Annonce
Annonce
Rejser

Nordspansk by er Europas svar på Rio

San Sebastián er i år europæisk kulturhovedstad sammen med polske Wroclaw.

Den høje, grålige figur kan ses fra store dele af byen, men det er først her på nærmeste hold, at dens enorme dimensioner for alvor afslører sig. 30 meter høj er figuren af den skæggede Kristus, der iført en kjoleagtig sag løfter sin højre hånd, mens han skuer ned på den store strand, store dele af byen og de høje grønklædte bjerge i baggrunden.

Figuren er anbragt på et højt fundament og troner tilmed på toppen af det 120 meter høje bjerg Monte Urgull. Så der er ikke noget at sige til, at Kristus-figuren kan ses viden om og har opnået status som den nordøstspanske by San Sebastiáns ubetingede vartegn. Ligesom den enorme Kristus-figur i den brasilianske metropol Rio de Janeiro.

Sådan til San Sebastián

Der er ingen direkte flyruter fra Danmark. Fra slut juni til start august har Norwegian en ugentlig afgang fra Kastrup til Bilbao, hvorfra der er tog og busser til San Sebastián, 100 km derfra. I samme periode har SAS direkte fly til sydfranske Biarritz, der ligger mindre end en times kørsel fra San Sebastián.

I bil er afstanden fra både Aarhus og København ca. 2.050 km.

Der bor ca. 185.000 indbyggere i San Sebastián, der ligger i Spaniens nordøstligste hjørne, 30 km fra grænsen til Frankrig.

Men vi er altså i Spanien, og det spøjse ved San Sebastián er, at byen ud over Kristus-figuren har en række andre ligheder med Rio.

En af dem er bjerget Monte Igeldo, der minder meget om udsigtspunktet Sukkertoppen i Rio. Turen op til toppen går med en kabelbane, der kan henlede tankerne på den bjergbane, som i Rio fører op ad Corcovado-bjerget, hvor den brasilianske Kristus-figur troner på toppen.

LÆS OGSÅTag ud i San Sebastiáns kulinariske opland

Hvor Sukkertoppen har et forrygende udsyn over Rio, gælder det samme for Monte Igeldo i San Sebastián. Her åbenbarer hele panoramaudsigten sig og viser blandt andet, hvordan byen ligesom Rio ligger i en beskyttet bugt. Midt i bugten ligger den lille ø Isla Santa Clara og fungerer som en bølgebryder for vandet fra Det Cantabriske Hav.

Udsigten fra Monte Igeldo er endnu bedre end den tilsvarende fra Monte Urgull, og tillader programmet kun et enkelt udsigtspunkt, skal man vælge førstnævnte. Synet omfatter flere bystrande samt næsten hele byen, og derudover kan man betragte Kristus-figuren på dens top. Husk i øvrigt at besøge Monte Igeldo om eftermiddagen; her har man solen i ryggen, og man får dermed det flotteste syn og de bedste fotos.

Rios måske mest berømte lokalitet er superstranden Copacabana, der ligger helt inde i bycentrum. En tilsvarende finder man i San Sebastián: La Concha.

Lokalt.  I San Sebastián finder man ikke mange store supermarkeder. Til gengæld er der et væld af små specialbutikker med et stort udvalg - som her af frugt og grønt. Foto: José Manuel Bielsa

Lækre bystrande

3 andre oplevelser i San Sebastián

1. Akvariet

I den gamle havn ligger byens store akvarium, der rummer over 5.000 fiskearter fra både europæiske og tropiske farvande. Det giver et lille gib i kroppen, når man spadserer gennem den tunnel, hvor store fisk inklusive hajer svømmer rundt i bassinet på begge sider samt over én.

2. Festivaler

Der findes året rundt stribevis af festivaler i San Sebastián. Mest berømt er jazzfestivalen i juli og den store filmfestival i september. Sidstnævnte rangerer på linje med de tilsvarende i Cannes, Berlin og Venedig, og hvert år besøger en række filmstjerner i den anledning byen.

3. Gastronomi

San Sebastián er berømt for sit høje gastronomiske niveau og er den by i verden, der målt på indbyggertallet har flest michelinstjerner. Byen er også kendt for sine pintxos, en avanceret og delikat form for tapas, der serveres på restauranter og barer overalt i byen.

Den perfekt svungne strand lokker med sit gyldenbrune sand, og når solen bager ned på varme sommerdage, er La Concha særdeles velbesøgt. Strandens størrelse varierer en del i forbindelse med tidevandet, men især ved ebbe er den særdeles stor.

Denne forsommerdag blæser der en kølig vind ind fra Biscayen, så solbadere er der ikke mange af. Til gengæld tager mange en spadseretur langs stranden, ligesom hundeluftere og deres firbenede venner er godt repræsenteret.

Jeg falder i snak med en af hundelufterne, Juan. Han bor i Bilbao, Baskerlandets største by, men tager så ofte som muligt til San Sebastián, hvor han bor hos familie og venner. »Jeg synes, at San Sebastián er Baskerlandets mest attraktive større by, når det handler om stemning og atmosfære. Jeg nyder at gå langs stranden, og jeg drømmer om at flytte hertil på et tidspunkt«, fortæller Juan.

LÆS OGSÅHer er kanarieøen med de bedste sandstrande

Langs La Concha løber en dejlig promenade, der minder en del om den tilsvarende langs Copacabana i Rio. I San Sebastián kaldes den for paseoen, og her er det en yndet adspredelse at slentre på de hvide og sorte fliser langs det hvidmalede og fint ornamenterede smedejernsrækværk.

Trompet.  Den fliseklædte paseo er en lang og dejlig strandpromenade, der løber langs La Concha-stranden, og det er en fornøjelse at slentre ad den. Foto: Jesper Møller

Ligesom Rio har flere bystrande med Copacabana og Ipanema som de mest kendte, råder San Sebastián også over flere af slagsen helt inde i centrum af byen. Tre for at være nøjagtig. Den ene, Ondarreta, ligger i forlængelse af La Concha, mens den anden, La Zurriola, er at finde på den modsatte side af den gamle bydel.

La Zurriola er i høj grad de unges og surfernes strand. Her hænger byens ungdom ud, og de står i grupper og taler og griner, mens vandet og solen nydes i sommerhalvåret. Den anden gruppe, surferne, tæller både unge og midaldrende. La Zurriola ligger ikke beskyttet på samme måde som de to andre bystrande, og derfor er der helt anderledes store bølger her, hvilket er guf for surferne.

LÆS OGSÅ Hold ferie som de rige og kendte på Spaniens solkyst

De boltrer sig i bølgerne, og som forbipasserende kan man sagtens få en rum tid til at gå med at beundre de rutineredes færdigheder eller at trække på smilebåndet ad begyndernes mangel på samme. La Zurriola ligger ud til den nyere bydel Gros, og her ser man størstedelen af året surfere komme gående iklædt våddragter og med deres surfboards under armen.

Sydlandsk stemning

Spis.  Den gamle bydel i San Sebastián vrimler med små barer og restauranter, hvor man kan få stillet sult og tørst. Prøv endelig de delikate tapasagtige pintxos. Foto: Javier Larrea

Det vil være en tilsnigelse at sige, at den gamle bydel i San Sebastián minder meget om den tilsvarende i Rio. Og dog. For der er en række lighedspunkter såsom de smalle gader, farverige huse, mange restauranter samt den sydlandske stemning.

Gå endelig en tur på gågaden Calle Mayor, hvor den smukke Santa Maria-kirke ligger effektfuldt for enden. Slå et slag forbi den stille Plaza de la Constitución, hvor pladsens cafeer indbyder til en kop kaffe, og spadser rundt i bydelens snævre gader med de høje slanke huse, hvoraf hovedparten er særdeles velholdte.

Politiken var inviteret af Baskerlandets Turistkontor samt Den Spanske Stats Turistkontor.

Vil du ikke gå glip af de nyeste artikler fra Rejser, så klik på ’Følg’-knappen i toppen af denne artikel. Så dukker de automatisk op i Din Strøm, når du er logget ind på Politiken.

Redaktionen anbefaler

Michelinstjerner og gadetapas: Spis dig igennem Spaniens gourmethovedstad

Del link
Annonce
Mest læste
Dit politiken
Annonce