Annonce
Annonce
Annonce
Sport

De største norske helte hænges ud for doping

Bjørn Dæhlie, Vegard Ulvang og de andre langrendshelte anklages i finsk dokumentarfilm.

Gem til liste

I en finsk dokumentarfilm bliver en række norske sportshelte anklaget for omfattende dopingbrug, da de var på toppen i 1990'erne.

Det drejer sig om de norske langrendsstjerner, der dengang oplevede en sand guldalder, og som efter nogle magre år i 1980'erne pludselig var altdominerende i den fysisk krævende sport.

Ifølge en kilde i filmen kom resultaterne ikke udelukkende på baggrund af hård træning og sund kost.

Finland har været plaget af doping
»Vores kilde, som havde en nøglerolle på det norske langrendslandshold, siger, at dopinghistorien i langrend er ens i Norge, Sverige og Finland«.

Læs ogsåKølig stjerne blev årets sportsnavn i Norge

»Han tilføjer, at hvis sandheden om den norske succes kom frem, ville der ikke være nogen vindere, kun tabere«, lyder det i filmen, der bliver sendt på norsk tv i den bedste sendetid lørdag aften.

I dokumentarfilmen bliver der talt åbent om doping i andre lande, specielt i Finland, som har været plaget af doping i langrendssporten.

Læs ogsåDen blonde norske opkomling snød Bjørgen

Mest kendt er skandalen fra VM på hjemmebane i Lathi i 2001, hvor en stribe finske langrendsløbere blev knaldet for brug af forbudte stoffer.

»Det er chokerende«
Det var de finner, som norske verdensstjerner som Bjørn Dæhlie, Vegard Ulvang og Thomas Alsgaard havde sat til vægs op gennem 1990'erne.

Læs ogsåVintersportens største legende gør comeback på løjpen

Men nordmændene har altid fastholdt, at det ikke var doping, der hjalp udøverne til 62 VM- og OL-medaljer i det årti.

Tidligere har der ellers været lignende anklager - blandt andet fra en norsk idrætslæge.

Læs ogsåNorge ramt af dopingbeskyldninger

»Det er chokerende«, siger Bjørn Dæhlie til NRK om anklagerne i filmen.

»Det har ikke noget at gøre med det liv, vi levede«.

Norsk doping-mødom taget i cykling
NRK, den statslige tv-station i Norge, som altså har købt udsendelsen, hævder at være i besiddelse af navnet på den anonyme kilde, der er hovedanklageren i dokumentaren.

Læs ogsåKølig stjerne blev årets sportsnavn i Norge

Norges sportsverden blev for nylig rystet, da den tidligere cykelrytter Steffen Kjærgaard erkendte et omfattende dopingbrug i sin karriere.

PolitikenPlus
 • Miiego AL3 Freedom AL3 Freedom fra MIIEGO er trådløse høretelefoner specialdesignet til sport med god/stabil pasform og lang batteritid. Fås i både en herre- og en dameversion.

  375 kr. Spar 125 kr. Læs mere
 • Nike 7'' Trail Kiger Short Løbeshorts med god bevægelsfrihed og pasform. Shorten er udviklet til anvendelse i terrænet som er kendetegnet ved skiftende tempo og intensitet. Derfor fungerer shorten ved både høj og lav puls.

  335 kr. Spar 115 kr. Læs mere
 • Kari Traa Butterfly Longsleeve Langærmet undertrøje med en blød og lækker pasform. Fremstillet ved en speciel "strikke-proces", så undertrøjen stort set er sømløs.

  300 kr. Spar 100 kr. Læs mere
 • Nike Trail Kiger Jacket Nike Printed Trail Kiger jacket er en løbejakke til dig, der søger en let løbejakke med et hav af lækre detaljer, og et design der skiller sig ud fra mængden af løbejakker.

  900 kr. Spar 300 kr. Læs mere
 • Tom Tom Runner Cardio GPS Let betjent løbeur med GPS og pulsmåling i håndleddet.

  1.900 kr. Spar 300 kr. Læs mere