Indbydende. Vietnamesisk mad er et smukt virvar af forskellige farver, strukturer og sammensætninger. Her en klassisk risnudelsalat.
Foto: Sune Højrup Bencke

Indbydende. Vietnamesisk mad er et smukt virvar af forskellige farver, strukturer og sammensætninger. Her en klassisk risnudelsalat.

Bon Appetit: Fransk mad har sat sit præg på det vietnamesiske køkken

Baguettes, vin og lækre desserter. Maden i Vietnam er ikke helt som i resten af Sydøstasien.

Temarejser

Maden i Vietnam er ikke helt som i nabolandene.

Der er selvfølgelig masser af ris, nudler, forårsløg, bønnespirer, fisk, kød og diverse karry-typer, og alle de andre typiske asiatiske råvarer.

LÆS OGSÅ

Men du ser sjældent kinesere eller thailændere bære rundt på baguettes, drikke vin til maden, nippe til kaffe efter måltidet eller blande salater med en nænsomhed, man ellers kun ser på franske bistroer.

Vietnams år under fransk herredømme fra 1883 til 1954 har nemlig sat sit præg på landets madkultur, fortæller Helle Brønnum Carlsen, der er tidligere madanmelder for Politiken med et indgående kendskab til vietnamesisk mad.

»Franskmændene var der ikke forgæves. De har betydet meget for vietnamesernes brug af ingredienser og deres måltidsstruktur. Eksempelvis har vietnameserne blik for det veldækkede bord, og så får man i Vietnam, i modsætning til i mange andre asiatiske lande, desserter, der ikke er klistrede og kedelige, men ligner den europæiske tradition med is og æggecremer«, siger Helle Brønnum Carlsen.

Det er Anh Lê helt enig i. De seneste 10 år har hun sammen med sin familie haft stor succes med at udbrede kendskabet om vietnamesisk mad til danskerne via kæden af LêLê-restauranter og tv-programmet ’Spis Vietnam’.

»Under den franske kolonitid blev den vietnamesiske mad mere delikat og raffineret, og man udviklede fine dining og nye versioner af gamle retter«, siger Anh Lê.

Et andet atypisk asiatisk element i det vietnamesiske køkken er ifølge Helle Brønnum Carlsen de mange rå salater, som vietnameserne sætter til livs. Hun fortæller, at vietnameserne spiser rå grøntsager og urter, fordi de traditionelt ikke har gødet deres marker med gylle som kineserne, der ellers bliver nødt til at koge eller stege alt.

»De rå salater går også godt i spænd med den franske tradition. De er ikke stærke, men er doseret behageligt«.

Kærligheden til maden

Og så elsker vietnameserne deres køkken.

LÆS OGSÅ

»Vietnameserne tænker kun på mad. De er ulykkelige, når de ikke får mad. Og de planlægger flere dage i forvejen, hvad de skal spise«, siger Anh Lê.

Hun fortæller, at der netop nu er gang i en bevægelse, hvor vietnameserne kigger indad og bagud. Siden åbningen mod vesten i 1990’erne har vietnameserne tjent penge, hævet levestandarden, kopieret andre landes livsstil og oplevet vækst.

»Nu søger især de nyrige generationer tilbage til rødderne, de gamle traditioner og deres mormors mad. Vietnameserne plejer deres kulturforståelse«, siger Anh Lê.

Ifølge Anh Lê og Helle Brønnum Carlsen er der retter, du ikke må misse, når du besøger Hanoi. Det gælder bun cha (risnudelsalat), cha ca (fisk stegt i gurkemeje), nem (små forårsruller med eksempelvis krabbekød), den legendariske suppe pho og rau muong (vandspinat stegt med hvidløg).

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce