Ambitiøs.  Ristr8tos chefbarista Arnon Thitiprasert har vundet de nationale mesterskaber i latte-art flere gange og blev nummer fem ved VM i Göteborg. Foto: Asser Bøggild Christensen

Ambitiøs. Ristr8tos chefbarista Arnon Thitiprasert har vundet de nationale mesterskaber i latte-art flere gange og blev nummer fem ved VM i Göteborg. Foto: Asser Bøggild Christensen

Storby og kultur

Fem unikke cafeer i Chiang Mai

Thailands næststørste by et mekka for kaffeelskere. Her kan du møde en flerdobbelt thai-mester i caffelatte, drikke kulsort filterbryg på trendy skamler eller nyde en kop mokka ved en idyllisk å med åkander.

Storby og kultur

1. Ristr8to: Thailandsk mester i café latte

Nimmanhaemin-kvarteret i Chiang Mai kan sammenlignes med Vesterbro i København. Det er hipt. Og blandt alle de smarte cafeer i området er Ristr8to nok det hippeste sted.

Baristaerne er iklædt sorte uniformer med omvendte kors og dødningehoveder, og man kan få et hav af mælkebaserede kaffedrikke. En simpel latte er ikke avanceret nok; i stedet kan du få en Gibraltar, som består af et dobbelt shot espresso samt en smule mælk eller en flat white, som er australiernes svar på en cappuccino.

Chefbarista Arnon Thitiprasert har vundet de nationale mesterskaber i latte-art flere gange og blev desuden nummer fem ved VM i Göteborg.

Firmaet har to cafeer og et såkaldt laboratorium, hvor de også rister bønner og serverer kaffecocktails. Sidstnævnte er det hyggeligste af stederne.

Ristr8to, 14 Nimmanhaemin rd, soi 3.

2. Asama Idyllisk selfie med åkander

Chiang Mai har masser af cafeer med stram indretning, japansk filterkaffe og tatoverede baristaer. Men der er kun ét sted som Asama.

Cafeen ligger gemt væk fra byens hektiske gader nogle kilometer sydvest fra den historiske bykerne og lige ved siden af en idyllisk å med åkander og grøn tropisk vegetation i baggrunden. Her kan man sætte sig i den udendørs hængestol med sin gennemført gode espresso og tage årets bedste caféselfie. Ejeren, den unge kvindelige kaffeaficionada Asama Avaichit, er certificeret dommer ved World Barista Championship, som er verdens mest prestigiøse kaffekonkurrence.

Asama tilbyder ud over de typiske kaffedrikke en signaturkreation: en traditionel panna cotta med et syrligt ristrettoshot på toppen som en slags kaffesauce. Den kreation kilder smagsløgene alle de rigtige steder. Er man mere end blot lækkersulten, er thairestauranten lige ved siden af anbefalelsesværdig – og den ejes faktisk af Asamas familie.

Asama, 122/128 Moo. 6 Klong Cholpratarn.

3. Akha Ama: Kaffe fra akhastammen

Akha Amas oprindelige café er ikke let at finde.

Den er gemt væk i et beboelsesområde i kvarteret Santitham, der med sine gadekøkkener og små labyrintiske soier stadig oser af ’det oprindelige’ Chiang Mai.

De seneste år har turister og kaffegale lokale fået det en anelse lettere, da Akha Ama har åbnet en ny café med tilnavnet La Fattoria på en af hovedgaderne i den historiske bykerne.

Et sted med rå betonvægge og træpaneler, hvor man nyder sin sorte filterbryg på minimalistiske skamler.

På trods af den trendy atmosfære er det dog mest af alt kaffen, man kommer for. Den er nemlig af høj, høj kvalitet. Akha Ama sælger, som navnet antyder, kaffe produceret af akhastammen. En stamme, som især er kendt for kvindernes farvestrålende perleudsmykkede hovedbeklædning samt evner inden for landbrug.

Mens de fleste andre kaffebønder i Sydøstasien dyrker den sygdomsresistente, men mindre smagfulde arabicavariant catimor, har akhafolket held med at dyrke kaffe af sorterne typica, catuai og geisha, som er blandt verdens mest eftertragtede.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Akha Ama, Hussadhisewee rd, soi 3 og 175/1 Rachdhamnoen rd (La Fattoria).

4. Drip for Friends: Her drikkes kaffen sort

Ejeren af drip for friends Hoon Nuttanunt kom for nylig i modvind i medierne i Kina. Årsagen var, at hun var begyndt at tage billeder af alle de turister, som tog billeder klos op af hendes café uden at træde indenfor.

Hun gør tingene på sin egen måde, og det bærer den diminutive café præg af.

Der er små kunstprojekter i alle kroge: billeder, keramik og håndmalet kaffeudstyr. Og ja, et ’hall of shame’-galleri med de fotograferende kinesiske turister. Drip for Friends excellerer i én måde at brygge kaffe på, nemlig filter eller drip, som det bliver kaldt i USA.

De fleste af bønnerne er fra Thailand og ristet på cafeens lille maskine, der kun kan kapere 300 gram ad gangen. Moderne filterkaffe bliver drukket sort, så hvis du er til mælk i kaffen, bør du muligvis styre uden om stedet.

Drip for friends, Nimmanhemin rd. Soi 17.

5. Ponganes: En dybt dedikeret kaffekunstner

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Mens mange baristaer ganske vist er kaffeelskere, kan ejer Pong fra cafeen Ponganes bedre beskrives som kaffekunstner. Han er dybt dedikeret. Så meget, at passionen til tider tangerer krukkeri. Det accepterer man dog som en del af pakken, da espressoen er i international topklasse. Espressomaskinen er af mærket Kees van der Westen, som er kaffeverdenens svar på Rolls-Royce.

Ponganes er også et risteri, og det bærer stedet præg af. Der er kun få siddepladser, og der er poser med grønne bønner stablet rundt i hjørner og kroge. Det er ikke et sted, man hænger ud en eftermiddag med sin MacBook, snarere er stedet et showroom, hvor kaffen er hovedpersonen. Ponganes’ udvalg består af både thaikaffe og udenlandske bønner fra lande som Etiopien, Burundi og Guatemala.

Ponganes, 133/5 Ratchapakinai Rd.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce