Annonce
Annonce
Opdateret april 2013

Intro til New York

New York er smuk, kreativ, dekadent, dyt, båt, bimlende, bamlende, forrykt og kaotisk.

Gem til liste

Altid levende, altid vågen. Som en jazzmusiker, der bliver ved med at holde gryden i kog og ind imellem flipper ud med en solo, der får hjertet til at slå i dobbelt takt. I want to wake up in the city that never sleeps…

Oplev verdens mest prominente museer på Upper Manhattan – Guggenheim og Metropolitan, der med over to millioner kunstværker og genstande er det største i den vestlige verden. Løb, stå på rulleskøjter eller gå en tur i Central Park – newyorkernes foretrukne legeplads. Gå på opdagelse i Harlem, Manhattans sorte ghetto, der er på vej til at blive det nye, hippe område.

Få Downtown Manhattan ind under huden – skyskraberne, der læner sig ind over finansdistriktets snævre gader; de skramlede kitsch-butikker, asiatiske delikatesseforretninger og kantonesiske restauranter i Chinatown; Greenwich Village, SoHo, TriBeCa og Chelsea, der udgør et miks af sprudlende bohemeliv, løssluppen homofest, shoppingparadis; gallerier, hvor knitrende dollarsedler skifter hænder; samt cafeer og rendestene, der hjemsøges af beatniks, hippier, punks og vagabonder.

Indsnus atmosfæren i Manhattans hjertekule med Times Square og den berømte Fifth Avenue, hvor den mægtige Empire State Building troner som New Yorks højeste, og hvor Rockefeller Center funkler i al sin art deco-pragt.

New York er også Brooklyn og Brooklyn Heights med gamle brownstone-huse og skyggefulde alléer og den forlokkende Prospect Park og Williamsburg, der for længst er blevet favorittilholdssted for kunstnere og galleriejere.

Det er Bronx med en af verdens mest spændende zoologiske haver.

Det er Queens, som de fleste turister overlader til sig selv, men som blandt andet er værd at besøge for Isamu Noguchi Garden Museum og for dem, der vil opleve den mest etnisk forskelligartede af New Yorks bydele med et stort antal indbyggere af græsk oprindelse, folk fra de slaviske lande, sydamerikanere og asiater.

Endelig er turen med færge over til Staten Island en alle tiders mulighed for at opleve New York fra søsiden.

FAKTA

 • Rejsen til New York

  Konkurrencen blandt flyselskaber og rejsebureauer har presset priserne i bund, og med chancen for en returbillet til omkring 3.500 kroner er USA ikke længere en luftig drøm for hr. og fru Menigmand.

  New York er in året rundt. Billigst er rejser og ophold i vintermånederne. Rejser man i højsæsonen fra juni til oktober, er det klogt at bestille flybillet i god tid. Den direkte flyvetid fra København er 8-9 timer.

  En del danske rejsebureauer har specialiseret sig i at finde frem til de billigste tilbud fra blandt andet London, Amsterdam, Bruxelles, Luxembourg og Frankfurt.

 • Rejsen rundt i New York

  Subway
  Skal det være hurtig, effektiv og endnu billigere transport, kan man med fordel vælge at gå under jorden. New York undergrund er som en levende organisme med et enormt banenet med 1150 km skinner, 468 stationer og 25 subway-linjer, der primært løber fra nord-syd forbundet blot enkelte steder med tværgående linjer, og som kører døgnet rundt, året rundt.

  Subwayen har enhedspris ($2,25), der givber ubegrænset kørsel i hele systemet. Eneste betalingsmiddel er et MetroCard med magnetstribe, som kan købes – enten som Pay-Per-Ride, hvor man løbende kan sætte penge ind, betaler per tur opg kan dele et kort mellem flere rejsende. Eller som Unlimited Ride, der er personligt og gælder for en dag, en uge, to uger eller 30 dage.

  Til fods
  Det fornemmeste redskab til designet af New Yorks gadenet, The Grid, var en lineal, og det gør det ret simpelt at gå rundt i byen. I nord- og sydgående retning løber alle 12 avenues, og de skæres vinkelret af omkring 200 streets. Gadenavnene var der heller ikke så meget diskussion om dengang i 1800-tallet, hvor The Grid blev anlagt: De fik hver sit nummer. Eneste undtagelse fra det rektangulære gadenet finder man på sydspidsen af Manhattan, hvor et bykort er ganske uundværligt for at finde rundt.

  Taxa
  Når fødder og ben ikke kan klare mere, kan man springe på en af de over 10.000 yellow cabs. I dagtimerne går det dog tit meget hurtigere til fods eller under jorden.

  Taxaerne kører efter taxameter og skal som noget relativt nyt alle kunne tage imod kreditkort. Kontant betaling er stadig normen. Husk de 10-20 procent i drikkepenge.

  Chaufførerne har vagtskifte omkring klokken 16, så da kan de være svære at praje. En ledig taxa har lys i det midterste panel på taget. Lys i de to yderste paneler indikerer off duty – ikke i drift.

  Når du forsøger at praje en taxa, kan det ske, at andre biler også stopper. Nogle af dem er autoriserede car service-biler, der kører efter forhåndsaftalt pris i stedet for taxameter. De skal have licensmærker i forruden, og chaufføren skal kunne legitimere sig. De kan være et godt alternativ til yellow cabs – men følg mavefornemmelsen og den sunde fornuft, før du hopper ind.

  Cykel
  Man kan sagtens cykle i New York. Bare husk, at der aldrig er nogen, der regner med, at du er der – heller ikke de enkelte steder, hvor der er markeret cykelsti. Der er gode cykelstier langs Hudson River og en del af East River. Til motionisterne er der en 10 kilometer lang og kuperet rute i periferien af Central Park.

  Man kan cykle over de fleste broer – særligt smukke er turene over Brooklyn Bridge og og over den mindre cykel- og fodgængertrafikerede George Washington Bridge.

  Der er flere steder at leje cykel, men en del udlejer ikke cykellåse og tillader ikke, at man stiller cyklen fra sig. Prøv for eksempel:

  • Metro Bicycle Stores, 546 6th Avenue v. W15th Street, Flatiron District 10011 – og fem andre steder i byen. Cykeludlejning, ingen låse.
  • Bike and Roll, v. Hudson River, 12th Avenue og W43rd Street, Clinton 10019. Cykeludlejning og organiserede cykelture.
 • Visum og valuta

  Visum og pas
  Danske statsborgere behøver ikke visum for at rejse ind i USA, hvis de er i besiddelse af et af de nyere, maskinlæsbare pas udstedt efter 1997, der er gyldigt i hele den periode, man vil opholde dig i USA. Dog kan man ikke være tidligere straffet, og man skal have billet til hjemrejsen. Børn skal have deres eget pas.

  USA har skærpet indrejsereglerne efter terrorangrebet på World Trade Center 11. september 2001, og i 2009 er der indført et system, der kræver, at USA-rejsende skal foretage en såkaldt ESTA-registrering på internettet senest 72 timer inden afrejse. Gør det i god tid via ambassadens hjemmeside her.

  Valuta
  Møntfoden i New York er som i resten af USA amerikanske dollars, $.

  Hævning på kreditkort er pålagt et fast gebyr (30-50 kroner per gang), så det er billigst altid at hæve det maksimale beløb fra kontantautomater (ATM's). Betaling med kreditkort i butikker og på restauranter er som regel ikke pålagt gebyr.

  Meget kan betales med kreditkort – også drikkepenge og taxaer – men hav altid kontanter på dig.

  Toldregler
  Til Danmark fra USA kan alle over 17 år toldfrit indføre

  • 200 cigaretter (eller 100 cigarillos, 50 cigarer eller 250 gram røgtobak)
  • 1 liter spiritus (eller 2 liter hedvin / mousserende vin, 4 liter bordvin eller 16 liter øl)
  • andre varer til en samlet værdi af 3.250 kroner
 • Sundhed og sikkerhed

  Rejseforsikring
  Det gule sygesikringsbevis gælder ikke i New York eller USA, så sørg for at tegne en syge- og ansvarsforsikring. Undersøg også, om din almindelige husstandsforsikring og diverse forsikringer på kreditkort dækker dele af dine behov (for eksempel bagagen).

  Sygdom
  Skadestuerne på New Yorks mange store hospitaler behandler akut livstruende tilfælde uden skelen til pengepungen. Alt andet glider nemmere, hvis man medbringer bevis for, at man er forsikret. Vær under alle omstændigheder klar til at lægge ud og tage kvitteringer for al behandling og medicin med hjem til forsikringsselskabet. Ved alvorlig sygdom bør man kontakte sit forsikringsselskab via alarmnummeret på kortet.

  Vaccinationer
  Der kræves ingen vaccinationer for indrejse fra Europa til USA.

  Kriminalitet
  New York er ikke længere den graffiti- og bandehærgede storby, som mange ser for sig, når talen falder på the Big Apple. De store strøg er oplyste og nærmest familievenlige, og subwayen har også fået en ordentlig brush up. Dermed ikke sagt, at man som rejsende ikke bør udvise almindelig omtanke og agtpågivenhed og undgå at flashe pung, kamera og andet af værdi.

 • Fakta om New York City

  Areal: 832 km2

  Indbyggertal: 8 mio. indb. (Manhattan 1,5 mio., Brooklyn 2,5 mio., Bronx 1,3 mio., Queens 2,2 mio., Staten Island 450.000). Staten New York har 19 mio. indb.

  Befolkningstæthed: 9615 indb. pr. km2

  Andel af befolkning under fattigdomsgrænsen: 21,2 procent

  Etniske grupper: Hvide (35 procent), spansktalende (27 procent), sorte (26 procent, asiatiske (10 procent)

  Topografi: 10.255 km gader, 1150 km subway, 930 km kaj.

Tips og artikler om New York

Besøg newyorker-kvarteret der endnu ikke er overrendt af turister

I Fort Greene i Brooklyn samles de lokale til byens bedste marked og ’pig...

Gå på opdagelse i New Yorks mere ukendte kvarter

New York er andet end Manhattan. Den multikulturelle bydel Queens har stort ...

Besøg New Yorks nye trækplaster

New Yorks nyeste kunstkvarter har hemmelige barer og er et paradis for ...

Gammel jernbane er blevet til en kæmpe newyorkersucces

The High Line i New York åbner sin tredje og sidste del i 2014. Parken ...

Guide: Her finder du 10 af New Yorks bedste kaffepauser

Tag på opdagelse i New Yorks forskellige nabolag og udforsk de mange ...

Dansk sangerinde røber: Her er mine favoritsteder i Brooklyn

Naja Rosa Koppel har i otte år boet i BedStuy i Brooklyn mellem hip ...

And action: Sådan oplever du New Yorks filmoptagelser

På gaderne i New York myldrer det med tv-kameraer, påklædningsvogne og...

Ferie i New York: Her er fire fascinerende endagsudflugter

Brug en dag af New York-ferien til at se nogle af østkystens andre byer. Både ...

Guide: Her spiser du New Yorks bedste brunch

Fra veganske fristelser i Brooklyn til verdens bedste croissant på Manhattan ...

Tag på cykelsafari mellem Manhattans skyskrabere

New York fra en cykelsadel er en oplevelse, der sætter alle sanser på spidsen.

Hummere, strandliv og vingårde: Her gemmer newyorkerne sig om sommeren

Long Island ligger et par timers kørsel fra Manhattan og er et helle af ro og ...

Her er New Yorks hippeste restauranter lige nu

Restauranter åbner i New York hele tiden. Her er de fem bedste fra det nye ...

Helt gratis: Udforsk det ukendte New York sammen med en lokal

Bob fra New York viste Rejser væk fra Manhattans turisthelvede.

Her er de hippeste New York-hoteller lige nu

Det nyeste design i lækre omgivelser. New York-kender tager dig med til de ...

I love N.Y.: Sådan får du også børnene til at elske den hektiske storby

New York har masser af museer, parker og oplevelser, som børn og deres ...

Weekend i New York: Oplev metropolen fra en anden vinkel

Ryk op over det pulserende gadeplan og opdag millionbyen fra højderne.

Tag med til øen, der er new yorkernes egen baghave

Når New Yorks asfaltjungle nærmer sig smeltepunktet, vælter newyorkerne ud til...

Spis dig gennem Brooklyn, hvor madkærligheden blomstrer

Lokale grøntsager, hjemmelavede pølser, syltede agurker, is og sprut hitter ...

På cykel i New York: Vi guider til de bedste ruter

Tag med til Central Parks uudforskede områder, det hippe Brooklyn, rolige ...

Madanmelderens bedste tips til restauranter i New York

Manhattan er en uendelig mundfuld, og man kan ikke nå det hele. Politikens ...

Tårerne flyder frit ved 9/11-mindesmærket

Mindesmærket for ofrene af terrorangrebet på USA er nu åbnet i New York. ...

Insiderguide til newyorkernes New York

Høje bygninger, Empire State og Starbucks kaffe. Når man har overstået det ...

Sådan holder du ferie i New York på lavbudget

USA's populære storby kan være et dejligt - men dyrt - bekendtskab. Få her en ...

Guide: Hippe NY-restauranter med billig mad

New Yorks spisesteder fornyer sig konstant og nye restauranter skyder op hele ...

Spis på New Yorks mest spændende restauranter

Bøffer i Brooklyn, østers og absint i Williamsburg og trestjernet Michelin-mad...

Her er New Yorks nye gourmettrend

Gør som newyorkerne, og stil dig i kø på byens fortove for at smage koreanske ...

Her gør du New Yorks bedste fund

Hvor finder newyorkerne det mest cool vintagetøj, og hvor kan du få fingre i ...

15 alternative oplevelser i NY

Broadway-singalong med bøsser, frokost i Vietnam og mode med kant fra unge ...

God vinyl: New Yorks fedeste pladebutikker

Unikaudgivelser, kræsen eksperimentalmusik og alt det, som ...

Syv oplevelser du skal undgå i New York

Styr uden om de overvurderede steder og få i stedet en bid af det autentiske...

10 insider-tips: New York som du ikke kender den

Hvor får du byens bedste kaffe? Hvor starter det 'rigtige' Harlem? Og hvor...

Insider-guide til New Yorks SoHo

Spis romantisk koreansk, shop SoHo-chic klæder og sov med stil i SoHo, New...

5 stjernerestauranter i New York

Fransk gourmetburger, temperamentsfuld kok og masser af michelinstjerner - spis...

Oplev New Yorks ukendte side

Glem Manhattan for en stund og få sjove og anderledes storbyoplevelser i New...

13 insidertips til New Yorks fedeste butikker

Euromans moderedaktør afslører sine shoppingfavoritter i New York, der på...

10 gratis oplevelser i New York

Flybilletterne er billige, dollaren er lav, og her er guiden til, hvad du kan...

10 ting, du ikke må gå glip af i New York

Skal du holde efterårsferie i New York? Se her, hvad du skal opleve.

Annoncer

TUREN GÅR TIL GODE REJSEMÅL I Januar

Firenze

Firenze

Firenze, Firenze, Firenze. Hvem kan sige ”Firenze” uden at slå...

Istanbul

Istanbul

En by, to verdensdele, 9.000 års historie og 14 mio. indbyggere

Madrid

Madrid

Brede boulevarder, små tapasbarer, monumentale museer og et enormt...

London

London

Dekadente stormagasiner, mad-templer, teatre og gigantiske museer....

Paris

Paris

Paris har efterhånden udtømt listen af superlativer, der med rimelighed...

Lissabon

Traurig kærlighedsmusik, skramlede sporvogne på stejle bakker og en af...

New York

New York er smuk, kreativ, dekadent, dyt, båt, bimlende, bamlende, forrykt...

Hamburg

Hamburg er Europas næststørste havneby. Og havneområdet HafenCity er da...

Budapest

Smukt udsmykkede termalbade med velgørende varmt vand, gamle kaffehuse med...

Edinburgh

I et hus fra Middelalderen sælger de billige kilte og whisky. Ude ved...

Dubai

Futuristiske og vanvittige Dubai pirrer, forundrer, forarger og sitrer i...

Berlin

Anarkistisk, fandenivoldsk og tilbagelænet. Men også svulstig og...

Göteborg

Fem Michelin-restauranter, verdens bedste samling af nordisk kunst,...

PolitikenPlus
 • Tranetur til Sverige Pak kikkert og varmt tøj og tag på tranetur til Hornborgasjön, hvor op mod 25.000 traner opholder sig hvert år i april.

  Pluspris 3.300 kr. Alm. pris 3.800 kr. Køb
 • Luksusvandretur Den isolerede øgruppe Færøerne er med sin formidable natur blandt naturelskeres drømmedestinationer. Nu udbydes en rejse, der byder på både natur og byliv i luksuriøse omgivelser.

  Pluspris 10.680 kr. Alm. pris 11.680 kr. Køb
 • Akvarelkursus På 12. år afholdes akvarelkursus med maleren Bardur Jakupsson i spidsen, denne gang på smukke Bornholm. Kurset varer en uge og giver deltagerne indblik i nye teknikker inden for akvarelkunsten.

  Pluspris 7.580 kr. Alm. pris 8.250 kr. Køb
 • Kunstrejse til Færøerne Kunstrejse til Færøerne i juli 2015, hvor man ikke kommer uden om maleren Sámal Joensen-Mikines. Der bliver dog også tid til andre kunstner samt naturoplevelser.

  Pluspris 9.880 kr. Alm. pris 10.880 kr. Køb
 • Rejse til Napoli Lær at lave mad i det syditalienske ? og smag på vinen. En fem dages rejse til Syditalien byder på lærerig viden om områdets mad og vin.

  Pluspris 12.900 kr. Alm. pris 13.900 kr. Køb