Overset. Alt for få turister besøger det fascinerende Cambodja. Her ses en sælger på et flydende marked ved byen Kampong Kleang.
Foto: Robert Churchill

Overset. Alt for få turister besøger det fascinerende Cambodja. Her ses en sælger på et flydende marked ved byen Kampong Kleang.

Storby og kultur

10 rejsetip: Her får du mest for pengene i 2013

Rejsebogsforlaget Lonely Planet har udpeget de bedste budget-destinationer i 2013. Politikens eksperter fortæller dig, hvorfor du skal tage af sted.

Storby og kultur

Snart er det 2013. Og dermed et nyt rejseår. Men hvor skal turen gå til?

Rejsebogsforlaget Lonely Planet har som en del af deres udgivelse Best in Travel 2013 udpeget de destinationer, hvor du som rejsende får mest for pengene næste år.

Du kan se landene og byerne herunder, og så kan du læse, hvorfor Politikens eksperter mener, at du skal besøge byer som Rio de Janeiro og Gøteborg eller lande som Slovenien og Spanien.

Bolivia

Ifølge Lonely Planet er Bolivia Sydamerikas bedste budget-rejseland. Både mad, transport og oplevelser er billigere end andre steder på kontinentet, mens Politiken-fotografen Joachim Adrian synes, at landet er en gave at rejse rundt i, hvis du er glad for at fotografere.

»Du møder et usædvanligt farverigt folk, et dragende og mystisk højland og et tropisk, frodigt lavland. Alt er fremmed. Alt er anderledes. I særdeleshed vil jeg anbefale at drage ud i saltørkenen Uyuni, der er en enorm udtørret saltsø. Her er hvid salt, så langt øjet rækker, og huse bygget af salt. Et eventyrlandskab i fuld skala. Eller tag på rejse ned i en mines mørke. Her er sikkerheden ikke i højsædet, men netop derfor får du mulighed for at sænke dig selv ned i et dyb, du aldrig før har været. I en dunkel og farlig virkelighed. Og når en lang dags fotooptagelser har drænet dig for ilt, sæt dig ind på en oxygen-bar i 4.000 meters højde, smæk benene op og bestil en halv times ren ilt i maske«.
Joachim Adrian, fotograf på Politiken

Cambodja

Selv om Cambodja langsomt kommer mere og mere på Asiens-turisternes radar, er det sydøstasiatiske land stadig uhørt billigt at rejse i. Turengårtil.dk's journalist, Lea Pagh rejste i oktober rundt i Cambodja, og hun synes, at du skal rejse til landet på grund af:

»Mad, der tager det bedste fra det thailandske og vietnamesiske køkken. Sprødt, velsmagende, krydret og frisk. Et folk, der trods så megen nød og fattigdom møder udenlandske turister med en respektindgydende venlighed, gæstfrihed og hjælpsomhed. Snyd dig ikke for Phnom Penh, der er en vibrerende storby med kultur, historie og smukke templer. Eller en tur på mountainbike ud til de små øer i Mekongfloden, hvor irgrønne rismarker afløses af røde støvveje. Og giv dig selv tilpas mange dage til at udforske de ældgamle templer i junglen ved den ældgamle by Angkor nær Siem Reap«.
Lea Pagh, journalist på turengårtil.dk

Georgien

Det er sjældent, at ferievalget falder på Geogien. Landet i Kaukasus er simpelthen for langt væk, for lidt gearet til turisme og for besværligt at komme til. Men det er synd. Både for landet, der gerne vil have turister på besøg og for dem, der gerne vil opleve noget nyt og enestående. Freelancejournalist for turengårtil.dk, Stine Daugaard, har besøgt Georgien.

»Georgiens natur er helt fabelagtig. Jeg har aldrig oplevet noget lignende. Den har en vild kant, og den er hverken kultiveret eller veltilpasset. Og så møder du en befolkning, der er søde og imødekommende. Georgien er en autentisk oplevelse uden neonlys og Big Mac's. Og så er maden helt exceptionel. Deres køkken er overraskende godt. Prøv for eksempel deres brød med indbagt kød«.
Stine Daugaard, freelancejournalist for turengårtil.dk


Göteborg, Sverige

Billige priser i Sverige? Hm ... Lonely Planet fastholder dog, at Göteborg om omegn byder på både billige måltider såvel som kunst og god offentlig transport - et mini-Skandinavien for den, der ikke skal rundt til alle lande og byer. Rejseredaktør Maja Kiener har besøgt byen.

»Sporvognene kører stadig i Göteborg, hvor pompøse bygninger får mig til at tænke på centraleuropæiske storbyer som Wien, mens jeg finder hyggen i det gamle arbejderkvarter, Haga. I Sveriges næststørste by kan man opleve masser af design –den nye, den genbrugte og den på museum. Ved juletid sælger lokale designere fine og funktionelle designerier i landets eneste designmuseum, Röhsska Museet, mens vintagejagten foregår i Haga eller nord for Vasastan – prøv Prickig Katt i Vallgatan. Sørg også for mindst et par måltider i Göteborg, der har fem michelinrestauranter, hvoraf den ene, Kock & Vin, har skabt den billigere, gourmetrustikke og hyggeligt afslappede Familjen. Fisk til frokost skal man prøve hos Gabriel på fiskemarkedet, der ligger i en gammel kirke«.
Maja Kiener, redaktør på Politikens tillæg Rejser

GUIDEFem Michelin-restauranter og verdens bedste samling af nordisk kunst

Namibia

Sydvestafrikanske Namibia var også på Lonely Planets liste i 2011. Dengang var begrundelsen blandt andet, at landet er en velegnet destination for backpackere, der kan lade sig transportere rundt med de billige lokale minibusser og nyde godt af ture arrangeret specielt for budgetrejsende til de afkroge af landet, som den lokale transport ikke dækker. Læs hvad Afrika-kenderen Peter Wulff Kåri mener, at du skal opleve i Namibia.

»Nationalparken Namib Naukluft er et dramatisk månelandskab, der forener den barske ørken med smukke bjergformationer og 'stenalderplanten' welwitschia, der menes at kunne blive flere hundrede år gammel - og ser ud som om, det passer. Mod vest ligger Skeletonkysten med hundredevis af sæler, der nyder det kolde vand, der strømmer op fra Sydpolen, mod øst findes Etocho National Park - et kæmpe ørkenområde, der i regntiden står delvis under vand - og et udfordrende og altomfattende dyreliv«.
Peter Wulff Kåri, jourhavende på Politikens udlandsredation, tidligere Afrika-korrespondent og forfatter til Turen Går Til Sydafrika

Nepal

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Hvis du vil ud at vandre eller trekke i Himalaya-bjergene bliver det næppe hverken bedre eller billigere end det Nepal kan tilbyde. Turengårtil.dk-journalisten Sune Højrup Bencke har rejst i landet og fulgt dets udvikling de seneste par år.

»Nepal var den helt store rygsækfavorit i 80'erne og 90'erne. Landets bagvæg af monumentale Himalaya-bjerge bød på det mest gribende natur med et væld af trekkingmuligheder, mens storbyerne Pokhara og Kathmandu var stederne, man pustede ud på små hyggelige cafeér og guesthouses. Sådan er det stadig. Men fra sen-90'erne og frem til 2005 var landet præget af interne uroligheder, der holdt besøgende væk. Siden 2005 er turisterne dog begyndt at vende tilbage. Og godt for det. Nepal skal bare opleves«.
Sune Højrup Bencke, journalist på turengårtil.dk

Portland, USA

Byerne på den amerikanske vestkyst er generelt svære at komme uden om. Vi nævner i flæng; San Diego, Los Angeles, San Francisco, Seattle. Og Portland. Morten Bay, der skriver freelance for Politiken med base i Los Angeles, fortæller følgende om byen.

»Portland er en af de sjældne byer, man kan tillade sig at kalde for en lille storby. Overskuelig, men rig på oplevelser. Her kan du opleve USA's mest eksperimenterende musikscene, det mest spændende teaterliv udenfor New York og du kommer helt op på toppen af den street food-bølge, der lige nu går hen over USA. Som alle storbyer på den amerikanske vestkyst, er du kun en kort køretur fra fantastiske vinoplevelser, og Oregons vinland hedder Willamette Valley, hvor de laver USA's bedste Pinot Noir-vine. Det sker alt sammen i nogle af de grønneste, mest betagende naturområder, USA kan byde på, med kæmpebjerge som bagtæppe«.
Morten Bay, freelancejournalist for Politiken, der er bosat i Los Angeles

Rio de Janeiro, Brasilien

Der er VM i fodbold i 2014 og OL i 2016. Så Rio de Janeiro har travlt med at bliver klar til begge arrangementer. I mellemtiden er det bare med at komme til den brasilianske storby, inden priserne begynder at stige. Redaktør på turengårtil.dk, Tina Krongaard Stampe har besøgt byen.

»Svedige kroppe, der danser til dunkende sambarytmer. Frodige grønne planter, der vælter ned ad stejle klippeskråninger. Og barnlig glæde i bølgerne på to af verdens skønneste strande. Rio de Janeiro er en blanding af storby, strand og natur og ikke mindst glade og imødekommende brasilianere, for hvem livet leves udendørs året rundt. Det er umuligt at være sur i Rio, for her er hver dag en fest, som de lokale gerne inviterer turisterne med til. Så læn dig tilbage og nyd festen, livet og de mange skønne udsigtspunkter i en af verdens smukkest beliggende storbyer«.
Tina Krongaard Stampe, redaktør på turengårtil.dk

Slovenien

Naturen ligner Schweiz, men prisniveauet er et helt andet. Og selv om Slovenien er blevet et euro-land, er det stadig væsentligt billigere at rejse i end andre steder i Europa. Tom Nørgaard, forlagsredaktør på Turen Går Til-bøgerne og forfatter til Turen Går Til Kroatien & Slovenien, kender landet bedre end de fleste.

»Noget af det mest interessante ved Slovenien er blandt andet de mange underjordiske grotter. Der er flere end 7.000 og det kan være en stor oplevelse at besøge dem. Mest kendte er Postojna-grotterne, og mest imponerende er Skocjan-grotterne, der er på UNESCO's verdensarvsliste. Desuden er der mange naturlige spa-ressorts, nogle virkelig smukke italienskinspirerede kystbyer på halvøen Istrien, interessante bjergegne, der i øvrigt var krigsskueplads under Første Verdenskrig, og både syd- og østpå i landet er der en ret fin vinproduktion. Flere slovenske vine fås i disse år på nogle af de gode københavnske restauranter som eksempelvis Geranium og Oubæks nye Pluto. Endelig er hovedstaden, Ljubljana, en smuk og hyggelig by, der i princippet kan besøges hele året«
Tom Nørgaard, forlagsredaktør på Turen Går Til-bøgerne og forfatter til Turen Går Til Kroatien & Slovenien

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

GUIDEDet skal du opleve på rejsen til Slovenien

Spanien

Krise, arbejdsløshed, demonstrationer og uro. Der er røre i det klassiske ferieland Spanien i de her år. Læs her, hvad Politikens korrespondent i Spanien, Erik Jensen, mener, at man skal tage til Spanien for.

»Paradokserne findes overalt i Spanien. Et land, som i disse år er truet af opløsning indefra på grund af ønsker om uafhængighed og finanskrise, men samtidig er et paradis for livsnydere. Klimaet er bedre end i Danmark, vinen, maden, fodbolden og priserne er også på den positive liste. Med sin blanding af en kystlinje i særklasse fra nord til syd med den ene badestrand efter den anden og bjergene med deres blanding af skønhed og livfulde, små landsbyer, har Spanien i sjælden grad noget for enhver smag. Også den, der vil dyrke kulturen og de kulinariske goder i gader med arkitektoniske højdepunkter på snor, er der meget at hente i storbyer som Barcelona, Madrid, Sevilla, Bilbao, Valencia og Malaga. Og oven over det hele er solen en næsten altid sikker, varmende rejseledsager«.
Erik Jensen, Politikens korrespondent i Spanien

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce