Valgt. Infantino var Uefas reservekandidat. Var Platini ikke blevet  dømt for et speget forhold med 13 millioner fra Baltter som omdrejningspunkt, havde de fleset Uefa-lande nok peget på den nu skandaliserede franskmand.
Foto: Michael Probst (arkiv)/AP

Valgt. Infantino var Uefas reservekandidat. Var Platini ikke blevet dømt for et speget forhold med 13 millioner fra Baltter som omdrejningspunkt, havde de fleset Uefa-lande nok peget på den nu skandaliserede franskmand.

Bekymret DBU-boss er på vagt over for den nye stærke mand i Fifa

Lige efter at have hjulpet Gianni Infantino til valgsejr erklærer Dansk Boldspil-Unions formand, Jesper Møller, at han holder skarpt øje med verdensfodboldens nye præsident.

Fodbold

Først og fremmest er Jesper Møller fornøjet. Dansk Boldspil-Unions (DBU) formand er »naturligvis tilfreds« med, at majoriteten af verdensfodboldens medlemmer fredag aften stemte den 45-årige schweizer Gianni Infantino ind på den traditionsrige sports trone.

»Det er jo den kandidat, vi har stemt på og støttet, så ja ... Vi er selvfølgelig tilfredse«, siger Jesper Møller om den mangesprogede mand, der i anden og sidste valgrunde fik 115 stemmer, mens sheik Salman al-Khalifa fra Bahrain fik 88, prins Ali fra Jordan havde støtte fra 4, og der stod 0 ud for franske Jérôme Champagne.

Men det er også tydeligt, at dansk fodbolds frontfigur har forbehold over for den nye Fifa-præsident.

Direkte adspurgt, om Gianni Infantino er »et godt valg som ny leder af sporten«, eller om han bare var »den mindste ringe kandidat«, tøver Jesper Møller nogle sekunder. Så svarer han:

»Altså, jeg ser ham som den, der er bedst til at gennemføre de nødvendige reformer for at genrejse Fifa«.

Rådgivet af Platini

Af et par forskellige årsager er Møller på vagt, selv om han selv var med til at stemme Gianni Infantino til magten. Først og fremmest var schweizeren i mange år generalsekretær i Det Europæiske Fodboldforbund (Uefa) og dermed højre hånd for den vanærede præsident Michel Platini, der for tiden kører en appelsag mod seks års karantæne for en mistænkelig pengeoverførsel fra Sepp Blatter – manden, der i 17 år stod i spidsen for Fifa og nu også bandlyst af samme årsag.

Men selv om Platini er anklaget for korruption, har Infantino holdt flere møder med ham og brugt ham som rådgiver på vejen mod fodboldtronen. Oprindelig var den post da også tiltænkt den skandaliserede franskmand, men da han fik rødt kort, trådte hans højre hånd til i stedet.

»Jeg takker hr. Platini for alt, han har lært mig og givet mig«, sagde Infantino efter at være blevet valgt på Fifa’s ekstraordinære kongres i Zürich.

Og det tætte bånd dur ikke, når Platini er udelukket, mener Jesper Møller.

»Derfor kommer vi også til at holde skarpt øje, og Infantino bliver stillet over for et krav om at eksekvere på reformerne. Hvis straffen bliver opretholdt, kan Platini på ingen måde være en del af fodboldens verden«, siger DBU-formanden, der heller ikke er begejstret for, at Uefa’s konstituerede præsident, spanske Villar, erklærede Platini sin fulde støtte i forbindelse med begivenhederne i Zürich, der huser fodboldens internationale hjem.

ANALYSE

I den vestlige del af fodboldverdenen klinger det næppe heller helt godt, at Sepp Blatter straks roste valget af Infantino, der er født i Brig – en schweizisk by 10 minutters kørsel fra Blatters hjem i Visp.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Jeg er glad for, at det igen er en person fra landsdelen Valais, der er valgt som Fifa-præsident. Nu skal Infantino overtage, hvad jeg startede med den store reformpakke«, sagde Blatter til schweizisk tv.

På et enkelt punkt mener kritikere da også, at Infantino har kopieret sin forgænger. Et af hans valgløfter er at mere end fordoble den sum, som Fifa årligt sender videre til sine medlemsforbund i form af udviklingsprojekter – netop den form for uddelinger blev i Blatters tid berygtet for at være en måde at købe små landes støtte på, da der er ringe kontrol med, hvad de går til. Sådan er fodboldpenge endt i palæer for magtglade idrætsledere i stedet for baner.

»Der er grund til at være bekymret og skeptisk over for næsten alt, der foregår i Fifa. Også udviklingsmidlerne. Derfor har vi nordiske lande også allerede foreslået yderligere reformer, hvor vi blandt andet vil have afrapportering vedrørende de her projekter for at styrke kontrollen«, siger Jesper Møller, der mener, at tidspunktet til at foreslå de næste styrkelser af værnet mod korruption er nu, hvor Fifa er i krise efter de mange skandaler om magtmisbrug, der også er skyld i, at verdensforbundet ligger 3,7 mia. kr. under sine finansielle mål for perioden 2015-18.

»Det kommer til at tage mange år at genskabe tilliden til Fifa, og det gælder om at rykke nu og få yderligere reformforslag på bordet. Hvis først tilliden er genskabt, bliver det svært at komme igennem med de ændringer, vi finder nødvendige for fremtiden«, siger Jesper Møller.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce