Annonce
Annonce
Opdateret april 2013

Intro til New York

New York er smuk, kreativ, dekadent, dyt, båt, bimlende, bamlende, forrykt og kaotisk.

Altid levende, altid vågen. Som en jazzmusiker, der bliver ved med at holde gryden i kog og ind imellem flipper ud med en solo, der får hjertet til at slå i dobbelt takt. I want to wake up in the city that never sleeps…

Oplev verdens mest prominente museer på Upper Manhattan – Guggenheim og Metropolitan, der med over to millioner kunstværker og genstande er det største i den vestlige verden. Løb, stå på rulleskøjter eller gå en tur i Central Park – newyorkernes foretrukne legeplads. Gå på opdagelse i Harlem, Manhattans sorte ghetto, der er på vej til at blive det nye, hippe område.

Få Downtown Manhattan ind under huden – skyskraberne, der læner sig ind over finansdistriktets snævre gader; de skramlede kitsch-butikker, asiatiske delikatesseforretninger og kantonesiske restauranter i Chinatown; Greenwich Village, SoHo, TriBeCa og Chelsea, der udgør et miks af sprudlende bohemeliv, løssluppen homofest, shoppingparadis; gallerier, hvor knitrende dollarsedler skifter hænder; samt cafeer og rendestene, der hjemsøges af beatniks, hippier, punks og vagabonder.

Indsnus atmosfæren i Manhattans hjertekule med Times Square og den berømte Fifth Avenue, hvor den mægtige Empire State Building troner som New Yorks højeste, og hvor Rockefeller Center funkler i al sin art deco-pragt.

New York er også Brooklyn og Brooklyn Heights med gamle brownstone-huse og skyggefulde alléer og den forlokkende Prospect Park og Williamsburg, der for længst er blevet favorittilholdssted for kunstnere og galleriejere.

Det er Bronx med en af verdens mest spændende zoologiske haver.

Det er Queens, som de fleste turister overlader til sig selv, men som blandt andet er værd at besøge for Isamu Noguchi Garden Museum og for dem, der vil opleve den mest etnisk forskelligartede af New Yorks bydele med et stort antal indbyggere af græsk oprindelse, folk fra de slaviske lande, sydamerikanere og asiater.

Endelig er turen med færge over til Staten Island en alle tiders mulighed for at opleve New York fra søsiden.

FAKTA

 • Rejsen til New York

  Konkurrencen blandt flyselskaber og rejsebureauer har presset priserne i bund, og med chancen for en returbillet til omkring 3.500 kroner er USA ikke længere en luftig drøm for hr. og fru Menigmand.

  New York er in året rundt. Billigst er rejser og ophold i vintermånederne. Rejser man i højsæsonen fra juni til oktober, er det klogt at bestille flybillet i god tid. Den direkte flyvetid fra København er 8-9 timer.

  En del danske rejsebureauer har specialiseret sig i at finde frem til de billigste tilbud fra blandt andet London, Amsterdam, Bruxelles, Luxembourg og Frankfurt.

 • Rejsen rundt i New York

  Subway
  Skal det være hurtig, effektiv og endnu billigere transport, kan man med fordel vælge at gå under jorden. New York undergrund er som en levende organisme med et enormt banenet med 1150 km skinner, 468 stationer og 25 subway-linjer, der primært løber fra nord-syd forbundet blot enkelte steder med tværgående linjer, og som kører døgnet rundt, året rundt.

  Subwayen har enhedspris ($2,25), der givber ubegrænset kørsel i hele systemet. Eneste betalingsmiddel er et MetroCard med magnetstribe, som kan købes – enten som Pay-Per-Ride, hvor man løbende kan sætte penge ind, betaler per tur opg kan dele et kort mellem flere rejsende. Eller som Unlimited Ride, der er personligt og gælder for en dag, en uge, to uger eller 30 dage.

  Til fods
  Det fornemmeste redskab til designet af New Yorks gadenet, The Grid, var en lineal, og det gør det ret simpelt at gå rundt i byen. I nord- og sydgående retning løber alle 12 avenues, og de skæres vinkelret af omkring 200 streets. Gadenavnene var der heller ikke så meget diskussion om dengang i 1800-tallet, hvor The Grid blev anlagt: De fik hver sit nummer. Eneste undtagelse fra det rektangulære gadenet finder man på sydspidsen af Manhattan, hvor et bykort er ganske uundværligt for at finde rundt.

  Taxa
  Når fødder og ben ikke kan klare mere, kan man springe på en af de over 10.000 yellow cabs. I dagtimerne går det dog tit meget hurtigere til fods eller under jorden.

  Taxaerne kører efter taxameter og skal som noget relativt nyt alle kunne tage imod kreditkort. Kontant betaling er stadig normen. Husk de 10-20 procent i drikkepenge.

  Chaufførerne har vagtskifte omkring klokken 16, så da kan de være svære at praje. En ledig taxa har lys i det midterste panel på taget. Lys i de to yderste paneler indikerer off duty – ikke i drift.

  Når du forsøger at praje en taxa, kan det ske, at andre biler også stopper. Nogle af dem er autoriserede car service-biler, der kører efter forhåndsaftalt pris i stedet for taxameter. De skal have licensmærker i forruden, og chaufføren skal kunne legitimere sig. De kan være et godt alternativ til yellow cabs – men følg mavefornemmelsen og den sunde fornuft, før du hopper ind.

  Cykel
  Man kan sagtens cykle i New York. Bare husk, at der aldrig er nogen, der regner med, at du er der – heller ikke de enkelte steder, hvor der er markeret cykelsti. Der er gode cykelstier langs Hudson River og en del af East River. Til motionisterne er der en 10 kilometer lang og kuperet rute i periferien af Central Park.

  Man kan cykle over de fleste broer – særligt smukke er turene over Brooklyn Bridge og og over den mindre cykel- og fodgængertrafikerede George Washington Bridge.

  Der er flere steder at leje cykel, men en del udlejer ikke cykellåse og tillader ikke, at man stiller cyklen fra sig. Prøv for eksempel:

  • Metro Bicycle Stores, 546 6th Avenue v. W15th Street, Flatiron District 10011 – og fem andre steder i byen. Cykeludlejning, ingen låse.
  • Bike and Roll, v. Hudson River, 12th Avenue og W43rd Street, Clinton 10019. Cykeludlejning og organiserede cykelture.
 • Visum og valuta

  Visum og pas
  Danske statsborgere behøver ikke visum for at rejse ind i USA, hvis de er i besiddelse af et af de nyere, maskinlæsbare pas udstedt efter 1997, der er gyldigt i hele den periode, man vil opholde dig i USA. Dog kan man ikke være tidligere straffet, og man skal have billet til hjemrejsen. Børn skal have deres eget pas.

  USA har skærpet indrejsereglerne efter terrorangrebet på World Trade Center 11. september 2001, og i 2009 er der indført et system, der kræver, at USA-rejsende skal foretage en såkaldt ESTA-registrering på internettet senest 72 timer inden afrejse. Gør det i god tid via ambassadens hjemmeside her.

  Valuta
  Møntfoden i New York er som i resten af USA amerikanske dollars, $.

  Hævning på kreditkort er pålagt et fast gebyr (30-50 kroner per gang), så det er billigst altid at hæve det maksimale beløb fra kontantautomater (ATM's). Betaling med kreditkort i butikker og på restauranter er som regel ikke pålagt gebyr.

  Meget kan betales med kreditkort – også drikkepenge og taxaer – men hav altid kontanter på dig.

  Toldregler
  Til Danmark fra USA kan alle over 17 år toldfrit indføre

  • 200 cigaretter (eller 100 cigarillos, 50 cigarer eller 250 gram røgtobak)
  • 1 liter spiritus (eller 2 liter hedvin / mousserende vin, 4 liter bordvin eller 16 liter øl)
  • andre varer til en samlet værdi af 3.250 kroner
 • Sundhed og sikkerhed

  Rejseforsikring
  Det gule sygesikringsbevis gælder ikke i New York eller USA, så sørg for at tegne en syge- og ansvarsforsikring. Undersøg også, om din almindelige husstandsforsikring og diverse forsikringer på kreditkort dækker dele af dine behov (for eksempel bagagen).

  Sygdom
  Skadestuerne på New Yorks mange store hospitaler behandler akut livstruende tilfælde uden skelen til pengepungen. Alt andet glider nemmere, hvis man medbringer bevis for, at man er forsikret. Vær under alle omstændigheder klar til at lægge ud og tage kvitteringer for al behandling og medicin med hjem til forsikringsselskabet. Ved alvorlig sygdom bør man kontakte sit forsikringsselskab via alarmnummeret på kortet.

  Vaccinationer
  Der kræves ingen vaccinationer for indrejse fra Europa til USA.

  Kriminalitet
  New York er ikke længere den graffiti- og bandehærgede storby, som mange ser for sig, når talen falder på the Big Apple. De store strøg er oplyste og nærmest familievenlige, og subwayen har også fået en ordentlig brush up. Dermed ikke sagt, at man som rejsende ikke bør udvise almindelig omtanke og agtpågivenhed og undgå at flashe pung, kamera og andet af værdi.

 • Fakta om New York City

  Areal: 832 km2

  Indbyggertal: 8 mio. indb. (Manhattan 1,5 mio., Brooklyn 2,5 mio., Bronx 1,3 mio., Queens 2,2 mio., Staten Island 450.000). Staten New York har 19 mio. indb.

  Befolkningstæthed: 9615 indb. pr. km2

  Andel af befolkning under fattigdomsgrænsen: 21,2 procent

  Etniske grupper: Hvide (35 procent), spansktalende (27 procent), sorte (26 procent, asiatiske (10 procent)

  Topografi: 10.255 km gader, 1150 km subway, 930 km kaj.