Vinder. Trods en sen start og en rangering som nummer to på bookmakeres lister er det lykkes Gianni Infantino at vinde præsidentvalget i Fifa.
Foto: (arkiv) Patrick B. Kraemer/AP

Vinder. Trods en sen start og en rangering som nummer to på bookmakeres lister er det lykkes Gianni Infantino at vinde præsidentvalget i Fifa.

Fodbold

Manden med kuglerne erobrede fodboldens trone

Gianni Infantino var Michel Platinis højre hånd i Uefa. Nu skal han levere forandring i fodboldens skandaleramte verdensforbund.

Fodbold

Som Uefas generalsekretær har Gianni Infantino gang på gang stået på den store scene foran millioner af seere og præsenteret diverse lodtrækninger i de store europæiske turneringer.

Da der fredag eftermiddag i Nyon var lodtrækning til ottendedelsfinalerne i Europa League, var han dog ikke til stede, da kuglerne skulle fiskes ud af bowlen. Han sad i stedet 200 kilometer væk i Zürichs Hallenstadion.

Her indtog han en hovedrolle i et dramatisk spil om magt i fodboldens verden. Men faktisk var det ikke planen, at schweizeren, der lå nummer to på bookmakernes favoritliste, skulle stille op.

Platinis højre hånd kom til magten på et afbud.

Kritikere kan pege på, at Europas foretrukne kandidat ikke just repræsenterer den forandring, FIFA unægtelig har brug for.

Den 45-årige kronragede schweizer har ikke just lagt afstand til den gamle garde ved at bakke op om sin karantæneramte chef, Michel Platini, og ved at nægte at fordømme skandaleombruste Sepp Blatter.

Reserven blev kørt i stilling med fly og store kanoner

Uefas generalsekretær blev først sent en del af valget, da han ikke ville gå efter tronen, mens hans chef stadig havde mulighed for det. Da en lang karantænedom trak tæppet væk under Platini, blev Uefas topadministrator kørt i stilling som Europas foretrukne kandidat.

Den europæiske støtte kombineret med åben opbakning fra begge de amerikanske kontinentalforbund har gjort ham til den vestlige verdens klare favorit.

Mens rivalen sheik Salman er blevet kritiseret for at føre kampagne bag lukkede døre, har Infantino gået efter rampelyset og rejst verden rundt i et forsøg på at mobilisere støtte. En indsats, der er blevet hjulpet på vej af et tilskud på over tre millioner kroner fra Uefa.

Infantino har blandt satset på at erobre stemmer fra Afrika, selv om kontinentets fodboldforbund havde lagt op til, at man ville pege på sheik Salman.

Schweizerens prioritering af kontinentet, der har 54 medlemsforbund, viste sig tidligere på ugen, da han - med kort varsel - takkede ja til at besøge modkandidat Tokyo Sexwale, der gav en rundtur af det sagnomspundne Robben Island-fængsel, hvor han sad fængslet med Nelson Mandela, mens de resterende kandidater takkede nej. Infantino fik en rundvisning af Sexwale, lovede bedre fodboldforhold for fattige områder og steg så igen ombord på et fly og fløj knap 9000 kilometer hjem til Schweiz.

Generelt har Infantinos kampagne haft mere stjernedrys over sig end modkandidaterne. I starten af måneden leverede Infantino en stjerneparade, da han på Wembley var flankeret af blandt andre José Mourinho, Roberto Carlos, Luis Figo og Fabio Capello, da han afholdt sit centrale kampagneevent på fodboldens Delfi i London.

Forbindelsen til skandalebosserne spøger

»Mit kandidatur er ikke i opposition til Michel. Hvis han kan stille op, vil jeg trække mig. Det er et spørgsmål om loyalitet«.

Sådan lød meldingen fra Infantino ifølge BBC, da en tre måneder lang karantæne i slutningen af sidste år ramte Michel Platini forud for franskmandens efterfølgende årelange suspendering.

Den jurauddannede schweizer, der taler fem europæiske sprog, blev en del af Uefa i år 2000. Fire år senere blev han udnævnt til chef for fodboldforbundets juridiske afdeling, hvor en af hans opgaver ifølge Reuters var at smede gode relationer til blandt andet EU og statslige autoriter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Siden 2009 har han indtaget en vigtig position som Uefas generalsekretær, hvor han har været Michel Platinis højre hånd. Netop forbindelsen til schweizerens karantæneramte chef, som han ikke ville stille op mod, og hans manglende afstandstagen til landsmanden Sepp Blatter, er guf for kritikere af Fifa.

Mens Infantino på den ene side har sagt, at »der skal gøres noget«, har han nægtet at lægge afstand til sin skandaleramte forgænger i Fifa.

»Det jeg kan sige er, at hr. Blatter har været i Fifa i 40 år. Jeg respekterer meget alt det arbejde, han gjorde, særligt hvad angår fodboldudvikling rundt omkring i verden. Vi er nødt til at erkende, at Fifa i de seneste 40 år har gennemgået en kæmpe udvikling«, lød ordene fra Infantino ifølge The Guardian.

Med henvisning til, at den afgående Fifa-præsident stadig har appelmuligheder tilbage, ville Infantino tidligere på måneden, ifølge The Telegraph, hverken fordømme eller udelukke et comeback til Sepp Blatter i en rolle som ærespræsident.

Derudover er Infantinos løfter om at sende flere penge til verdens fodboldforbund som taget ud af Blatters drejebog, lyder det fra AP.

Vil udvide VM

Hans største bedrift kan siges at være implementeringen af Financial Fair Play, hvor de europæiske klubber kan rammes af sanktioner, hvis deres udgifter i for høj grad overstiger indtægterne. Initiativets formål er at stoppe pengemænd i - fortsat - at pumpe evige strømme af penge ind i de europæiske fodboldklubber.

Som Reuters påpeger, har Uefa henvist til at initiativet har ført til, at Europas professionelle klubber har mindsket deres tab, men samtidig kritiseres schweizerens projekt for at forhindre mindre klubber i at investere i et forsøg på at tage et skridt fremad.

I løbet af sin tid som generalsekretær har indtægterne i europæisk klubfodbold vokset, men det samme har uligheden. Reuters henviser til, at tidligere storhold som Ajax efterhånden har affundet sig med en position som 'feeder club', der lever af at levere spillere til de største hold, mens Champions League giver ulighed i de hjemlige ligaer, når deltagerholdene hiver kæmpechecks med sig hjem fra den gyldne turnering.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

En central del af Infantinos valgprogram har været en udvidelse af VM fra 32 til 40 hold og forslag om at dele de store slutrunder mellem flere lande i samme region. Derudover har han lagt op til at uddele mere end 30 millioner kroner til hvert af de 209 medlemsforbund hvert fjerde år for at udvikle fodbold.

Forslaget er blevet kritiseret af blandt andet modkandidaten sheik Salman, der ifølge amerikanske espn siger, at forslaget vil sende fodboldens verdensforbund mod en konkurs.

Den nye schweiziske fodboldboss overtager en organisation med blandt andet økonomiske udfordringer, efter en skandale-tsunami har skyllet flere ledere væk og sendt kommercielle partnere på flugt.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce