Annonce
Annonce
Rejser

Nu kan du få pyramiderne næsten for dig selv

Revolutionen i Egypten har skræmt turisterne væk. Men du kan trygt rejse tilbage til landet, mener to eksperter, som Turengårtil.dk har talt med.

5
Gem til liste

Sikkerhed

Læs Udenrigsministeriets rejsevejledning her

Rejsemuligheder

 • Swiss flyver fra København til Kairo via Zürich. En returbillet med udrejse den 18. juni og hjemrejse den 25. juni koster 2.689 kroner.
 • Flere charterselskaber har rejser til Egypten.

På vej til Egypten?

Læs vores guider til:

Store dele af Mellemøsten med især Egypten, Tunesien og Yemen i spidsen har været en smeltedigel af oprør og demonstrationer siden årets start.

I Egypten, som i de andre lande, har de demonstranter rettet deres vrede over arbejdsløshed, dårlige levevilkår og tyranni mod styret. I Egypten forsøgte den tidligere præsident, Hosni Mubarak, at lappe hullerne i den synkende skude, men vandet fossede ind, og til sidst måtte han gå af.

Samtidig forlod turisterne landet. Rejsebureauer evakuerede sine gæster, og den 30. januar skærpede Udenrigsministeriet sin rejsevejledning og frarådede alle ikke-nødvendige rejser til Egypten.

LÆS OGSÅRejsebureauer opgiver Egypten

I dag er der gået fem måneder, siden optøjerne startede, og kun få turister er kommet tilbage. Billedet af en urolig region hænger fast på manges nethinder, selv om rejsevejledningerne til Egypten og flere andre lande for længst er slækket .

Eventyr at komme tilbage efter revolutionen
Og det er da heller ikke nu, man bør besøge Bahrain, Libyen og Yemen, som Udenrigsministeriet helt fraråder rejser til. Men i flere andre lande er der igen ved at være ro på, så man ikke skal frygte for sin sikkerhed, hvis man ellers blot undgår demonstrationer.

LÆS OGSÅHele Egypten er nu åbent for turister

Det gælder eksempelvis for Egypten, der i første kvartal af 2011 oplevede et fald i turismen på 45 procent i forhold til året før.

Rasmus Bøgeskov Larsen, som er Politikens korrespondent i Mellemøsten, befinder sig i øjeblikket i Kairo. Han fortæller, at det primært er backpackere, der har fundet vej tilbage til det ellers populære ferieland.

»Jeg besøgte for nylig et hostel i Kairo, og her var der næsten fyldt. Så backpackere er begyndt at vende tilbage. De ser, at forholdene er ok, og det er et eventyr for dem at komme tilbage til et land, der har haft en revolution«.

Men, tilføjer Rasmus Bøgeskov Larsen, det er bare ikke dem, der spytter en masse kroner turistkassen.

'Business is down'
Ellers vælger mange turister, der kommer tilbage til landet, primært at besøge badebyerne. Det siger den danske ambassadør i Egypten, Christian Hoppe.

»Der er ikke fuldt ud belagt, men det er blevet bedre. Men i byer som Kairo og Alexandria er turismen ikke rigtig kommet tilbage. Guider og dem, der driver museer og anden forretning i turismebranchen, klager over, at 'business is down'.

Rasmus Bøgeskov Larsen tror ikke, de manglende turister kun er betinget af situationen i Egypten, men at det også påvirkes af, at hele regionen er i oprør. Tv-billederne har været dramatiske, og selv om der er ro i Egypten, kan de afholde folk fra at rejse dertil.

LÆS OGSÅ Optøjer vil kvæle Egyptens turisme

Politikens korrespondent har ikke oplevet nogle problemer med at opholde sig i byen, selv om der stadig er demonstrationer mod militæret. Den opfattelse deler ambassadør Christian Hoppe, der bor i Kairo.

»Jeg mærker ikke nogen væsentlig forskel efter revolutionen i forhold til før, bortset fra at der ikke er så mange turister i gadebilledet. Turismen har en stærk økonomisk betydning for landet, og den har været en stor arbejdsgiver, ikke mindst for unge mennesker. De arbejdede for eksempel som tjenere og i køkkener, men mange af dem er blevet afskediget, og det har ledt til større arbejdsløshed«.

De svære økonomiske tider skaber frustration blandt befolkningen, og samtidig vil alle efter revolutionen sige åbent, hvad de mener. Det er positivt, mener Christian Hoppe, men:

»Det har også ført til yderligere strejker om højere løn, og så bliver det hele lidt selvforstærkende«.

Mere kriminalitet
Netop arbejdsløshed er en af de faktorer, der har været med til at få kriminaliteten (primært berigelseskriminalitet) til at stige i million-byen, der trods sin størrelse har haft meget lidt kriminalitet. Hverken Christian Hoppe eller Rasmus Bøgeskov Larsen har hørt, at det er gået ud over turister, men derfor skal man alligevel passe på taske og punge - som man ville gøre i enhver anden storby.

Selv om man altså ikke vil mærke den store forskel på Kairo før og nu, er der nu mulighed for at få en god oplevelse i byen - og i resten af landet -, mener Rasmus Bøgeskov Larsen:

»Kom endelig. Man kan opleve pyramiderne uden en stor sværm af turister eller sejle en stille tur ned af Nilen, uden at den er fyldt af folk. Desuden er her en speciel stemning efter revolutionen. Man mærker det først og fremmest til de fredelige demonstrationer, hvor folk udtrykker stor optimisme om deres land. De har en stolthed, de gerne vil formidle«.

Få overblik over situationen og rejsemuligheder i Tunesien, Marokko og Jordan på næste side.

ARTIKLEN FORTSÆTTER HER
SIDE 2 Det arabiske forår: Her kan du holde ferie igen

TUREN GÅR TIL GODE REJSEMÅL I Januar

Istanbul

Istanbul

En by, to verdensdele, 9.000 års historie og 14 mio. indbyggere

Lissabon

Lissabon

Traurig kærlighedsmusik, skramlede sporvogne på stejle bakker og en af...

Paris

Paris

Paris har efterhånden udtømt listen af superlativer, der med rimelighed...

Berlin

Berlin

Anarkistisk, fandenivoldsk og tilbagelænet. Men også svulstig og...

New York

New York

New York er smuk, kreativ, dekadent, dyt, båt, bimlende, bamlende, forrykt...

Hamburg

Hamburg er Europas næststørste havneby. Og havneområdet HafenCity er da...

Firenze

Firenze, Firenze, Firenze. Hvem kan sige ”Firenze” uden at slå...

Göteborg

Fem Michelin-restauranter, verdens bedste samling af nordisk kunst,...

Madrid

Brede boulevarder, små tapasbarer, monumentale museer og et enormt...

Dubai

Futuristiske og vanvittige Dubai pirrer, forundrer, forarger og sitrer i...

London

Dekadente stormagasiner, mad-templer, teatre og gigantiske museer....

Edinburgh

I et hus fra Middelalderen sælger de billige kilte og whisky. Ude ved...

Budapest

Smukt udsmykkede termalbade med velgørende varmt vand, gamle kaffehuse med...

PolitikenPlus
 • Tranetur til Sverige Pak kikkert og varmt tøj og tag på tranetur til Hornborgasjön, hvor op mod 25.000 traner opholder sig hvert år i april.

  Pluspris 3.300 kr. Alm. pris 3.800 kr. Køb
 • Luksusvandretur Den isolerede øgruppe Færøerne er med sin formidable natur blandt naturelskeres drømmedestinationer. Nu udbydes en rejse, der byder på både natur og byliv i luksuriøse omgivelser.

  Pluspris 10.680 kr. Alm. pris 11.680 kr. Køb
 • Akvarelkursus På 12. år afholdes akvarelkursus med maleren Bardur Jakupsson i spidsen, denne gang på smukke Bornholm. Kurset varer en uge og giver deltagerne indblik i nye teknikker inden for akvarelkunsten.

  Pluspris 7.580 kr. Alm. pris 8.250 kr. Køb
 • Kunstrejse til Færøerne Kunstrejse til Færøerne i juli 2015, hvor man ikke kommer uden om maleren Sámal Joensen-Mikines. Der bliver dog også tid til andre kunstner samt naturoplevelser.

  Pluspris 9.880 kr. Alm. pris 10.880 kr. Køb
 • Rejse til Napoli Lær at lave mad i det syditalienske ? og smag på vinen. En fem dages rejse til Syditalien byder på lærerig viden om områdets mad og vin.

  Pluspris 12.900 kr. Alm. pris 13.900 kr. Køb