Som ung var Lucas Andersen ved at blive vraget på grund af sin størrelse, men nu er Grasshoppers-spilleren den mest erfarne på U21-landsholdet.
Foto: Lars Poulsen/Ritzau Foto

Som ung var Lucas Andersen ved at blive vraget på grund af sin størrelse, men nu er Grasshoppers-spilleren den mest erfarne på U21-landsholdet.

Fodbold

DBU er bekymret: Landshold er overbefolket af spillere født tidligt på året, mens decemberbørn har langt til succes

Langt de fleste spillere på Danmarks fodboldlandshold er født tidligt på året – decemberbørn er der næsten ingen af, fordi de i deres tidlige år er relativt små og oftere bliver valgt fra. Dansk fodbold taber massevis af talenter, men det skal nye tiltag ændre.

Fodbold
FOR ABONNENTER

Lucas Andersens karriere var lige ved at slutte, før den egentlig var kommet i gang. Da den spinkle nordjyde endnu var en ung teenager, besluttede hans træner i AaB pludselig at smide den teknisk dygtige offensivspiller ned på andetholdet.

»Jeg fik at vide, at jeg ikke var stor nok. Ikke hurtig nok. Der var jeg faktisk tæt på at stoppe med at spille fodbold, fordi det var så demotiverende at blive vraget for at være for lille«, husker septemberbarnet Lucas Andersen, der var lige ved at blive en del af en bekymrende statistik – at mange store talenter født sent på året aldrig får foldet deres evner ordentligt ud.

Trods alt fortsatte han dog med at dyrke den sport, han elsker så højt. Heldigvis. På nogle måneder kæmpede han sig tilbage på førsteholdet, bare et par år senere debuterede han for AaB i Superligaen, han blev solgt til udlandet, han fik sin første landskamp for Danmark – og nu er han i Polen som en central del af det danske mandskab ved U21-EM.

På den måde er historien om Lucas Andersens klejne fysik endt ganske fint. Men for andre ender det netop med, at de stopper karrieren, inden de nærmest er kommet i gang – eller aldrig rigtig udviklet deres talent, fordi de bliver valgt fra grundet deres størrelse. Ofte rammer det spillere, der er født sent på året og i ungdomsårene relativt set er små i forhold til deres holdkammerater fra januar eller april.

Få fuld adgang om mindre end 2 minutter

De hurtigste bruger mindre end 1,3 minutter på at blive abonnent og få fuld adgang til Politiken i en måned for bare 1 kr.

Bliv abonnent for 1 kr

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce