Annonce
Annonce
Sport

Note i rapport kaster korruptionsmistanke mod kommende OL-vært

Har du penge, så kan du købe. For eksempel et VM- eller måske endda et OL-værtskab. Det er ved at blive undersøgt nærmere.

En pæn sum på cirka 30 millioner kroner måtte OL-værtsbyen 2020, Tokyo, efter sigende hoste op med på forhånd til atletikverdenen, hvis den ville forblive i favoritfeltet, da budkampagnen var på sit højeste.

Det fremgår af en note nede på side 34 i den rapport, som Det Internationale Antidopingagenturs (Wada) uafhængige kommission forleden præsenterede i München.

Skeletter vælter ud af skabene i atletikverdenen, og meget tyder på, at den korruption, som er blevet afdækket i rapporten ikke begrænser sig til en handel med at bremse afsløringen af dopede atleter, men også muligheden for at blive vært for globale begivenheder som VM i atletik og OL.

Processen omkring hvordan værtskaberne er blevet afgjort, hvordan det er sket, hvorfor har man taget beslutningerne, og hvorfor andre byer blev forbigået, det skal vi have undersøgt nærmere

Richard McLaren, Wada's uafhængige kommission

»Tokyo vandt afstemningen, fordi byen præsenterede det bedste bud, og organisationskomiteen forstår ikke Wada-rapportens beskrivelse af afgørelsen«, lyder det i en pressemeddelelse fra den japanske organisationskomite.

Dokumentation:Hent Wada-rapporten her (eksternt link, 0,5 MB)

Men Wada-rapporten peger på, at den nu skandaliserede, tidligere præsident for Det Internationale Atletikforbund (IAAF), senegaleseren Lamine Diack, der også var medlem af Den Internationale Olympiske Komite (IOC), trak sin oprindelige støtte til Tokyos konkurrent Istanbul, fordi tyrkerne ikke ville betale de cirka 30 millioner kroner i sponsorpenge til IAAF eller atletikforbundets mest profilerede stævneserie, Diamond League.

De penge betalte Tokyo til gengæld ifølge udskrifter, som Wada’s uafhængige kommission er kommet i besiddelse af. I den afsluttende afstemning vandt Tokyo sikkert med 60 stemmer imod Istanbuls 36.

FAKTA

UNDERSØGELSER I ATLETIK
  • Franske myndigheder
  • Anklagemyndigheder undersøger den tidligere IAAF-præsident Lamine Diack og tre andre personer på grund af beskyldninger om bl.a. korruption. Franskmændene undersøger også omstændigheder omkring tildelingen af VM-værtskaber i atletik.
  • IAAF's etiske kommission
  • Fire IAAF-ledere, deriblandt Lamine Diack og han søn Papa Massata Diack, er blevet anklaget for brud på IAAF's regler. De tre er udelukket på livstid, mens en fjerde er udelukket i fem år.
  • USA's antidopingagentur (Usada)
  • Amerikanerne er ved at undersøge dopingbeskyldninger mod Nike Oregon Projects-cheftræneren Alberto Salazar.

Wada-rapporten er årsag til, at de franske myndigheder nu har sat undersøgelser i gang vedrørende, hvordan værtsbyer har fået deres VM-atletikstævner i den tid, hvor Lamine Diack har siddet som præsident for IAAF (1999-2015).

KLEMT:Skandaler isolerer ny præsident for atletikken

De seneste VM-byer som Moskva 2013, Beijing 2015 og de nærmest kommende, London 2017, Doha 2019 og Eugene 2021 tiltrækker sig særlig opmærksomhed, da Wada har formodning om, at Diacks korrupte regime har været på sit højeste i den seneste del af hans præsidentperiode.

Eugene var allerede ved at blive undersøgt før Wada-rapporten, da amerikanerne i Oregon pludselig blev tildelt værtskabet helt uden om den sædvanlige budproces, hvilket fik bl.a. Sverige til at protestere.

Briterne fejer foran egen dør

Med en ny britisk præsident, Sebastian Coe, som IAAF’s ansigt udadtil, er det ikke underligt, at det britiske atletikforbund (UKA) har travlt med at forsikre omgivelserne om, at alt gik rigtigt til, da briterne endelig fik deres eftertragtede VM i atletik.

»Vi har intet at skjule, og jeg ved med sikkerhed, at ved Londons bud gik alt efter bogen«, siger UKA-formand Ed Warner ifølge bbc.com.

ATLETIKCHEF:Vi skal have en kulturrevolution

»Vi vil med glæde bruge al den tid, det måtte kræve, at gennemgå alle processerne sammen med undersøgerne, hvis det kan hjælpe med til at fjerne nogle slyngler i systemet«.

Richard McLaren, der er en anerkendt sportsadvokat og medlem af Wada’s uafhængige kommission, har overdraget en række oplysninger til de franske anklagemyndigheder.

Vi har intet at skjule, og jeg ved med sikkerhed, at ved Londons bud gik alt efter bogen

Ed Warner, formand det britiske atletikforbund (UKA)

»Vi har ganske vist ikke vandtætte beviser angående korruption vedrørende overdragelse af VM-værtskaber, men der er rigeligt information til at indlede en seriøs undersøgelse«, siger Richard McLaren

»Processen omkring hvordan værtskaberne er blevet afgjort – hvordan det er sket, hvorfor har man taget beslutningerne, og hvorfor andre byer blev forbigået – det skal vi have undersøgt nærmere«.

Fifa-stanken svær at holde væk

Ed Warner oplyser, at hans forbund er klar til at fremlægge alle mails og dokumenter i perioden omkring Londons bud på atletik-VM 2017.

»Der har været en meget usund stank omkring nogle af afgørelserne vedrørende VM i fodbold, og det ser ud til, at noget af den stank også kan mærkes omkring tildelingen af VM i atletik, og det er meget ubehageligt«, siger Ed Warner.

Når de franske myndigheder engang er færdige med deres undersøgelser af, hvordan ansøgere er blevet til VM-værtsbyer, kan lugten blive endnu mere modbydelig.

KRAV:Bjørnen skal danse, hvis den vil med til Rio

Redaktionen anbefaler

Presset atletikpræsident nægter kendskab til fusk

Del link
Annonce
Mest læste
Dit politiken
Annonce