Annonce
Annonce

Seværdigheder i Harzen

I Harzen finder du nogle af de smukkeste bindingsværkshuse og stolte borgbyer. Og du kan tage på tur i datidens sodsorte damplokomotiv, mens Harzen-naturen stryger forbi dig.

Seværdigheder

En billedbog på vægge og lofter i Goslar

Byrådsherrerne i Harzen må have siddet og faldet i staver over al den farvepragt, når de holdt møde i rådhuset Huldigungssaal for 500 år siden. Overalt er paneler, vægge og lofter, ja selv ind i det inderste af vinduesnicherne, dækket af farvestrålende malerier. Bibelske motiver. Rådmænd og riddere. Skønjomfruer og strenge fruer. Det blev dog ikke til ret mange møder i det smukke rum, som en hollandsk maler havde dekoreret. For bygherren havde glemt at installere en kamin, så i gamle dage sad de høje herrer og frøs. Rummet blev i stedet til en slags arkiv, men er siden taget til nåde igen og bliver i dagens Harzen brugt som festsal.

Rådhuset Huldigungssaal
Adresse: Markt, 38640 Goslar
Hjemmeside: Rådhuset Huldigungssaal

Quedlinburg - et levende museum i Harzen

Pas på! Ser du dig ikke ordentligt for i Harzen, risikerer du at snuble i historien. Mens du drejer nakken af led for at holde øje med det smukkeste bindingsværk, glemmer du måske at holde øje med de skæve brosten på gaderne i Quedlinburg. Du får også set Harzen-byen i et nyt perspektiv, når du kravler til tops på slotsbjerget. Her ligger Quedlinburg bredt ud under dig og ser helt anderledes ud, end når du myldrer rundt i de små gyder, stræder og gader. Quedlinburg er en af verdens mest velbevarede byer, og hele det gamle centrum er en stor seværdighed i Harzen.

Quedlinburg
Transport: I det nordøstlige Harzen
Hjemmeside: Quedlinburg

Heavy Metal på skinner i Harzen

Det tunge sorte damplokomotiv stamper sig vej op gennem skoven i Harzen. Blygrå røg bølger op af skorstenen forrest på lokomotivet. Vognene er stopfyldte med passagerer, for selv om de tre baner fra Harzer Schmalspurbahn er et stykke jernbanenostalgi fra før DDR-tiden, kører de lystigt videre i Harzen i dag. Brockenbahn tager turen mellem Drei Annen Hohne og Harzens højeste punkt Brocken. Harzquerbahn kører mellem Wernigerode og Nordhausen og Selketalbahn mellem Quedlinburg/Gernrode og Hasselfelde.

Brockenbahn
Adresse: Brocken
Hjemmeside: Brockenbahn

Drømmeslottet i Wernigerode

En drengedrøm om riddere og en pigedrøm om prinsesser, der er gået i opfyldelse. Sådan er slottet i Wernigerode i Harzen. Her lå engang en middelalderborg, og man kunne let tro, at slottet var fra den tid. Men lad dig ikke narre. Slottet er slet ikke så gammelt. Det blev bygget af grev Otto von Stolberg i 1800-tallets Harzen. Illusionen fortsætter dog helt ind i slottets sale, hvor ridderudstyr og malerier af drabelige slag fremmaner eventyr om riddere og slumrende prinsesser - men faktisk er slottet så moderne, at det kan tilfredsstille de fleste krav om komfort.

Slottet i Wernigerode
Adresse: Am Schloss 1, 38855 Wernigerode
Telefon: +49 (0) 39 43 55 30 40
Hjemmeside: Slottet i Wernigerode

To kvindelige ansatte politianmeldt for misbrug af drenge på Langeland.

Ventetid. Nasim, Khalil og Ahmed har alle ventet længere end gennemsnittet på at få svar på, om de får asyl i Danmark. De bor sammen på børneasylcenter Tullebølle på Langeland. Foto: Ivan Riordan Boll

Drenge på Tullebølle: »Vi er som brødre her«

Ventetiden på opholdstilladelsen kan være lang for de uledsagede flygtningebørn. Politiken besøgte Børnecenter Tullebølle i september.

Undersøgelse skal vise, hvorfor politikere ikke fik eksperters råd om at standse MRSA-smitte på avlsgårde.

Partiet har indleveret mangelfulde oplysninger i den omstridte Meld- og Feld-sag.

SELVSIKKERT. Morten Messerschmidt (DF) på vinbar før folkeafstemningen om retsforbeholdet. Arkivfoto: Peter Hove Olesen

Hvem sagde Ikaros? Messerschmidt Gate er en klassisk mytologisk fortælling

Anmeldelse af mediedækningen. Så kan han lære det, den opkomling med de ternede bukser.

Nyt museum i Gilleleje skal tiltrække både danske og internationale besøgende.

Lys. Her på loftet gemte mange danske jøder sig i oktober 1943, mens de ventede på at komme til Sverige. I dag er stedet ofte besøgt af flygtningenes efterkommere eller af andre, der interesserer sig for et af de få lyspunkter, der knytter sig til den forfærdelige fortælling om holocaust. Foto: Finn Frandsen

Sognepræst: Vi er ikke et museum, men en kirke med en historie, der forpligter

Rejsende kommer langvejs fra for at besøge det historiske loft i Gilleleje Kirke.