Annonce
Annonce
Rejser

Svært for gravide at droppe rejse til zika-ramt land

Så længe Udenrigsministeriet ikke fraråder rejser til zika-ramte områder, kan man ikke kræve at få lov til at afbestille sin rejse. Men der kan være hjælp at hente hos flyselskab eller forsikring.

Hjælpende hånd fra flyselskaber

British Airways oplyser til Politiken, at en gravid, der har booket en rejse med selskabet frem til og med 29. februar, men som ikke længere ønsker at rejse, gratis kan udsætte rejsen eller ændre rejsen til en alternativ destination. Det gælder for fly til Brasilien, Mexico, Barbados og Den Dominikanske Republik. Tilbuddet gælder også rejsepartneren.

SAS tilbyder ifølge Ritzau gravide samt ledsager at få refunderet pengene for billetten til et rejsemål, hvor sygdommen forekommer, eller at ombooke til et andet rejsemål. Selskabet har ikke fly direke til Sydamerika, men tilbuddet gælder også, hvis man rejser videre med en Star Alliance-partner.

Norwegian giver gravide en gratis mulighed for at ombooke billetten eller få refunderet pengene, hvis man skal til Caribien.

Babyer med for små hoveder er blevet billedet på den plage, der lige nu optager verdenssamfundet: zika-virus. Den myggeoverførte sygdom kan formentlig kobles sammen med hjernedefekt hos nyfødte børn – microcephali. Sammenhængen er dog ikke endeligt bevist, men er meget sandsynlig.

Verdenssundhedsorganisationen, WHO, vurderer, at op mod fire mio. mennesker vil blive smittet i løbet af kort tid, og karakteriserer det som en »folkesundhedsmæssig krisesituation«. Der findes ikke en vaccine mod zika-virus.

Virussen giver influenzalignende symptomer, men er ellers ikke farlig. Den kan dog være et problem for gravide, fordi de kan smitte deres fostre under graviditeten, hvilket kan resultere i, at barnet får misdannelser.

LÆS OGSÅForskere: Zika-virus kan blive et problem, men ikke en epidemi i Europa

Står man over for at skulle rejse til et land, der er ramt af zika-virussen, men ikke har lyst til at tage af sted, er man dårligt stillet i forhold til at få refunderet pengene for turen. Det siger Asta Ostrowski, seniorrådgiver inden for transport hos Forbrugerrådet Tænk.

»Man får en rettighed, hvis Udenrigsministeriet fraråder rejser til det pågældende land. I det tilfælde får man mulighed for at få pengene tilbage eller komme hjem, hvis man er af sted« siger Asta Ostrowski.

Men Udenrigsministeriet fraråder ikke rejser til zika-ramte lande, og som situationen ser ud lige nu, har man altså ikke den mulighed.

Afbestillingsforsikring

Hvis man ikke har lyst til at rejse til et zika-ramt område, anbefaler Asta Ostrowski, at man kontakter sit forsikringsselskab, da den kan indeholde en afbestillingsforsikring i forbindelse med graviditet.

Zika

  • Zika-virus-infektion er en myggeoverført sygdom, der overføres med myggearten aedes. Den kan give influenzalignende symptomer og ligner andre myggeoverførte sygdomme som denguefeber og chikungunya-infektion.
  • Op til hver ottende smittede har ikke haft symptomer på infektion. Dem, der mærker symptomer, får febersygdom af fire til syv dages varighed, der kan være ledsaget af udslæt, muskel- og ledsmerter, hovedpine og øjenbetændelse. Der er ingen kur eller vaccine mod sygdommen.
  • Der er en stærk mistanke om, at zika-virus kan give medfødt microcephali (for lille hovedudvikling) og andre skader på centralnervesystemet hos nyfødte. Sammenhængen er dog ikke endeligt bevist.
  • Zika-virus blev først konstateret hos aber i Zika-junglen i Uganda i 1947. Det første menneske, der blev smittet, var 10 år senere. Indtil 2007 forekom virussen kun sjældent i Afrika og Asien.
  • I 2007 forekom det første kendte udbrud af zika-virus på øen Yap i Stillehavet, hvor det blev anslået, at omkring 73 procent af befolkningen blev smittet. Siden har zika-virus bredt sig til andre dele af Stillehavet.
  • Fra februar 2015 er et tiltagende antal tilfælde blevet konstateret i Sydamerika, først i Brasilien, siden i 18 andre syd- og mellemamerikanske lande.

Kilder: Statens Serum Institut

Hos Gjensidige og Nykredit Forsikring gælder det om at tegne en afbestillingsforsikring. Forsikringsselskabet oplyser, at gravide kvinder, som har en rejseforsikring med afbestilling, kan aflyse rejsen, og det gælder også for rejseledsagere.

Reglerne gælder også kvinder, der kan dokumentere, at de er i fertilitetsbehandling. Alle andre kan ikke aflyse rejsen, siger kommunikationschef Trine Andrup.

LÆS OGSÅFørste dansker er smittet med zika-virus

30 lande har nu registreret tilfælde af zika-virus. Brasilien er værst ramt, og der er set enkeltstående tilfælde i blandt andet USA, Tyskland og Danmark. WHO anbefaler indtil nu ikke restriktioner på rejser, men anbefaler kvinder at kontakte deres læge eller sundhedsmyndigheder før en rejse til et zika-ramt land.

Britiske myndigheder har indført krav om, at flyselskaberne sprayer flykabiner for insekter på direkte ruter fra zika-inficerede områder, skriver branchesitet Check-in.dk. Det overvejer Sundhedsstyrelsen endnu ikke at kræve.

Redaktionen anbefaler

WHO: Den myggebårne zika-virus er en global trussel

Del link
Annonce
Mest læste
Dit politiken
Annonce