Annonce
Annonce
Fodbold

Fodboldreglerne ændres: Rødt kort før kickoff, mindre båre, hurtigere støvleskift

EM i Frankrig blive første turnering med en stribe reviderede regler.

Fodboldloven får en ansigtsløftning. En lang række regler bliver ændret og vil blive taget i brug for første gang ved EM-turneringen i Frankrig i juni og juli.

Det meddeler International Football Association Board (IFAB), der er det organ, der forvalter regelsættet i verdens mest populære idræt.

International Football Association Board

 • IFAB har fem medlemmer: De fire fodboldforbund fra England, Skotland, Wales og Nordirland samt Fifa.
 • England, Skotland, Wales og Nordirland har hver en stemme, mens Fifa har fire stemmer.
 • Der skal seks stemmer til at ændre i Fodboldloven.

Den reviderede version af Fodboldloven har taget halvandet år at udfærdige. Det er den tidligere engelske topdommer og læreruddannede David Elleray, der har ført pennen - og kniven. For mens den nuværende udgave af regelsættet fylder 22.000 ord, så er den opdaterede version nede på 12.000 ord.

»Vi har formuleret det i et meget mere klart sprog«, forklarer Elleray overfor AP, og understreger, at regelændringerne er sket ud fra en betragtning af, at reglerne skal være lettere at forstå, mere logiske og mere fair.

Den endelige godkendelse af den opdaterede version af Fodboldloven vil blive foretaget på IFAB's næste møde i marts.

Her er de væsentligste regelændringer

 • Ved kickoff foreskriver de nuværende regler, at bolden skal spilles fremad. Det skal den fra og med EM ikke længere. Det er fremover tilladt at spille bolden bagud ved kickoff.
 • Det er fremover muligt for dommere at udvise spillere, før kampen overhovedet er begyndt. Dommeren kan fremover udvise spillere fra det tidspunkt, dommeren har inspiceret kampbanen.
 • Båren vil komme mindre i brug. Fremover må en spiller, der har brug for behandling som følge af en forseelse, der har udløst gult eller rødt kort, få behandling inde på grønsværen.
 • Fremover kan en spiller, der har været ude for at skifte støvle, strømpe, etc. komme tilbage på banen, uden at hoveddommeren giver ham lov. Det nye gear skal blot tjekkes og godkendes af en af assistenterne, inden spilleren, mens kampen er i gang, kan komme tilbage.
 • Det sker sjældent, men hvis en ikke-indskiftet reservespiller, en official eller anden ikke-spillende part løber ind på banen og forhindrer en åben målchance, erstattes indirekte frispark og dommerkast med direkte frispark eller straffespark.
 • En tvetydig regel omkring, hvor det obligatoriske frispark skal tages efter en offsidedom, er fjernet. Frisparket skal tages der, hvor spilleren står i offsideposition.
 • Bl.a. den engelske Premier League har gennem flere år brudt en regel om klublogoer på hjørneflag. De klubber er nu ude af fedtefadet. Klublogoer er tilladte på hjørneflag fremover.
 • I det nye regelsæt er det nedfældet, at dommere skal udvise sund fornuft. David Elleray forklarer overfor AP, at en dommer naturligvis ikke skal nægte at dømme en kamp, selv om der mangler et hjørneflag.

Redaktionen anbefaler

Sportsdøgnet: TV-teknologi kan komme i spil til næste år

Del link
Annonce
Mest læste
Dit politiken
Annonce