Tarme fra danske grise ender som pølser i alverdens lande, og Kasper Rasmussen kan især godt lide, at resultatet af hans arbejde ender hos forbrugerne i butikkerne.
Foto: Louise Herrche Serup

Tarme fra danske grise ender som pølser i alverdens lande, og Kasper Rasmussen kan især godt lide, at resultatet af hans arbejde ender hos forbrugerne i butikkerne.

Ungdomsuddannelser

Kasper på sjælden erhvervsuddannelse: »Der er mange, som tror, det er et virkelig klamt job. Men det er det slet ikke«

Hverdagen byder på alle mulige slags tarme, og man skal ikke være bange for hverken blod eller afføring, siger Kasper Rasmussen, i lære som tarmrenser.

Ungdomsuddannelser

Smaltarme, fedtender og bundender. De tre ord kender de færreste nok. Men for 19-årige Kasper Rasmussen er de en stor del af hans hverdag. Han er nemlig i lære som tarmrenser på tarmrenseriet hos DAT-Schaub i Ringsted, der er en del af Danish Crown.

»En fedtende er ... hm, hvordan skal jeg dog sige det pænt. Det er grisens numsehul«, forklarer Kasper, mens han griner.

»Og en bundende er en blindtarm. Den er især god til blodpølse«.

Den unge tarmrenserlærlings yndlingspølse er dog ikke blodpølse, men en god stadionpølse.

Hvor mange af de mange tarme, han dagligt renser, der bliver til sådan en slags, ved han ikke. For når de rensede tarme forlader fabrikken i Ringsted i saltet og pakket form, rejser tarmene videre ud i verden – blandt andet til Portugal, Polen og Kina – hvor de bliver proppet med kød, så de bliver til rigtige pølser. Grillpølser, medister, hotdogpølser og frankfurtere blandt andet.

Efter 9. klasse på den lokale skole i den lille sjællandske by Gørlev prøvede Kasper først kræfter med smedefaget. Men efter et års tid fandt han sin rette hylde hos DAT-Schaub som tarmrenserelev. Og det skifte er han meget glad for. Især kan han godt lide tanken om, at de ting, han er med til at lave, lander i butikkerne hos forbrugerne.

»Der har ikke været en eneste dag, hvor jeg har tænkt, jeg gider ikke gå på arbejde«.

Kasper Rasmussens dag starter med, at han møder ind klokken 6.30. Og derfra går det slag i slag. Der kommer et tarmsæt ind på et bånd, hvor der sidder en smaltarm, der senere ender med at blive til pølseskind. Den skærer Kasper af fra resten af tarmene, og herfra ryger smaltarmen videre i en maskine, hvor den bliver renset. På en helt almindelig arbejdsdag bliver der renset over 6.000 tarmsæt på den midtsjællandske fabrik.

Uddannelsen tager halvandet år

Tarmrenser kan man blive rundt omkring på DAT-Schaubs afdelinger, og det tager halvandet år, hvor man både er i praktik og på skolebænken.

»Man skal ikke være så pivet, når det kommer til blod og afføring. Folk spørger mig nogle gange, om jeg står med hænderne i lort? Nej! Og der er mange, som tror, det er et virkelig klamt job. Men det er det slet ikke«.

En stor del af jobbet er også at skylle gulvene og holde det hele rent og pænt.

Inden han startede på uddannelsen, var han ikke specielt ferm med en kniv. Det lærte han hurtigt.

»Jeg anede ikke noget om hverken knive eller grise, men nu er jeg blevet ret god til det«, siger han.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce