Annonce
Annonce
Rejser

Aarhus opnår fornem placering på New York Times-liste

Igen i år er Danmark at finde på den anerkendte liste '52 Places to Go'.

»Det er fedt. Vi er stolte og glade«.

Sådan siger Peer H. Kristensen, direktør i VisitAarhus, som reaktion på, at The New York Times bringer en artikel om 52 steder, man bør rejse hen i år.

Og på den liste figurerer Danmarks anden største by på linje med for eksempel Pyeongchang i Sydkorea, regionen Kansai i Japan og milionbyer som Toronto og Sydney.

New York Times begrunder ikke valget af Aarhus - eller andre destinationer - på listen '52 Places to Go in 2016', men skriver at byen ofte er blevet overset af rejsende, der vælger København.

»Men det (Aarhus, red.) er en stor by med en universitetsbys stemning, som har en blomstrende, kunst- kultur- og madscene, der tegner til at vokse i 2016«, skriver avisen.

Og det er gået stærkt i den østjyske by de senere år. Med multihuset Dokk1 beliggende centralt på Aarhus' havn, der åbnede i juni 2015 og Moesgaard Museum, som åbnede i nye rammer for knap halvandet år siden. Desuden er en ny bydel, Aarhus Ø, ved at skyde op ved havnen.

LÆS OGSÅAarhus rykker som turistby

Musikfestivalen Northside har kun en håndfuld år på bagen, men har allerede mangedoblet sit publikumstal, ligesom den hypede Michelinguide honorerede tre restauranter i byen (Frederikshøj Kro, Substans og Gastromé) med en stjerne sidste år. I øvrigt første gang den anerkendte guide bedømte danske restauranter udenfor hovedstaden.

Her er de 52 steder på listen

1. Mexico City, Mexico

2. Bordeaux, Frankrig

3. Malta

4. Coral Bay, St. John

5. Theodore Roosevelt National Park, North Dakota, USA

6. Mozambique

7. Toronto, Canada

8. Abu Dhabi, De Forenede Arabiske Emirater

9. Skåne, Sverige

10. Viñales, Cuba

11. Guadeloupe

12. Park City Mountain Resort, Park City, Utah, USA

13. Aarhus

14. Cesme, Tyrkiet

15. Road of the Seven Lakes, Argentina

16. Hangzhou, Kina

17. Korcula, Kroatien

18. San Sebastián, Spanien

19. Virunga National Park, Den Demokratiske Republik Congo

20. Grand Rapids, Michigan, USA

21. Garzón, Uruguay

22. Dublin, Irland

23. Todos Santos, Mexico

24. Tamil Nadu, Indien

25. Vaud, Schweiz

26. Washington D.C., USA

27. Brno, Tjekkiet

28. Saint Helena

29. Barcelona, Spanien

30. Dalat, Vietnam

31. Torino, Italien

32. Isla Holbox, Mexico

34. Providence, Rhode Island, USA

35. Mosel, Tyskland

36. Pyeongchang, Sydkorea

37. Tyrol, Østrig

37. Colmar, Frankrig

38. Kansai, Japan

39. East Bay, Californien, USA

40. Île de Ré, Franrkig

41. East Coast, Sri Lanka

42. Rosine, Kentucky, USA

43. Málaga, Spanien

44. Guizhou, Kina

45. Phnom Penh, Cambodja

46. St. Louis, Missouri, USA

47. Thessaloniki, Grækenland

48. Marfa, Texas, USA

49. Ubud, Indonesien

50. The Southern Gulf Islands, British Columbia, Canada

51. Sydney, Australien

52. Beaufort, South Carolina, USA

Kilde: The New York Times

Peer H. Kristensen mener, at udviklingen fortæller en ny historie om Aarhus.

»Og den tager udgangspunkt i det unge miljø i byen. Det er normalt storbyerne, der mærker effekten af de unge, men Aarhus, der er en mindre by med godt 300.000 indbyggere, har en ekstrem stærk kultur, der er båret frem af de unge mennesker«.

Vigtig blåstempling

Til næste år kan Aarhus kalde sig europæisk kulturby, og det er en »gulerod, som vi vifter med«, lyder det fra Peer H. Kristensen.

»Det er jo meget enkelt. Havde vi ikke noget at byde på, ville der ikke komme nogen besøgende«, siger han og tilføjer, at i 2010 var der to krydstogtanløb i byen, mens der indtil nu er meldt om 33 ankomster i 2017.

LÆS OGSÅ Moesgaard Museum er kommet stærkt fra start

Det er ikke første gang, at en dansk by er på New York Times' prominente liste. Sidste år på samme tid var det Helsingør og byens nyåbnede M/S Museet for Søfart, der blev fremhævet som uundgåeligt. Museet, der er tegnet af Bjarke Ingels' tegnestue BIG, og i Politiken blev anmeldt med sætninger som »arkitektonisk genistreg«, blev af The New York Times fremhævet både for dets arkitektoniske udtryk og for selve indholdet.

M/S Museet for Søfarts direktør, Ulla Tofte, fortæller, at rosen i den amerikanske avis først og fremmest var en vigtig moralsk opbakning til museet, der inden sin åbning i 2014 havde fået kritik for både at være forsinket og for dyrt.

»Det var en sindssygt vigtig internationel blåstempling og et bevis på, at verden havde fået øjnene op for museet«, siger Ulla Tofte.

Hun har svært ved at vurdere, hvad omtalen i New York Times betød for antallet af gæster, men mener alligevel, at artiklen kan have haft en effekt.

»Vi havde mange internationale gæster i sommeren 2015, og flere amerikanere end ventet. Vi havde regnet med 120.000 besøgende, men nåede op på 135.000. Vi kom på landkortet som en mulighed ud over København«.

Skåne er også på listen

At det amerikanske fokus på M/S Museet for Søfart var stort, var også en konsekvens af, at New York Times fulgte artiklen fra januar 2015 op med en helsides rejsereportage fra Helsingør.

»New York Times har været vores ven fra starten af. Men det fortæller os jo også, at USA er et marked for os«, siger Ulla Tofte.

Det var en sindssygt vigtig internationel blåstempling

Ulla Tofte, direktør for M/S Museet for Søfart

LÆS OGSÅ Dansk museum kan blive Europas bedste

Ulla Tofte har ikke konkrete råd til Aarhus til, hvordan byen eventuelt skal forberede sig på en stille amerikansk invasion.

»Aarhus er godt rustet på forhånd. Byen har jo haft en aktiv politik om at tiltrække gode restauranter til byen«, siger hun med henvisning til de tre Aarhus-restauranter, der har fået michelin-stemplet.

Skåne er i øvrigt også at finde på New York Times-listen, hvor det sydsvenske område fremhæves som det nordiske køkkens »next big thing«.

Vil du ikke gå glip af de nyeste artikler fra Anne Louise Leth, Sune Højrup Bencke eller Rejser, så klik på ’Følg’-knappen i toppen af denne artikel. Så dukker de automatisk op i Din Strøm, når du er logget ind på Politiken.

Redaktionen anbefaler

Dansk museum på NY Times' liste: »Det er noget enhver museumsdirektør drømmer om«

Del link
Annonce
Mest læste
Dit politiken
Annonce