Fiasko. Da FC København hentede argentinske Franco Mussis i lufthavnen, var forventningerne enorme - men sydamerikaneren skuffede fælt. Arkivfoto: Polfoto

Fiasko. Da FC København hentede argentinske Franco Mussis i lufthavnen, var forventningerne enorme - men sydamerikaneren skuffede fælt. Arkivfoto: Polfoto

Danske fodboldklubber scouter kun sporadisk - og rammer ofte forbi

De færreste udlændinge hentet til Superligaen bliver stamspillere. Det bunder blandt andet i, at klubbernes scouting er for tilfældig, mener kritikere.

Fodbold

Klubberne i Superligaen henter masser af udlændinge til dansk fodbold. Men det er for tilfældigt, hvilke udenlandske spillere der ender i Danmark, fordi talentspejdningen halter mange steder. Sådan lyder kritikken fra en række iagttagere af Superligaen.

»Rekrutteringen i dansk fodbold er så tilfældig og underprioriteret, at klubberne rammer ved siden af på alt for mange handler – og overser potentielle profiler«, siger for eksempel Mads Davidsen, der som højre hånd for den rutinerede træner Sven-Göran Eriksson i kinesiske Shanghai SIPG blandt andet har til ansvar at spejde efter spillere – eller scoute, som det hedder i fodboldverdenen.

I hvert fald slår kun et fåtal af de udenlandske spillere til i Superligaen. Siden sommeren 2000 har klubberne fra den bedste fodboldrække hentet en udlænding til Danmark mindst 592 gange, men kun i 206 af tilfældene har han opnået så profileret en status, at han er startet inde i mere end halvdelen af holdets superligakampe – eller i alt er startet inde i mere end 50 opgør under sit danske ophold. Med andre ord forlader næsten to tredjedele af udlændingene atter landet uden at have markeret sig for alvor. Det viser en opgørelse foretaget af Politiken.

DATABASE

Og ifølge kritikerne bunder det altså blandt andet i, at de fleste superligaklubber kun scouter sporadisk. Det er da også kun omkring halvdelen af de 12 aktuelle hold i den bedste række, som på deres hjemmesider beskriver at have en fast tilknyttet talentspejder på voksenområdet.

»Når mange klubber i Danmark ikke engang har en fast scout, beror deres rekruttering på agenter, netværk og tilbud, de får udefra. Det bliver bare mere tilfældigt eller usikkert på den måde«, siger Mads Davidsen, der mener, at de danske klubber bør skære et par spillere fra i deres trupper for at få råd til at ansætte tre talentspejdere og en teknisk direktør.

»For mig handler det om at prioritere. Superligaen er en udviklingsliga, og derfor skal klubberne også sælge profiler indimellem. Men når man skal sælge, skal man også være god til at købe, hvis man vil bevare niveauet. Så det er helt misforstået at spare på rekrutteringen – en god scout tjener hurtigt sine penge ind igen«, siger Mads Davidsen.

Udlandet investerer i scouting

Også danske toptalentspejdere som Ove Flindt Bjerg, Bjarne Hansen, John Steen Olsen og Erik Larsen har inden for de seneste tre-fire år luftet, at de fleste danske klubber har for små scoutingafdelinger til for alvor at minimere mængden af fejlindkøb og optimere antallet af gode fund. Andre mellemligaers store fodboldforretninger som Club Brugge, Red Bull Salzburg, FC Basel og Ajax Amsterdam bruger mange flere millioner kroner på det område end selv de mest ambitiøse fra Danmark.

»Det må være muligt at gøre det bedre«, siger Erik Larsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

På samme måde peger Flemming Berg, talentudviklingschef i Dansk Boldspil-Union (DBU), på netop scoutingen som den primære årsag til de mange fejlskud:

»I bund og grund handler scouting mere om at minimere fejl end at finde guldægget. Når så de danske klubber ikke har et ret stort scouting-setup, er risikoen større ved at hente udlændinge end danskere, som man typisk har et grundigere kendskab til. Ofte vil handler med udenlandske spillere have en snert af chance over sig«, siger Flemming Berg, der selv har en fortid som scout i Chelsea, FC Nordsjælland og Brøndby – og set fra DBU-stolen er ærgerlig over, når klubberne henter udlændinge, som ikke hæver ligaens kvalitet, men til gengæld kan holde unge danskere ude af holdet.

Menneskelig dimension drukner

Samtidig mener flere iagttagere, at der er for lidt fokus på spillernes psyke, når en klub rekrutterer dem. Det er svært for en udlænding at præstere optimalt på banen, hvis ikke han passer ind uden for kridtstregerne, lyder det fra Casper M.H. Thomsen, der i 10 år har arbejdet i elitegolf, tennis og fodbold.

»Jeg mener ikke, at klubberne har et tilstrækkeligt blik for den menneskelige dimension i rekrutteringen. Teknisk og fysisk kan de ned i mikrodetaljen finde ud af, hvad spillerne kan, ved at se dem spille og gennemgå al mulig statistik. Men i forhold til spillerens personlighed famler de mere i blinde«, siger mentaltræneren fra CT Sportspsykologi.

I klubbernes egen organisation, Divisionsforeningen, er Ole Bjur leder af et stort talentprojekt, og han forstår godt kritikken. Men han siger også, at der er gode grunde til, at mange danske fodboldforretninger kun har en lille scoutingafdeling.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Vi er ikke gode nok til at scoute uden for landets grænser. Det hænger bare især sammen med, at det er forholdsvis omkostningstungt at have en talentspejder ansat på fuld tid – der er både løn og mange rejseomkostninger. Det er en økonomisk betragtning, om man vil bruge en halv eller hel million på scouting eller hellere investere i en spiller og så forsøge at finde de rette emner ved hjælp af teknologien«, siger Ole Bjur og tilføjer:

»Grundlæggende har klubberne flyttet udgifterne til scouting længere ned i systemet, så man er bedre til at finde de rigtige unge spillere i Danmark. Og den del er positiv, synes jeg«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce