Annonce
Annonce
Annonce
Sport

De største norske helte hænges ud for doping

Bjørn Dæhlie, Vegard Ulvang og de andre langrendshelte anklages i finsk dokumentarfilm.

Gem til liste

I en finsk dokumentarfilm bliver en række norske sportshelte anklaget for omfattende dopingbrug, da de var på toppen i 1990'erne.

Det drejer sig om de norske langrendsstjerner, der dengang oplevede en sand guldalder, og som efter nogle magre år i 1980'erne pludselig var altdominerende i den fysisk krævende sport.

Ifølge en kilde i filmen kom resultaterne ikke udelukkende på baggrund af hård træning og sund kost.

Finland har været plaget af doping
»Vores kilde, som havde en nøglerolle på det norske langrendslandshold, siger, at dopinghistorien i langrend er ens i Norge, Sverige og Finland«.

Læs ogsåKølig stjerne blev årets sportsnavn i Norge

»Han tilføjer, at hvis sandheden om den norske succes kom frem, ville der ikke være nogen vindere, kun tabere«, lyder det i filmen, der bliver sendt på norsk tv i den bedste sendetid lørdag aften.

I dokumentarfilmen bliver der talt åbent om doping i andre lande, specielt i Finland, som har været plaget af doping i langrendssporten.

Læs ogsåDen blonde norske opkomling snød Bjørgen

Mest kendt er skandalen fra VM på hjemmebane i Lathi i 2001, hvor en stribe finske langrendsløbere blev knaldet for brug af forbudte stoffer.

»Det er chokerende«
Det var de finner, som norske verdensstjerner som Bjørn Dæhlie, Vegard Ulvang og Thomas Alsgaard havde sat til vægs op gennem 1990'erne.

Læs ogsåVintersportens største legende gør comeback på løjpen

Men nordmændene har altid fastholdt, at det ikke var doping, der hjalp udøverne til 62 VM- og OL-medaljer i det årti.

Tidligere har der ellers været lignende anklager - blandt andet fra en norsk idrætslæge.

Læs ogsåNorge ramt af dopingbeskyldninger

»Det er chokerende«, siger Bjørn Dæhlie til NRK om anklagerne i filmen.

»Det har ikke noget at gøre med det liv, vi levede«.

Norsk doping-mødom taget i cykling
NRK, den statslige tv-station i Norge, som altså har købt udsendelsen, hævder at være i besiddelse af navnet på den anonyme kilde, der er hovedanklageren i dokumentaren.

Læs ogsåKølig stjerne blev årets sportsnavn i Norge

Norges sportsverden blev for nylig rystet, da den tidligere cykelrytter Steffen Kjærgaard erkendte et omfattende dopingbrug i sin karriere.

PolitikenPlus
 • Bikeray IV Evo Den mindste pandelampe i Bikerays sortiment men stadig en kraftkarl med sine fire Cree XPG2-dioder, der giver 1.500 lumen i lysoutput ? rigeligt til at lyse det meste af skoven op. Brændetid:4 timer.

  1.000 kr. Spar 350 kr. Læs mere
 • Falke RU Energizing Blød og behagelig kompressionsløbestrømpe, der hjælper til at give et bedre tilbageløb i underbenets vener, således at affaldsstoffer hurtigere fjernes, så muskeltrætheden mindskes.

  275 kr. Spar 94 kr. Læs mere
 • Fusion Hot Long Vintertight Varm og lækker vintertight - perfekt til den danske vinter. Tighten er lavet i et godt svedtransporterende og blødt materiale, der holder dig tør og tempereret pga. den plyssede inderside.

  525 kr. Spar 175 kr. Læs mere
 • GripGrab Running Expert Running Expert er en high-end løbehandske, som giver fremragende isolering kombineret med enestående åndbarhed.

  185 kr. Spar 90 kr. Læs mere
 • Craft ER Weather Jacket Med denne vind- og vandtætte løbejakke vil du kunne overkomme alle de udfordringer den danske vinter kan byde på, uanset om det sner, blæser eller regner.

  1.000 kr. Spar 400 kr. Læs mere