Ny. Åge Hareides første opgave som dansk landstræner bliver en kamp i foråret 2016.
Foto: Kerstin Joensson (arkiv)

Ny. Åge Hareides første opgave som dansk landstræner bliver en kamp i foråret 2016.

EM-kvalifikation

Danmark får norsk landstræner

Åge Hareide, tidligere Brøndby-træner, går fra succes med Malmö FF til det danske landshold som afløser for Morten Olsen

EM-kvalifikation

Den kommende danske landstræner, der afløser Morten Olsen næste år, sad i Parken i aftes blandt 35.000 tilskuere og så EM-holdet spille 2-2 mod Sverige i det andet og afgørende opgør i playoff-runden og dermed gå glip af kvalifikationen til slutrunden næste år i Frankrig, fordi svenskerne vandt 2-1 på hjemmebane i lørdags.

Den 62-årige nordmand Åge Hareide skriver formentlig i den allernærmeste fremtid under på en kontrakt med Dansk Boldspil-Union.

Det erfarer Politiken fra kilder tæt på processen.

Åge Hareide har ingen kommentarer, og det har ikke været muligt at få en udtalelse fra DBU, der på sin hjemmeside dog meddeler, at de er i gang med ansættelsen af en ny landstræner - og at det er planen, at vedkommende vil blive præsenteret inden årets udgang.

Åge Hareide var med sponsorer fra Swedbank, der støtter Malmö FF, i København, hvor Morten Olsen mindre end en time efter kampen meddelte, at han har lavet en aftale med DBU om, at han stopper nu. Olsens kontrakt havde udløb efter EM-slutrunden til sommer, men han trækker sig tilbage for at give plads for efterfølgeren, der kan overtage ansvaret for landsholdet straks i det nye år.

REPORTAGE FRA PARKEN

I foråret bliver Danmark sparringsparter i formentlig tre venskabskampe mod nogle af de 24 slutrunde-deltagere. Og Åge Hareides første turneringskamp bliver mod Armenien 4. september næste år, når landsholdet begynder i kvalifikationen til VM-slutrunden i Rusland 2018.

Åge Hareide har i Malmö FF en kontrakt, der har seks måneders opsigelse. Malmö-holdet har to kampe tilbage i Champions League tilbage i gruppespillet, mod Zlatan Ibrahimovic og Paris SG og mod Real Madrid, og man kan forestille sig, at han derefter stopper i klubben og kan begynde i landstrænerjobbet straks efter nytår.

Karakterbogen:

Politiken bragte i august Åge Hareides navn på banen i spekulationerne om, hvem DBU ville se efter som afløser for Morten Olsen. Formentlig har Michael Laudrup været øverst på ønskelisten i fodboldforbundet, men det blev tidligt klart for DBU, at Laudrup ikke var interesseret i at afløse Morten Olsen.

»Det vil være en ære at bliver træner for det danske landshold«, sagde Åge Hareide til Politiken i et interview 2. september.

»Talentmassen er imponerende. Der er et generationsskifte i gang. Mange dygtige og godt uddannede spillere rykker frem og kommer ind og vil præge landsholdet i årene fremefter. Vi så det gode U21-landshold i EM-slutrunden, og Danmark har mange spillere at vælge imellem for en træner.

»Jeg har altid fulgt og beundret den danske fodboldkultur og talentudvikling. Danske spillere er meget dygtige med bolden«.

INTERVIEW

Åge Hareide spillede 50 landskampe for Norge og var med i otte kampe mod Danmark, bl.a. den hvor Michael Laudrup debuterede på det danske landshold, og den oktober 16. oktober 1985, da Danmark vandt 5-1 i Oslo og tog et afgørende skridt på vejen til VM-slutrunden i Mexico året efter. Åge Hareide var så venlig at lægge op til den første danske scoring.

Han spillede i den bedste norske række for Molde, inden han kom til England og først var ansat i Manchester City og derefter i Norwich, før han vendte tilbage til Norge og Molde.

Åge Hareide, der også har en uddannelse som økonom, startede trænerkarrieren i Molde. Han har også været klubtræner i Helsingborg IF (to gange), Brøndby, Rosenborg, Örgryte IS, Viking Stavanger og senest nu Malmö FF. Og han har erfaring fra fem år som Norges landstræner.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Mester i tre lande

I Superligaen var Åge Hareide med til at gøre Brøndby til mester i 2002 og vinde sølv to gange. Han har været mester med Rosenborg, Helsingborgs IF og Malmö FF og pokalvinder med Molde og Helsingborgs IF. Både i 2014 og i år har han ført Malmö FF ind i gruppespillet i Champions League.

Åge Hareide spiller 4-4-2 med Malmö FF, vil gerne spille dynamisk, aggressivt og hurtigt fremad banen med spillere, der løber meget og arbejder knaldhårdt.

I Brøndby var Lars Olsen, der nu er landstræner på Færøerne, assistent for Åge Hareide.

»Åge har de kompetencer og kvalifikationer, der skal til at være dansk landstræner, helt sikkert«, siger Lars Olsen.

»Han er åben og udadvendt som person, han har vundet så mange titler, og han har masser af erfaring. Og alderen er ingen hindring. Åge udstråler enorm energi og begejstring for trænerjobbet og fodbolden«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce