Annonce
Annonce
Rejser

Nordlys og nørder: Tag med til torskefiskernes paradis

Engang hev nordmændene 146 millioner ton torsk op af havet ved Lofoten på bare tre måneder. I dag holder man VM i torskefiskeri for at hædre den fisk, der har grundlagt de små samfund på den norske øgruppe.

Vinderfisk. Du skal op og fange fisk i denne her størrelse før du kan vinde VM i torskefiskeri. Kjetil Bjørdals monster vejer 28,3 kilo. Foto: Sune Højrup Bencke

Vinderfisk. Du skal op og fange fisk i denne her størrelse før du kan vinde VM i torskefiskeri. Kjetil Bjørdals monster vejer 28,3 kilo. Foto: Sune Højrup Bencke

3 andre fiskekonkurrencer

1. Nakskov Torskefestival
Det er en mere end 60 år gammel tradition, der finder sted, når fiskerne stævner ud til den årlige Nakskov Torskefestival. I år sker det 25. august. Der er rift om pladserne, så vær ude i god tid.
nsf-nakskov.dk

2. EM i kystfiskeri
I hollandske Heikenszand fisker man fra kysten – ikke om bord på en båd. Og der er mange andre fisk end torsk at fange. Mesterskabet finder sted fra 29. oktober til 3. november.
efsa-england.com

3. Britiske torskemesterskaber
13. og 14. november løber de britiske mesterskaber i torskefiskeri af stabelen. I 2013 finder de sted ud for Lymington i det sydlige England. Der er 10.000 kroner i præmiepenge til vinderen.
westwightcharterboatskippers. co.uk

VM i torskefiskeri

Hvert år i midten af marts inviterer Lofotens hovedby Svolvær til verdensmesterskab i torskefiskeri for både øvede og nybegyndere.

Det koster ca. 1.300 kroner inkl. plads på en båd.

Tilmelding skal ske inden januar, hvis du vil være sikker på en plads.

Pludselig dukker torsken op som en bølgende irgrøn skygge i det koksgrå vand. Det er 10 minutter siden, at den huggede nede på godt 90 meters dybde, og min venstre arm er for længst gået død i arbejdet med at pumpe fisken op til overfladen.

Da den lægger sig på siden i overfladen, bliver den gaflet i nakken med en spids krog og trukket op over rælingen.

LÆS OGSÅSådan tomler du over Atlanterhavet

Torsken vejer ni kilo rent. Jeg løfter den op i trofæposition, mens sæden står ud fra dens underdel og løber sammen med blodet fra de andre nyfangede fisk på skibets saltfedtede dæk.

Vinden står ind fra de sneklædte forrevne bjergtinder i horisonten og river mig iskoldt i ansigtet.

Kutteren ’Elltor’ vugger på Vestfjorden ved øgruppen Lofoten i det nordlige Norge. Så højt oppe, at vi er på linje med det midterste af Grønland og øverste af Sibirien.

Et samfund bygget på torsk
Fra januar til april svømmer millioner af torsk – eller skrei, som fisken hedder heroppe – hele 1.000 kilometer fra Barentshavet ned til bankerne omkring Lofoten, hvor gydeforholdene er perfekte.

Vandet skal være mellem 5,8 og 6,4 grader, før de tromletykke hunner fulde af rogn smider deres dyrebare last, der svæver ned i et hvidt bælte af sæd lagt af hannerne. Det har fiskere i århundreder udnyttet til at fange torsk i enorme mængder. I middelalderen kom 80 procent af al norsk fiskeeksport fra dette lille sted. I rekordåret 1947 blev der hentet 146 millioner ton torsk op af havet. Lofoten er et samfund bygget på torsk.

LÆS OGSÅLæserne: Her er de bedste norske naturoplevelser

Der fiskes stadig, men ikke i samme mængder. Til gengæld fejrer man den hellige fisk ved at afholde et VM i torskefiskeri hvert år i marts, hvor mængden af fisk topper.

Arrangementet finder sted ud fra Lofotens hovedby Svolvær og trækker lystfiskere fra hele verden til – dog flest fra Norge. Både semiprofessionelle og glade amatører. Min ni kilos bamse er dog næppe nok til at sikre mig en topplacering, hvor man skal et stykke over 20 kilo for at blive taget alvorligt.

Verdensmesterskabet finder sted en lørdag. VM i 2013 er den 23. af sin slags. Dagen inden varmes der op med Lofoten Cup. Og om aftenen tjekker fiskerne tjekker hjul, binder forfang og deler lystfiskerhistorier på hotellet.

Og nyder en anden af Lofotens attraktioner. Som det sker for mine medfiskere og mig, da vi sidder bøjet over middagstallerknerne fredag aften med, ja, torsk, og hotelværten pludselig står i døren og råber:

»Så er der nordlys«.

LÆS OGSÅSådan oplever du vinterens magiske nordlys

Aurora borealis blafrer i grønne tåger hen over himlen, hvor en tynd halvmåne hænger lavt i horisonten som en fuld fisker, der ligger i en vindueskarm.

Fiskenørdernes paradis
Nu ligger ’Elltor’ altså ude i fjorden og tøffer rundt efter de store stimer af torsk. Præcis klokken 9 brølede hornet inde i havnen i Svolvær, hvorefter en armada af kuttere, sejlskibe og mindre både stævnede ud.

’Elltor’ lugter af dieselolie og fisk. Havmågerne skriger, og det norske flag blafrer i vinden over styrehuset. Sidste år fik mandskabet om bord den næst- og tredjestørste fisk. I år vil de gerne øverst op i fangstannalen.

»Det er der prestige i for en båd som os«, siger Jim Olaisen, der er en slags fiskecoach om bord og går til hånde med at forklare fiskeriet og lande fiskene.

I år er der tilmeldt 65 både og 672 deltagere. Om bord på ’Elltor’ er en gruppe af entusiastiske fiskere fra Rusland, Tyskland, Norge, Danmark og Holland.

En af dem er hollandske Pim Pos. En rødmosset, trind fyr med runde briller, en rød Berkeley-kasket med påskriften ’Catch More Fish’ og en jakke oversået med fiskemærker fra de konkurrencer, han har vundet, eller storfisk, han har fanget. Han fanger fisk i et tempo, der er svært at følge.

Fiskestjerne.  Pim Pos er taget fra Holland for at hive torsk op fra Vestfjordens dyb. Han er let genkendelig med sin ikoniske fiskejakke, som han stort set aldrig tager af. Foto: Sune Højrup Bencke

»Der er 110 meter dybt. Fiskene står på mellem 95 og 85 meter. Der er masser«, lyder det pludselig fra skipperen i styrehuset.

Jeg venter, til pirken rammer bunden. Og ruller så linen op, til jeg er på den rigtige dybe.

»Bare fisk aggressivt. Vi gider ikke fange mange små. Vi vil bare have de store«, siger Jim Olaisen.

Det er præcis den taktik, tyske Rainer Korn, der har sit eget fiskemagasin, Kutter & Küste, bruger. Han fanger ingenting den første dag og kun en enkelt til VM. Men hvilken én: 17 kilo smuk torsk.

Storfanger.  Tyske Rainer Korn er vant til at fange store fisk. Her er han med en bamse, der sikrer ham en plads som nummer 25 til VM i torskefiskeri. Foto: David Nielsen

Ved siden af ham står en anden hollænder – 29-årige David van den Brandt. Han fisker samme sted som Rainer Korn og får pludselig et voldsomt hug, der flår linen af hjulet. Jim Olaisen når kun at nikke anerkendende og råbe »It’s a big one«, før linen knækker. David van den Brandt bliver hvid i hovedet og læner sig resigneret op ad styrehuset. Lidt efter sidder han for sig selv og rigger stangen til igen.

»Det var bare ’boom’. Jeg har det fint nok nu. Men når jeg kommer hjem, hænger jeg mig«, siger han med et smil.

Et monster på land
Efter frokost blæser det voldsomt op, og alle skibe bliver beordret ind af konkurrenceledelsen.

Tilbage i havnen i Svolvær vælter folk ind i en gammel fiskelagerhal, hvor den forreste del bliver brugt til indvejning, mens der i et stort, højloftet lokale er gang i en folkefest. Alt, der kan krybe og kravle af Svolværs mere end 4.000 indbyggere, er kommet.

LÆS OGSÅSådan bliver du den vildeste actionhelt i Laplands isnatur

En hær af frivillige langer tallerkner med bacalao, torsketunger og hvalgryde over disken. Og masser af skummende fadøl.

I indvejningshallen står folk i kø for at få vejet deres fisk. De bliver registreret officielt af en ’dommer’ med headset, der videregiver information om deltagernavn og fiskens størrelse, hvorefter resultatlisten opdateres på storskærm i festsalen.

Jeg fanger Svolværs borgmester Eivind Holst midt i virvaret af fiskere og fisk. En mand med skipperkasket og borgmesterkæde med en stor torsk som vedhæng.

»VM betyder meget for byen. Det engagerer borgerne og giver masser af aktivitet. Der kommer 5.000 mennesker hertil, og der bliver omsat for 20 millioner kroner. Det sætter byen på landkortet«, siger han og understreger det vigtigste:

»Og så fejrer vi Lofoten-fiskeriet. Vores historie«.

De fisk, som fiskerne ikke selv tager med hjem eller lader blive på båden, bliver renset på stedet og solgt billigt til de lokale. 20 kroner for et kilo torsk, 20 kroner for et kilo rogn og 10 kroner for et kilo lever.

Spisefisk.  De fleste af fiskene, der landes på Lofoten ender i lande som Italien og Portugal. FOTO: Sune Højrup Bencke


I festsalen er et umba-umba-orkester nu gået i gang. Folk skråler med.

LÆS OGSÅBrrr: Her finder du de koldeste steder på kloden

Fiskene vælter fortsat ind. Længe ser det ud til, at det er en kæmpe på 22 kilo, der vil vinde konkurrencen, men så træder Kjetil Bjørdal fra Andenes ind i hallen med et decideret monster.

»Jeg tror, det er vinderfisken«, siger han lettere rystet.

»Det er sådan en fisk, jeg altid har drømt om at fange«.

Så løfter han fisken op til ære for fotografen. 28,3 kilo. Kjetil Bjørdal er ny verdensmester.

Turengårtil.dk var inviteret af Innovasjon Norge og Destination Lofoten.

Del link