Annonce
Annonce
Rejser

Samlermani: Rigtige bjergbestigere rager fjeldtoppe til sig

Gør som nordmændene og få erobret nogle bjerge. Start med Galdhøpiggen.

Fjeldfilosof. Store, dybe tanker, der skal nedfældes. Foto: Per Munch

Fjeldfilosof. Store, dybe tanker, der skal nedfældes. Foto: Per Munch

Sådan erobrer du Galdhøpiggen

Galdhøpiggen ligger 380 km nordvest for Oslo i Jotunheimen, en enorm nationalpark med 24 bjergtoppe over 2.000 meter.

Transport: I bil ad E6, skift i Otta til fylkesvej 15 til Lom. I fly til Gardermoen, dernæst enten tog til Otta eller indenrigsfly til Fagernes. Bus lokalt med Opplandstrafikk. Desuden er der ekspresbus mellem Oslo og Lom.

Vandringen derop: Nemmeste vej til toppen er fra Juvasshytta i 1.850 meters højde. Den lidt længere og smukkere tur, hvor man slipper for at krydse gletsjer, går fra hytten i Spiterstulen.

juvasshytta.no
spiterstulen.no

Hjælp til turen:
yr.no (vejrtjeneste)
ut.no (flere hytter og turforslag)
visitnorway.com

3 norske toppe

Norge har 300 toppe over 2.000 meter. Alene i Jotunheimen ligger 255 af dem. Var du vild med Galdhøpiggen, bør du i samme område også prøve:

1. Glittertind i Jotun (2.466 m.o.h.)
Nabotoppen til Norges højeste bjerg, Galdhøpiggen (2.469 m.o.h.). I mange år mente man, at Glittertind var det højeste, da gletsjeren på toppen ragede længere op. Nu er en del af iskalotten smeltet, så nu er der ingen tvivl om, at Glittertind er lillebror. Til gengæld har et norsk heavymetal-wiking-punk-folkband opkaldt sig selv efter Glittertind. Tag den, Galdhøpiggen!

2. Snøhetta på Dovrefjell (2.286 m.o.h.)
Også et af områdets højdepunkter. Bl.a. fordi man i dette område har moskusokse. Stortoppen er højeste punkt, men en smule hærget af helipad, generator og nødradiostation. Vesttoppen skulle være mere rustik og uberørt. Til gengæld har et internationalt arkitektfirma opkaldt sig efter Snøhetta. Tag den, Glittertind!

3. Rondeslottet i Rondane (2.178 m.o.h.).
Ligger midt i Rondane, Norges ældste nationalpark grundlagt for 50 år siden. I parken er 10 toppe over 2.000 meter. Ingen af dem har dog givet navne til hverken dødsmetalorkestre eller tegnestuer.

Jan Storkjærren stamper i jorden. Han hopper op og ned, mens en iskold vind suser om os. Jorden er nøgen og kold. Vores guide tramper videre.

Vi er lige kommet væk fra parkeringspladsen i 1.850 meter ved Jyvasshytta i nationalparken Jotunheimen i det centrale Norge.

Vi er i starten af september, og alligevel er temperaturen lige under frysepunktet. Så vi er klædt i vind- og vandtæt tøj, store støvler, vanter og hue. Til højre for os står folk på ski på gletsjeren.

LÆS OGSÅVandretur på toppen af Europa

Men vi skal ikke på ski. Vi har en større fjeldfisk, vi skal stege. Vi skal erobre Nordeuropas højeste bjerg, Galdhøpiggen. Ligesom rigtig mange andre, åbenbart.

Og vi har valgt den lette vej. Turistvejen. Hvor man kører længst muligt i bil. Og hvor der kun er 600 højdemeter fra os og op til toppen.

Omkring 30.000 bestiger hvert år bjerget, der er 2.469 meter højt. Langt de fleste er nordmænd, for blandt dem er det en sport i sig selv at samle på fjeldtoppe.

Permafrost bliver blød
Jan Storkjærren kigger triumferende op. På trods af, at jorden her er bundfrossen året rundt 300 meter ned, så bølger overfladen under hans vandrestøvler. Han synker 15-20 cm ned og kan så flytte sig lidt, hvorefter overfladen igen villigt giver sig under støvlerne som en træg dej af mudder.

Polygonmark, hedder fænomenet. Ved at trampe får han blandet særligt sand i jorden med den smule vand, der altid findes, og pludselig bliver det hele levende. Sært.

LÆS OGSÅHer er verdens 10 mest fantastiske vandreruter

Men endnu mere sært er fænomenet, at nordmænd har så travlt med at jage toppe. Størst prestige har toppe over 2.000 meter. Dem er der omkring 300 af i Norge.

Jan har en ’stamkunde’ fra Bergen, en kirurg, der kommer, hver gang han kan få sparet lidt afspadsering sammen. For at nakke en fjeldtop eller fem. Så går doktoren i fjeldet, traver op ad bjerget, registrerer toppen på sin gps, og når han kommer hjem, går han på nettet og noterer sin sejr over urfjeldet. Det foregår på peakbook.org; fjeldnørdernes svar på Facebook.

Hvilket Jan egentlig ikke rigtig fatter.

Selv børn har fjeldtopsygen
»Nogle gange kan man snuppe en fjeldtop – og lige ved siden af er der så endnu en fjeldtop. Der skal være mindst 10 meters forskel, før det tæller, men jeg synes nu alligevel, det er lidt snyd«, siger Jan, mens vi vandrer over polygonmarken, gennem klippeblokken på vej mod Styggebræen, den lette vej til Galdhøpiggen.

Men selv om Jan ikke rigtig kan forstå hysteriet omkring toppene, så er hans egen familie en del af det – ud over det faktum, at det jo er hans levevej. Datteren på fem år er i gang med at høste små toppe i nærheden af byen Lom.

LÆS OGSÅStik af fra storbyen og tag på naturskønne vandreture

»Hun har syv, så nu mangler hun kun en«, siger den stolte far.

Vi er nu kommet over polygoner og klipper og står ved starten af gletsjeren. Jan lægger reb op i 2.020 meters højde, mens vi tager seletøj på.

Fastgjort.  Sådan ser vejen op mod toppen af Norges højeste bjerg ud. FOTO: Per Munch

En karabinhage på seletøjet skal klikkes i rebet, og nu kan vi gå som ællinger efter vores indfødte nordmand, der hele tiden går og pirker lidt i sneen med skæftet af sin isøkse. Sådan sikrer han sig, at vi ikke træder ned i en skjult gletsjerspalte, der kan være op til 30 meter dyb her.

Skulle en af os alligevel ryge, så skulle de andre gerne stadig være oppe på iskappen, parate til at trække den uheldige op igen.

LÆS OGSÅTag på bjergvandring for begyndere

Ingen bør gå over gletsjeren uden at være på reb. Hos Juvasshytta sælger de en tur med guide over gletsjeren for 200 norske kroner, og det er dumme penge at spare. Styggebræen har sit navn af en grund. Styg kunne betyde grim, men på norsk og i den her sammenhæng betyder det altså ’den farlige bræ’.

Vinden har taget til. Sneen falder nu tæt. Og vi traver 45 minutter næsten uden en lyd. Med bøjet nakke, fordybet i vores egen hætte. En sær form for mental stilhed sænker sig. Ligesom hvis man er under vand.

Hytten i disen
Vi klikker ud af karabinerne. Sidste nøk mod storheden, toppen og berømmelsen kan begynde.

Op.  Vejen til toppen er gold og stenet. FOTO: Per MunchNu er klippeblokkene blevet større og stejlere. Vi skal have fat med hænderne og trække os op, mens sneen stadig høvler ned. Hvilket kun er godt, hvis man skal have oparbejdet et ry som barsk bjergbestiger med læderansigt.

Sneen og vinden stilner lidt af. Vi tumler stadig rundt i skyen. Pludselig dukker en stenhytte op af disen. Den moderne skriftestol, hvor vi kan gå ind og notere os selv i ’Hytteboken’. Eller endnu bedre: gå direkte på det trådløse internet – ja, det har de – og dele erobringen med alverden.

LÆS OGSÅPrøv en varm nat på en kold klippevæg

»2.469 meter. Per Munch was here«.

Jeg tog et foto til Facebook. Og købte en T-shirt. I et hus, hvor man kan få kaffe kogt på gas, fløjet herop af helikopter. Og gå på det trådløse internet og registrere sin triumf. Lidt for civiliseret til at være rigtig Mount Everest, men alligevel.

Kunsten at fare vild
På en måde føles det lidt tomt bagefter. Det var så Nordeuropas højeste bjerg. Hvad nu? Er mit liv nu meningsløst? Var det måske det i forvejen?

Heldigvis fører vores guide os ned en anden vej end den mest befærdede, som vi startede på. Han viser os mod Spiterstulen. Og inden nedstigningen er vi lige nødt til at snuppe endnu en top. Kleihaus Toppen, 2.355 meter, lige omkring 100 meter under Galdhøpiggen.

LÆS OGSÅMission Preikestolen: På tur gennem troldeland

Den har ikke ret mange hørt om. For Kleihaus var ham, der ikke klarede mosten. Han kom på vildspor i 1844 og måtte vende om, få hundrede meter fra Galdhøpiggen, som han vidste måtte være lige i nærheden. Seks år senere blev han så slået af en gruppe mænd fra byen Lom, der kunne plante fod på toppen som de første levende mennesker. Surt.

Her var det så, jeg fandt mit nye mål. Ikke endnu en fjeldtop. Ikke endnu et opslag på Facebook. I stedet vil jeg åbne en butik på toppen af Kleihaus og sælge T-shirts, hvor der står opbyggelige slogans som: ’I fucked up’, ’You said turn left, didn’t you?’, ’Are you lost too?’.

For det er jo sådan, vores liv er. De gange, vi farer vild, betyder ofte mere, end når vi får endnu et mærke i livets store karakterbog.

Men prøv at fortælle det til nordmænd – eller til unge mennesker for den sags skyld. De vil ikke tro dig.

Politiken var inviteret af Visit Norway.

Del link