schnitzel. På Den Danske Kro serverer Bent Jørgensen klassiske danske retter, »som mor lavede dem«. Dansk bøf og ribbenssteg topper bestsellerlisten, mens stedet ifølge flere gæster er kendt for at lave Gran Canarias bedste wienerschnitzel.
Foto: Kasper Iversen

schnitzel. På Den Danske Kro serverer Bent Jørgensen klassiske danske retter, »som mor lavede dem«. Dansk bøf og ribbenssteg topper bestsellerlisten, mens stedet ifølge flere gæster er kendt for at lave Gran Canarias bedste wienerschnitzel.

Sol og strand

Hvem spiser frikadeller på Gran Canaria: Mød danskerne, der sværger til dansk mad på rejsen

Politiken har besøgt restauranterne Den Danske Kro og Copenhagen By Hannibal.

Sol og strand

Flæskesteg med kartofler og rødkål står der øverst på menutavlen. Et blanktskinnende ovalt emaljeskilt fra Carlsberg pryder endevæggen over de høje træpaneler, og ned fra loftet hænger et par falmede dannebrogsflag i papirudgave. De blafrer en smule, idet restauratør Bent Jørgensen svinger igennem sin beværtning med et par fuldvoksne rejecocktails.

Lyder det som beskrivelsen af en klassisk dansk kro? Så er det ikke helt ved siden af. Det usædvanlige er imidlertid, at Den Danske Kro, som restauranten hedder, ligger 4.000 kilometer fra Danmark, nemlig i restaurantmekkaet Yumbo Centrum i Playa del Ingles på Gran Canaria.

»Den mest populære ret er dansk bøf og så selvfølgelig ribbenssteg. Når jeg laver steg, er det normalt til omkring 60 personer, og det er væk på under 1 time«, fortæller Bent Jørgensen.

Han har en fortid som restauratør på Fyn, men de seneste 15 år har han svinget pander og tallerkener med klassisk danske retter på Gran Canaria.

Det er dog ikke kun restauratør og retter her, der kommer langvejs fra. Det samme gør gæsterne, der for en stor dels vedkommende er danske og må betegnes som stampublikum. Blandt andre Margit Svendsen og Henrik Nexø, der fik øje på restauranten for 14 år siden og tænkte, den må vi prøve.

»Og vi har så siddet her siden«, siger Margit Svendsen med lille grin.

Parret, der til daglig bor i Holbæk, rejser mindst én gang om året på 14 dages ferie til Gran Canaria, hvor de ofte frekventerer Den Danske Kro. Eller for at være helt præcis:

Hver aften! Vi spiser her hver aften, undtagen onsdag, hvor her er lukket

»Hver aften! Vi spiser her hver aften, undtagen onsdag, hvor her er lukket«, siger Henrik Nexø.

Margit Svendsens livret er brændende kærlighed, som hun også sværger til i aften, mens Henrik Nexø ofte ender med bøf bearnaise på tallerkenen, »for det får jeg sgu ikke ret tit derhjemme«.

»Vi har prøvet den spanske mad«

Parret medgiver, at det kan virke en smule mærkværdigt at sætte sig til bords med danske retter hver eneste aften på den spanske ø. Og de har mødt adskillige rynkede bryn hos venner og bekendte, der ikke fatter, hvorfor de klamrer sig til Den Danske Kro. Spørger man parret selv, er forklaringen ganske simpel og udogmatisk:

»For os handler ferien om at komme ned og få ladet batterierne op. Det gør vi ved at kunne slappe af og være sikre på at få noget god, gedigen mad, der er pengene værd. Og jeg er aldrig blevet skuffet eller gået sulten herfra. Aldrig«, siger Henrik Nexø.

»Folk kan godt undre sig over, at vi ikke prøver noget andet. Men vi har jo prøvet noget andet. Vi har været forskellige steder rundt på øen, og vi har prøvet al den spanske mad, så vi ved jo godt, hvad det er. Men vi var ikke særlig begejstrede«, siger Margit Svendsen. Og så handler forholdet til stamrestauranten også om et tryghedsbehov, fortæller parret.

Annonce

»Men det er vel ikke anderledes, end hvis du har et hus i Frankrig eller Marienlyst og tager dertil hver sommer. Vi tager bare til Gran Canaria. Og til Den Danske Kro«, siger Margit Svendsen.

Det er dog langtfra alle danske feriegæster, der overgiver sig lige så let til de hjemlige retter. Faktisk har mange hjemmefra besluttet sig for ikke at spise dansk mad på ferien, fortæller Bent Jørgensen.

»Tit går de bare forbi de første par dage. Og mens børnene som regel gerne vil have den mad, de kender, siger forældrene: ’Vi er ikke kommet herned for at spise dansk mad’. Men senere på ugen overgiver de sig og siger: ’Vi måtte lige prøve alligevel’. Og så konkluderer mange, at det er det bedste, de har fået på hele ferien«, siger restauratøren.

Og så er der selvfølgelig de danskere på øen, som til stadighed foragter og i et vist omfang håner Bent Jørgensen og hans danske landkøkken.

»Det gør da ondt, når der går nogle forbi og griner: ’Hvad fanden laver I hernede?’«, siger han.

Uanset de rynkede bryn og nedladende kommentarer er efterspørgslen uomtvistelig.

»Hver lørdag kommer der 20-25 personer og spiser dansk smørrebrød med snaps til. Det er de vilde med. Og selv om vi holder lukket i maj, juni og juli, har vi altså tusindvis i restauranten om året«, siger han.

Dronningen som baggrundsstøj

»Prins Joachim kan se frem til endnu et barn. Det glæder os og rører os alle ...«.

Dronning Margrethes stemme og karakteristiske diktion strømmer ud af højttalerne, der afspiller hendes nytårstaler fra de seneste 25 år uafbrudt.

Vi er på den danske restaurant Copenhagen By Hannibal blot få 100 meter fra Den Danske Kro. Eller rettere, vi befinder os på toiletterne i restaurantens kælderetage, hvor majestætens røst er omgivet af levende lys, et par gamle lænestole og talrige fotografier af de skandinaviske kongefamilier.

I selve restauranten er der rødternede duge, skakternede gulve og dannebrogsflag en masse, mens værts- og ægteparret Henrik og Bjørn Hannibal byder gæsterne velkommen med blandt andet stegt flæsk og biksemad. Når der er melodigrandprix, folketingsvalg, ’Vild med dans’, danske landsholdskampe og »alt andet med dansk islæt«, vises det på storskærme i restauranten.

»Kan det blive for dansk? Nej, det kan det ikke«, lyder det skråsikkert fra Henrik Hannibal.

»Vores gæster elsker det jo«, supplerer Bjørn Hannibal og indskyder, at »husets specialitet er mørbradgryden« og så de marinerede sild, der typisk ryger 5 kilo af på den ugentlige søndagsbuffet.

Annonce

Annonce

Parret flyttede fra København til Gran Canaria for et års tid siden for at overtage restauranten, som indtil da serverede dansk mad under navnet Hos Pia. Overtagelsen finansierede de i øvrigt med den gevinst, Bjørn Hannibal fik, da han vandt i realityprogrammet ’Big Brother’ i 2013.

Selv om de kun har haft restauranten i et års tid, kender de udmærket til fordømmelsen og fordommene om, at »man da ikke skal spise dansk mad i udlandet«.

»Jeg griner lidt ad det, for hvorfor skal folk ikke spise, hvad de har lyst til, når og hvor de har lyst til det«, spørger Henrik Hannibal. »Jeg forstår godt, at hvis man er hernede i tre uger og ellers lever i et rent pomfrithelvede, så vil man gerne spise noget almindelig mad. Og for os er almindelig mad jo dansk mad«, tilføjer han.

Gæsterne på Copenhagen By Hannibal består i høj grad af stamkunder, blandt andre det dansk-svenske ægtepar Leif Mortensen og Britt-Maria Nilsson, der bor i Småland i Sverige.

»Vi er kommet på Gran Canaria de seneste 30 år og rejser typisk herned 4-5 gange om året. Og vi er kommet på restauranten her, siden Pia åbnede den«, fortæller Leif Mortensen.

Parret har netop sunket de sidste bidder af aftenens mørbradgryde og stjerneskud, mens de nikker genkendende til det ofte ildesete i at spise dansk på udebane.

»De fordomme har vi vel også haft engang«, griner Leif Mortensen: »Men nu har jeg boet og arbejdet mange år i forskellige lande, og der er jo ikke noget, der er så hyggeligt som at møde det hjemlige i udlandet, og der er ikke noget, der gør en så dansk som at høre danske stemmer og få et stykke smørrebrød langt væk hjemmefra«.

Ingen medbragt rugbrød

Tilbage på Den Danske Kro har parret John Hemmingsen og Anne-Lise Fleron fra København taget plads ved stambordet. De besøger Gran Canaria to gange 14 dage hvert år, hvor de »i hvert fald kommer på Den Danske Kro tre gange om ugen«. »Hvorfor gå et sted hen og spise noget, der ikke er pengene værd, når vi kan komme her og virkelig få valuta for pengene?«, lyder det fra Anne-Lise Fleron.

»Sådan noget som tapas og skaldyr er ikke lige os. Men den mad, som vi godt kan lide, bliver altså lavet perfekt her. Om stedet så er dansk eller svensk eller spansk, det er jeg ligeglad med, bare maden er i orden«, siger John Hemmingsen.

I rosende toner anpriser de restaurantens pariserbøf, peberbøf og stegt flæsk, mens de i kor besvarer spørgsmålet om aftenens menu: »Wienerschnitzel!«. »Det er vores yndlingsspise, og de serverer wienerschnitzler på rigtig mange restauranter hernede. Vi har været samtlige steder, men der er ingen andre som den her. Den er superb«, siger John Hemmingsen. Der er dog grænser for, hvor dansk ferien på den spanske ø må blive, mener de.

»Vi er ikke typerne, der tager rugbrød og sådan noget med fra Danmark. Nej, det gør vi altså ikke«, fastslår John Hemmingsen.

Politiken var inviteret af Star Tour.

Vil du ikke gå glip af de nyeste artikler fra Rejser, så klik på ’Følg’-knappen i toppen af denne artikel. Så dukker de automatisk op i Din Strøm, når du er logget ind på Politiken.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Mest læste

Annonce

Forsiden