikke af en S´Well flaske:

  Pluspris 295 kr. Alm. pris 369 kr. Køb
 • Drikkeflaske Rethink water. I forbindelse med COP15 blev det belyst, i hvor høj grad plastikflasker og købevand skader miljøet, Og Retap opstod som en erkendelse af, at der var behov for at tænke i alternativer.

  Pluspris 79 kr. Alm. pris 99 kr. Køb
 • Rejseudstyr GoToob er en smart tube i blød silikone, der er praktisk at have med på rejsen. Den prisvindende og patenterede tube er godkendt til fødevarer (FDA), samt shampoo, cremer, opvaskemiddel etc.

  Pluspris 75 kr. Alm. pris 89 kr. Køb
 • Rejseudstyr GoToob er en smart tube i blød silikone, der er praktisk at have med på rejsen. Den prisvindende og patenterede tube er godkendt til fødevarer (FDA), samt shampoo, cremer, opvaskemiddel etc.

  Pluspris 68 kr. Alm. pris 79 kr. Køb