Annonce
Annonce

Seværdigheder i København

Alternativ bykultur, teaternostalgi, Europas ældste observatorium og Nordens bedste spillested i fredet bygning. Vælg nogle af Københavns højdepunkter her.

Seværdigheder

Vega – Københavns bedste kulturhus

Vega er Nordens bedste og et af Europas førende spillesteder. Men det er også natklub, bar og ramme om forskellige miniklubber og arrangementer fra modeshows til børne-hip hop og rappere, der på versefødder kæmper mod hinanden om publikums gunst. Vega har til huse i det gamle Folkets Hus – arbejderbevægelsens højborg – i en bygning opført i 1956 af Vilhelm Lauritzen, der også er kendt for at have tegnet DR’s gamle Radiohus. Indenfor er der mørke træpaneler, mahognigulve, skandinavisk 50’er-design, labyrintiske trappesystemer og en af salene er opkaldt efter den kendte statsminister Stauning. Ejendommen er et af de yngste fredede huse i Danmark.

Vega
Adresse: Enghavevej 40
Telefon: +45 33 25 70 11
Transport: Bus: 3 og 10, S-tog: Enghave St.
Hjemmeside: Vega

Christiania – Alternativ bykultur i København

Pusher Street og hashboderne er stort set væk, men Christiania er i flere betydninger af ordet stadig en fristad. Man har egne børneinstitutioner, egen indkøbscentral, sin egen berømmede cykelproduktion, interne skraldemænd, lokalradio samt en lang række fine cafeer og spillesteder, herunder det afslappede dasested, Månefiskeren og det nu næsten legendariske koncertsted Loppen. Fristadens historie går tilbage til 1971, da de såkaldte slumstormere besatte det gamle militærområde ved Bådsmandsstrædes Kaserne. Efter nogle turbulente år med pres fra borgerlige politikere og krav om normalisering blev beboerne på Christiania i juni 2011 enige om at frikøbe dele af den omdiskuterede fristad af staten.

Christiania
Adresse: Bådsmandsstræde 43
Transport: Bus: 2A, 19, 66, 350S, Metro: Christianshavn St.
Hjemmeside: Christiania

Cisternerne – Københavns museum for moderne glaskunst

De spredte plask mod jorden akkompagnerer de besøgendes lavmælte hvisken, der vokser til et kor mellem det imponerende rums vægge. Der er godt med rumklang i Københavns ’drypstenshule’, der ligger i Søndermarken og huser et af de få museer i Europa, hvor der absolut intet dagslys trænger ind. De underjordiske drikkevandscisterner rummede tidligere 16 millioner liter vand, men huser i dag skiftende udstillinger af moderne glaskunst. Oplevelsen ned i grottens dyb starter ved indgangen og for foden af de to glaspyramider, der hviler på spidsen i Søndermarken – som skrøbelige balledansere fastfrosset i en bevægelse. Fodkoldt. Fugtigt. Og forrygende flot.

Cisternerne
Adresse: Søndermarken
Telefon: +45 33 21 93 10
Transport: Bus: 6A, 18, 26, 28, 39, 100S, 171E, S-tog: Valby St.
Hjemmeside: Cisternerne
Åbningstider: Lukket i december og januar

Teatermuseet i København – Nostalgi og Danmarkshistorie

Trappens røde løber. Lyden af teatermusik bag døren. Suget i maven når man slår sig ned i logernes røde plyssæder, kigger ind i de gamle påklædningsrum og betræder de skrå brædder. Kostumerne funkler, fra væggene ser Danmarks største scenekunstnere på én med deres markante profiler og i cafeen fortæller litografierne teaterhistorie. Hofteatret er fra 1767. Det husede tidligere balletskolen, men blev lukket sammen med Europas øvrige træteatre efter en stor teaterbrand i Wien i 1881. I 1772 blev Christian 7.s livlæge Struensee taget til fange her efter en maskerade - anklaget for landsforrædderi og henrettet. Virkeligheden er dramaets råstof.

Teatermuseet
Adresse: Christiansborg Ridebane 18
Telefon: +45 33 11 51 76
Transport: Bus: 1A, 2A, 15, 26, 29, 66, Havnebus 901, 902, Metro: Kgs. Nytorv
Hjemmeside: Teatermuseet

Dansk Jødisk Museum – Daniel Liebeskind i København

Mosaiske ægteskabskontrakter på aramaisk. Digitale illustrationer af koshermad. Ritualer omkring jødiske højtider. Daniel Liebeskinds indretning af Galejhuset udgør en svimlende ramme om den dansk-jødiske histories vigtigste træk. Galejhuset var oprindelig en del af Kong Christian 4.s havneanlæg. Nu skaber de skrånende gulve og de skævvredne kubiske former med indlagt lys og udstillingsmontrer en fornemmelse af at være på usikker, bølgende grund. Et jødisk grundvilkår. Daniel Liebeskind der blandt andet også står bag det jødiske museum i Berlin, tilhører den kaliber af internationale stjernearkitekter, som sjældent har fået chancen i Danmark og museets arkitektur er i sig selv en oplevelse.

Dansk Jødisk Museum
Adresse: Proviantpassagen 6
Telefon: + 45 33 11 22 18
Transport: Havnebus: 901, 902, Metro: Kgs. Nytorv
Hjemmeside: Dansk Jødisk Museum

Universitetsbiblioteket – Københavns flotteste bibliotek

Fornemmelsen af et tilbageholdt host, en stol der skærer tænder mod gulvet, den tørre lyd af gamle bogsider - som cigarer der har ligget for længe i solen. Universitetsbiblioteket er den daglige arbejdsplads for hundredvis af studerende og fakultetsbibliotek for samfundsvidenskab og jura. Officielt har biblioteket ændret navn til Det kgl. Bibliotek, men rammerne er de samme, som da arkitekt J.D. Herholdt opførte bygningen i 1862. Indenfor spejler støbejernssøjler og bogreoler og skrivepulte sig i hinanden - en opvisning i symmetri. Det er Københavns uden tvivl smukkeste bibliotek og fortjener at blive beundret. Også af andre end studerende. Og helst fra 1.sal.

Universitetsbiblioteket
Adresse: Fiolstræde 1
Telefon: +45 33 47 47 47
Transport: S-tog/Metro: Nørreport St.
Hjemmeside: Universitetsbiblioteket

Havnerundfart – København fra søsiden

Se København fra søsiden. Sejl fra det folkelige whiskybælte i Nyhavn til det nye Operahus på Holmen over Københavns brandede vartegn, Den lille Havfrue. Oplev undervejs også Christianshavns farverige kanaler med de gamle 1700-tals huse og Frederiksholms Kanal med de store seværdigheder på og omkring Slotsholmen – her hvor København blev grundlagt af Biskop Absalon i 1167. Flere konkurrerende havnerundfarter kæmper om passagerernes gunst. Nettobådene er billigst.

Havnerundfarten
Adresse: Nyhavn
Transport: Metro: Kgs. Nytorv
Hjemmeside: Havnerundfarten

Rundetårn – Europas ældste fungerende observatorium

Stemmer der ekkoer og flyder sammen til én stor rungende masse. Skridt der fortoner sig og forsvinder i en opadgående spiral. En dreng der siger ”bøh” rundt om et hjørne, der ikke er et hjørne. Lyset der kommer ned mod én, jo længere man stiger op.

Kong Christian 4. byggede Rundetårn, som stod færdig i 1642, og nattehimlen kan stadig betragtes gennem Rundetårns astronomiske kikkert, hvilket gør det til Europas ældste, fungerende observatorium. Turen til toppen 36 meter oppe går ad en 209 meter lang sneglegang, der snor sig syv en halv omgang rundt om tårnet. Da den russiske zar, Peter den Stores var på besøg i 1716, valgte han at gøre det til hest.

Rundetårn
Adresse: Købmagergade 52a
Transport: S-tog/Metro: Nørreport
Hjemmeside: Rundetårn

Kongens Have – Afslapning i København

Kongelig jazz, kongelig electronica, kongelig petanque og crocket og solbadning, kongelig morskab på den kongelige legeplads og kongelig udsigt til kongens eget slot, Rosenborg. Christian 4. havde næppe forestillet sig at hans 400 år gamle renæssancehave skulle blive brugt til så mange formål. Hvert år ligger, spiller, promenerer, æder og drikker mere end to millioner mennesker i Kongens Have, som er ramme om familieudflugter, stævnemøder, hundeluftning, picnics, marionetteaterforestillinger og spontane drukture under åben himmel. Kongens Have er en af få bevarede renæssancehaver i Europa og gider man ikke ligge i græsset, er der pavilloner med udendørs servering. Det gælder blandt andet Herkules Pavillonen fra 1700-tallet for enden af Kavalergangen og den nye gourmetrestaurant, Geranium der ligger i Kongefamiliens gamle lysthus ud mod Kronprinsessegade.

Kongens Have
Adresse: Øster Voldgade 4 B
Transport: S-tog: Nørreport st.. Metro: Nørreport St. / Kgs Nytorv

Tivoli – Børnenes København

Kriblen i maven, susen for ørerne og den knasende lyden af småsten under fodsålerne – som sprøde isvafler der bides i tusind stykker. Spændt som et helt cowboyseriehæfte trækker rødkindede pigebørn og raske drenge med vindblæste pandelokker af sted med deres forældre. Af sted, af sted mod karruseller med forjættende navne som den flyvende kuffert, det gyldne tårn og Himmelskibet. Himmelskibet er med sin 80 meter verdens højeste karrusel men heller ikke radiobilerne eller den næsten 100 år gamle trærutsjebane går nogensinde af mode. Tivoli grundlagdes i 1843 af Georg Carstensen efter forbillederne Tivoli i Paris og Vauxhall i London, Pantomimeteatret fra 1874 er Tivolis ældste eksisterende bygning og tegnet af Vilhelm Dahlerup og den romantiske Tivoli Sø vidner om grundens fortid som fæstningsanlæg.

Tivoli
Adresse: Vesterbrogade 3
Telefon: + 45 33 15 10 01
Transport: S-tog: Vesterport St, Hovedbanegården
Hjemmeside: Tivoli