Annonce
Annonce
Fodbold

Brasilianerne elsker ikke længere fodbold

Tilskuerne svigter den bedste brasilianske fodboldrække trods stjerneparade.

På overfladen går det godt i brasiliansk fodbold.

Men på stadions over hele landet er antallet af tilskuere styrtdykket.

Faktisk har lande helt uden fodboldkultur - som Kina og USA - overhalet nationen, der praler af verdens bedste spiller, verdens bedste hold og verdens største stadion.

Supertalentet går mod strømmen
Flere af de gamle stjerner som Ronaldinho, Fabiano og Emerson er ellers vendt tilbage til Brasilien for at spille efter en karriere i Europa.

Det største brasilianske talent, Neymar, er gået mod strømmen af fodboldlegionærer og er blevet i klubben Santos trods tilbud fra de store klubber i Europa.

Læs ogsåBrasiliansk supertalent fik modstanderne til at klappe

Og de mangedobbelte samba-verdensmestre fra Brasilien er i 2014 vært ved det næste verdensmesterskab i fodbold.

Tilskuertal styrtdykker
Men billedet af store flokke af jublende og dansende tilhængere til kampene er krakeleret.

Færre mennesker går således til fodbold i Brasilien end tilfældet er i 'nye' fodboldnationer som Kina og USA, skriver Reuters.

Læs ogsåKaos truer fodboldliga efter dommers brug af tv-billeder

De brasilianske klubber forsøger desperat at få lokket flere på lægterne, men er hæmmet af faldefærdige stadions, manglende respekt for fans, dårlig sikkerhed og tv-stationer, som viser alle kampe direkte.

»Folk elsker ikke fodbold«
Alle bryster sig af at være tilhænger af et hold i Brasilien, men forsvindende få møder op for at støtte det.

»Mange forveksler begivenheden omkring VM i Brasilien med kærlighed til spillet. Men Brasilien er ikke et land, hvor folk elsker fodbold. Det er et land, hvor folk elsker at feste omkring VM-slutrunder«, siger den kendte brasilianske sportsskribent, Juca Kfouri, til Reuters.

Læs ogsåBrasilien maser endnu en modstander

Den holdning får opbakning af tal fra to nye undersøgelser af tilskuertal.

Konsulentfirmaet Stochos har målt sig frem til, at tilskuertallet er faldet otte procent denne sæson til 13.000 tilskuere i snit pr. kamp i den bedste række.

Og da storklubber som Sao Paulo og Corinthians jævnligt trækker 30.000 til hjemmekampe, så er snittet for mere end halvdelen af klubberne faldet under 10.000 tilskuere.

Læs ogsåAlternative straffe for røde kort er et hit i Brasilien

Selv Neymars klub Santos kunne ikke trække flere end 7.788 tilhængere i gennemsnit til hjemmekampene.

Kun på 13. plads i verden
En anden undersøgelse foretaget af konsulentfirmaet Pluri viser, at Brasilien nu er rutsjet ned på en 13. plads på en oversigt over tilskuertal til fodbold i alle verdens lande.

Den tyske bundesliga fører an med imponerende 45.083 tilskuere pr. kamp, mens de brasilianske tilskuertal er dårligere end tallene i de næstbedste rækker i Tyskland og England.

Læs ogsåBundesligaen er den klart største tilskuerturnering

Da en del af problemet er de stigende billetpriser, forsøger nogle klubber sig nu med prisfald, mens andre satser på at vinde tilskuerne tilbage gennem medlemskaber.

»Vi halter bagefter en masse lande«
Flere eksperter håber, at VM 2014 kan give den lokale brasilianske fodbold et løft, men Stochos-direktør Cesar Gualdani mener, det vil være svært at vinde brasilianerne tilbage fra biografen, stranden eller indkøbscentret.

Læs ogsåForsvundet søster til fodboldstjerne sat på fri fod

»Brasilien er et fodbold-land, fordi fodbold er født ind i vores kultur og historie. Men når det drejer sig om fans, så halter vi bagefter en masse lande«, siger Cesar Gualdani til Reuters.

Del link
Annonce
Mest læste
Dit politiken
Annonce