Annonce
Annonce
Rejser

Cambodjas blodige fortid går lige i hjertet

Et besøg i Choeung Ek, Phnom Penhs killing fields, er et gribende indblik i de rædsler, den cambodjanske befolkning gennemlevede under De Røde Khmerer.

Om De Røde Khmerer

17. april 1975 indtog den kommunistiske oprørsbevægelse De Røde Khmerer Phnom Penh. Cambodja havde da i fem år været hærget af borgerkrig, og folket, der havde lidt store tab under de bombninger, som USA kasrede i forsøget på at stoppe flygtende nordvietnamesiske oprørsstyrker, hyldede bevægelsen.

Men De Røde Khmerer beordrede folk ud af byerne til landbrugskollektiver. Man ville skabe et klasseløst bondesamfund, hvor alle arbejdede for en fælles stat, og modstandere eller dem, der ikke passede ind, blev forfulgt og henrettet. Det gjaldt nationale og religiøse grupper, intellektuelle, skolelærere, læger og advokater.

I januar 1979 lykkedes det vietnamesiske styrker at fravriste Khmererne magten, der dog i knap 20 år fortsat førte guerillakrig mod Cambodjas skiftende regeringer.

Der skulle gå mere end et årti, før det internationale samfund fik øjnene op for folkemordet, og frem til 1991 blev De Røde Khmerer anerkendt som Cambodjas lovlige regering og havde repræsentanter i FN.

Først i 2007 begyndte et tribunal at føre sager mod De Røde Khmerers øverste ledere og ansvarlige for forbrydelserne begået 1975-1979. Indtil videre er der kun faldet dom i en sag mod den tidligere leder af torturfængslet Tuol Sleng, Kaing Guek Eav, bedre kendt som Duch.

Lederen af De Røde Khmerer, Pol Pot, vil aldrig blive holdt ansvarlig for sine handlinger. Han fortsatte med at lede De Røde Khmerer, indtil han blev fanget og sat under husarrest i 1997. Året efter døde han, 72 år gammel.

Man vurderer, at 2-3 millioner døde, mellem 25 og 37,5 procent af landets daværende befolkning på 8 millioner.

3 Khmer Rouge-seværdigheder

1. Tuol Sleng-Fængslet
Før 1975 var Tuol Sleng gymnasium, men blev under De Røde Khmerer omdannet til et frygtet fængsel og torturcenter, hvor flere end 17.000 politiske fanger blev holdt fanget og tortureret. Kun syv personer menes at have overlevet opholdet. Her er i dag et museum – hvis bygninger står, som da De Røde Khmerer efterlod da, da vietnamesiske styrker gik ind i Phnom Penh i 1979 – med celler, forhørslokaler og en enorm samling af fangeportrætter og fotodokumentation af forhørsmetoder.
Tuol Sleng, hjørnet af Street 113 og Street 350, Phnom Penh.

2. Killing Caves of Phnom Sampeau
Grotterne i Cambodjas Battambang-provins havde samme funktion som Choeung Ek i Phnom Penh, og det anslås, at omkring 10.000 endte deres dage her. Man kan se resterne af detentionen, henrettelsespladsen og knogler fra nogle af de mange lig, der ikke kunne identificeres. Grotterne nås efter ca. en times vandring, hvor man også kommer forbi templet Wat Banan.
Phnom Sampeau, 12 km sydvest for Battambang ad hovedvejen NH57.

3. Cambodia Landmines Museum
Museum grundlagt af den tidligere barnesoldat Aki Ra, der var en del af De Røde Khmerer, indtil han som 10-årig blev fanget af den vietnamesiske hær. Som soldat var han med til at udlægge tusinder af landminer, men som FN-arbejder forsøgte han senere at rette op på skaderne og fjerne dem igen.
For dette og for sit oplysningsarbejde om landminer i Cambodja blev Aki Ra i 2010 udnævnt som en af CNN’s Top 10 Heroes. Besøgende får Aki Ras livshistorie og fortællingen om landminerne og de skader, de har forvoldt i Cambodja.
Cambodia Landmines Museum, Angkor Nationalpark, 7 km syd for Banteay Srei-templet, Siem Reap.

»Killing tree against which executioners beat children«.

Selv om det høje træ med sine tunge, løvfyldte grene ser uskyldigt ud, taler skiltet foran træet sit tydelige sprog. Indlejret i den rå bark har retsmedicinere fundet rester af hjernemasse, blod og knoglerester fra et utal af cambodjanske børn, der fik hovederne knust mod træet af De Røde Khmerer.

LÆS OGSÅCambodja er stille og storslået

Tårerne presser sig på, en bitter smag samler sig i munden, og retfærdighedsfølelsen får hjertet til at banke hurtigere. Hvordan i alverden kunne helt små børn blive anset som en trussel?

Måske ud fra samme logik, der fik De Røde Khmerer til at benytte sig af børnesoldater. Børnene af de regeringsfjendtlige stemmer udgjorde en trussel. ’For at fjerne græsset, må man fjerne rødderne’, som et af khmerernes mange slagord lød.

Spirituel stemning
Der var ellers ikke noget, der tydede på, at der var en så følelsesladet oplevelse i vente, da jeg i selskab med min kæreste en lille time tidligere efter en bumlet køretur i tuk-tuk 13 km ud af Cambodjas hovedstad, Phnom Penh, ankom til en grøn oase af græsklædte bakker, en blikstille sø og store løvtræer omkring en majestætisk kegleformet bygning.

En sælsom næsten spirituel stemning lå over parken, der var fyldt med mennesker, som i modsætning til andre ved turistattraktioner bevægede sig i roligt tempo ud og ind mellem hinanden tilsyneladende uden at ænse de andres tilstedeværelse.

LÆS OGSÅMysteriet om Angkor Wat-templet er blevet løst

Umiddelbart skulle man tro, at vi var ankommet til et religiøst meditationscenter af en slags, men parken er Choeung Ek, den mest berømte af Cambodjas over 300 killing fields, hvor mere end 20.000 mænd, kvinder og børn brutalt blev henrettet i årene 1975-1979 under De Røde Khmerer.

Khmererne, der ville skabe et kommunistisk idealsamfund med udgangspunkt i en klasseløs bondestat, tilkæmpede sig magten i landet ved Vietnamkrigens afslutning i 1975 og blev siddende indtil 1979, hvor vietnamesiske styrker slog dem tilbage.

Drømmen om at skabe et kommunistisk, selvforsynende land endte med at koste i nærheden af 2,5 millioner livet ud af en samlet befolkning på 8 millioner.

Hundredtusinder døde som følge af sult og udmattelse i arbejdslejre, mens op imod 1,7 millioner menes at være blevet henrettet, fordi de enten blev anset for at tilhøre den intellektuelle klasse, være CIA- eller KGB-agenter eller på anden vis modarbejde Demokratisk Kampuchea, som den nye stat blev kaldt.

For som Pol Pot, broder nummer 1 og leder af De Røde Khmerer, skal have udtalt, så hellere tage livet af en uskyldig end skåne en fjende.

Stemmer fra graven
Selv om det ved første øjekast ikke er til at se, at Choeung Ek har været hjemsted for voldsomme massakrer, afslører et nærmere eftersyn spor efter de brutale henrettelser.

Terrænet er ikke bakket fra naturens side, men er blevet det, efterhånden som de mange massegrave er sunket sammen, og mellem træernes blottede rødder stritter farvede tøjrester frem som en konstant påmindelse om de mange mennesker, der måtte lade livet her.

For at besøgende skal få mest mulig ud af besøget og forstå, hvordan det kunne gå så vidt, stiller forskningsinstituttet Documentation Center of Cambodia, som har været med til at skabe mindeparken, en audioguide til rådighed, der trin for trin fremmaner et billede af den oprindelige killing field på den indre nethinde.

LÆS OGSÅDe blodigste feriesteder

Ved de første stop får vi hele beskrivelsen af de dømtes ankomst til henrettelsespladsen, som mange fejlagtigt troede blot var indgangen til et nyt fængsel.

Den blide stemme i hovedtelefonerne, der tilhører professor Ros Kosal fra dokumentationscentret, leder os hen til lastbilernes stoppested og derefter til detentionen, der i dag kun er markeret med et skilt.

LÆS OGSÅRædslernes by blomstrer igen

Fortællingen om, hvordan mænd, kvinder og børn her har ventet på, at det blev deres tur til at komme ud til bødlerne på den anden side, får os for første gang til at se den fredelige mindepark i et andet lys.

Hvilke tanker er der mon gået igennem hovederne på folk, mens de til lyden af deres medfangers rædselsskrig – kun delvis forsøgt dækket af skrattende propagandistiske sange fra sporadisk opstillede højttalere – har indset, hvad der i virkeligheden ventede på den anden side af døren?

129 massegrave
Fangevogterne og bødlerne er heller ikke blevet glemt, og deres dagligdag får vi indblik i ved skiltene, der markerer henholdsvis kontoret, hvor de udførlige lister over dømte og henrettede blev opbevaret, og skuret til de kemikalier, der blev spredt ud over ligene for at skjule lugten – samt fuldføre jobbet, når macheterne, økserne eller spaderne ikke havde ordnet sagerne.

Patroner var dyre, så bødlerne måtte være kreative og bruge, hvad de havde til rådighed. Her kunne selv de savtakkede blade fra sukkerpalmerne, der stadig skyder op over hele parken, snildt bruges.

Klumpen sidder allerede et godt stykke oppe i halsen, inden vi overhovedet er nået til massegravene, der selvfølgelig også må komme, og den ene kuldegysning efter den anden går gennem kroppen trods de 35 graders varme.

»You are standing at a grave where 450 bodies were found«.

LÆS OGSÅTurister drages af helvedes port

Vi er nået til den første og største massegrav. I alt 129 af slagsen er indtil videre blevet fundet spredt ud over et areal på 2,4 hektar, men det er langtfra alle, der er blevet udgravet.

Flere af de største massegrave er blevet indhegnet og overdækket af halvtag, men de fleste ligger urørte hen, og professor Kosal lader det være op til os selv at gå rundt og læse om de forskellige markerede gravsteder.

The Killing Tree
Én grav bliver han dog nødt til at gå i dybden med; graven, hvor mere end 100 kvinder og børn ligger. Graven ved siden af det fordømte træ, der bærer utallige mord på sin samvittighed, men som vokser videre uden at ane, hvad det har forårsaget af smerte.

Synet af træet, der kaldes The Killing Tree, er ikke det eneste, der får oplevelsen til fremstå levende grænsende til det ubærlige. De mange faktuelle oplysninger om forskellige for længst nedrevne bygninger og indholdet af massegravene bliver krydret med personlige beretninger fra helt almindelige cambodjanere, der som størstedelen af befolkningen over 35 år har haft de 4 år med De Røde Khmerer tæt inde på livet.

LÆS OGSÅDerfor besøger vi de døde på rejsen

Som den tidligere fangevogter og bøddel Him Huys fortælling, fra han som 17-årig under tvang bliver rekrutteret til De Røde Khmerer, til han et par år senere er med til at transportere fanger fra Tuol Sleng-fængslet i Phnom Penh til Choeung Ek, hvor han står for at afkrydse de dømte før henrettelsen.

Eller kvinden, der mistede sit spædbarn på grund af sult og manglende medicin; manden, der gennemlevede voldsom psykisk og fysisk tortur og blev tvunget til at banke et barn ihjel; drengen, der blev adskilt fra sin familie, sendt i en børnearbejdslejr og siden i fængsel for at have stjålet mad til sin gravide, sultende søster; og kvinden, der blev voldtaget af 12 forskellige vagter og efterfølgende udstødt af sin landsby.

Fremtiden kalder
Stemmerne summer i baghovedet, da vi nær turens afslutning ankommer til selve mindesmærket, en buddhistisk stupa (en hellig bygning beregnet til buddhistiske relikvier, red.) bygget i 1988 af den cambodjanske regering til minde om alle dem, der mistede livet i Choeung Ek.

Stupaen indeholder nogle af de tusindvis af knogler og kranier, som eksperter har gravet op og undersøgt, og cambodjanerne valfarter hvert år 20. maj på landets Day of Remembrance til denne og lignende stupaer over hele landet for at meditere, finde fred og komme videre.

For trods de uhyrligheder, der har fundet sted i landet, vil befolkningen ikke hænge sig i fortiden. Spørger man tuk-tuk-chaufføren, universitetsprofessoren, markedskonen eller hvem som helst på gaden bærer de alle på en personlig beretning relateret til perioden.

LÆS OGSÅRejsen der ændrer dig for livet

Måske måtte deres forældre lade livet, måske var deres brødre en del af De Røde Khmerer, eller måske oplevede de selv at blive hjernevasket med kommunistisk propaganda i arbejdslejrenes skoler.

Men sket er sket, og cambodjanerne vil hellere skue fremad og arbejde målrettet for at styrke landets økonomi og hoppe med på den velstandsbølge, deres naboer i Thailand og Vietnam rider på.

Det betyder ikke, at fortiden er glemt, for den må ikke glemmes, understreger professor Ros Kosal, mens vi bevæger os hen mod udgangen for at aflevere audioguiderne til en ny gruppe turister.

Folkemordene i Cambodja er langtfra et enkeltstående tilfælde. Flere er gået forud, og flere vil formentlig finde sted i fremtiden. Håbet er dog, at oplysning, som den besøgende får i Choeung Ek, kan være med til bremse en udvikling på afveje, skåne uskyldige liv og undgå at skabe store, svært helbredelige ar i den efterladte befolknings sjæl.

Choeung Ek Mindepark er åbent alle dage året rundt fra 8-17. Hyr en taxa eller tuk-tuk fra Phnom Penh eller bestil en organiseret tur med guide på hotellet eller hos en af byens mange turistbureauer.

Del link
Annonce
Mest læste
Dit politiken
Annonce