Vennetjenester. Lionel Messi stemte udelukkende på holdkammerater ved årets Ballon d'Or . Det samme gjorde rivalen Ronaldo, der tog andenpladsen foran Neymar (tv).
Foto: ZEUS

Vennetjenester. Lionel Messi stemte udelukkende på holdkammerater ved årets Ballon d'Or . Det samme gjorde rivalen Ronaldo, der tog andenpladsen foran Neymar (tv).

Fodbold

Olsen revser vennetjenester og politiske stemmer ved Ballon d'Or

Tidligere landstræner Morten Olsen kritiserer, at en del af fodboldfolket stemmer politisk og uddeler vennetjenester i kåringen af årets spiller.

Fodbold

Verdens bedste fodboldspiller er... Karim Benzema! Skarpt forfulgt af James Rodríguez og Gareth Bale.

Okay, sådan endte afstemningen godt nok ikke – mandag aften kårede Det Internationale Fodboldforbund (Fifa) for femte gang Lionel Messi som årets største stjerne, da den lille argentiner suverænt vandt Ballon d’Or, den gyldne bold.

Når man går stemmerne igennem, løfter man godt nok øjenbrynene engang imellem

LÆS OGSÅ:

Men hvis det stod til årets nummer to, Cristiano Ronaldo, skulle Benzema have vundet, når nu den portugisiske målmaskine fra Real Madrid ikke måtte stemme på sig selv. Altså kastede Portugals anfører alle sine point efter holdkammeraterne Benzema, Rodríguez og Bale, uden at spilde et eneste på rivalen Messi.

På samme måde stemte den argentinske vinder på Barcelona-vennerne Luis Suárez, Neymar og Andrés Iniesta. Men ikke på Ronaldo.

Der går vennetjenester i den

»Selvfølgelig er det subjektivt, hvem man synes godt om på en fodboldbane. Men der er gået for meget politik og vennetjenester i det, det er der masser af i sådanne afstemninger«, siger Morten Olsen, Danmarks nu tidligere landstræner, der var en af tre stemmeberettigede danskere – fra hvert land kan nationalmandskabets chef og anfører samt en udvalgt journalist uddele henholdsvis fem, tre og et point til deres favoritspillere i 2015.

Morten Olsen har ret. De taktiske holdkammeratstemmer fra Messi og Ronaldo er blot de to mest profilerede eksempler på den tendens, der har gentaget sig år efter år. Lige så tykt var det vel, at Togos belgiske landstræner, Tom Saintfiet, gav de fleste af sine point til Kevin De Bruyne og Eden Hazard – fra Belgien.

Eller at den polske anfører, Robert Lewandowski, stemte på holdkammeraterne Manuel Neuer, Arturo Vidal og Thomas Müller fra Bayern München. Eller at den walisiske landstræner, Chris Coleman, foretrak sin egen spiller Gareth Bale, ligesom Wales-anfører Ashley Williams i øvrigt gjorde. Sådan kunne man fortsætte i noget nær en uendelighed.

Deltagere blamerer sig

»Når man går stemmerne igennem, løfter man godt nok øjenbrynene engang imellem. Egentlig har jeg heller ikke med fuldt hjerte villet være med til de her kåringer, men det er nu engang en pligt som landstræner at gøre det, synes jeg«, siger Morten Olsen.

»Sådan en kåring er med til at skærpe interessen for fodbold, og det er selvfølgelig fint. Men giver afstemningen et retfærdigt billede? Nej. Jeg synes, at nogle af mine kolleger og nogle spillere blamerer sig ved at stemme, som de nu engang gør – også selv om fodbold er en subjektiv størrelse og ses med mange forskellige øjne«, siger Danmarks tidligere landstræner, der trådte tilbage i efteråret oven på den kiksede EM-kvalifikation.

Taktiske stemmer kan afgøre udfaldet

Mens mange landstrænere og anførere ser ud til at stemme på venner eller afgive deres point efter taktiske hensyn i stedet for sportslige, forholder det sig anderledes med journalisterne. Der er kun få sammenfald mellem nationaliteten på reporterne og deres udvalgte spillere.

LÆS OGSÅ:

»Det kan godt være, at vi er udskældte og har samme troværdighed som brugtvognsforhandlere, men lige i den her sammenhæng er det bredt set journalisterne, der giver de mest seriøse svar og konsistente stemmer. Når en spiller har valgt tre holdkammerater eller landsmænd, er det bare useriøst, og det tager troværdighed fra afstemningen. Det er et problem, når vi ser det her uheldige mønster år efter år«, siger Tipsbladets chefredaktør, Troels Bager Thøgersen, der er Danmarks journalistiske repræsentant.

I år vandt Messi suverænt, så de taktiske stemmer ændrede næppe udfaldet. Men for et par år siden var afstemningen så tæt mellem Ronaldo, Messi og Franck Ribéry, at de faktisk kan have påvirket resultatet. Dengang i 2013 foretrak journalisterne klart Ribéry, men Ronaldo vandt.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce