Dedikeret. Selv om Rasmus Falk skifter til FC København til sommer, virker den teknisk stærke offensivspiller ikke mindre motiveret i OB-trøjen i dette forår. Foto: Ernst van Norde/Polfoto
Foto: NORDE ERNST VAN

Dedikeret. Selv om Rasmus Falk skifter til FC København til sommer, virker den teknisk stærke offensivspiller ikke mindre motiveret i OB-trøjen i dette forår. Foto: Ernst van Norde/Polfoto

Superligaen

Superligaen: Dedikerede Falk, FCK's storform - og en sjældent kaotisk sæson

Analyse. Seks ting, vi lærte af 21. spillerunde i Superligaen.

Superligaen

1) Falk er stærkt dedikeret

Det vakte stærk vrede blandt dele af OB’s fans, da deres yndling, driblekongen Rasmus Falk, i januar annoncerede, at han skifter til FC København til sommer. Med skarpe kommentarer som »føj for helvede«, »pis af«, »må du brænde op«, »møgluder«, »judas« og »nosseløs« fyldte arrige tilhængere de sociale medier med eder, som medierne blæste ud til den brede offentlighed.

Men Rasmus Falk selv har bevaret roen. I første omgang bad han fansene udvise lidt mere respekt, og siden har han blot ladet fødderne tale, som det så smukt hedder på fodboldsprog. For det var vitterlig det, han gjorde i søndagens 3-1-sejr over FC Nordsjælland. Ad flere omgange driblede han frem og tilbage i så snævre vendinger, at modstanderne ikke var i nærheden af at erobre bolden, der var som klistret til OB’erens støvler.

Netop de fabelagtige evner med kuglen viste han, da han sent i kampen modtog den et godt stykke uden for feltet. Han satte kurs mod målet, spillede den ene vej uden om en modspiller, mens han selv løb den anden vej og kilede sig mellem to rødklædte forsvarere, før han nåede først hen til bolden og prikkede den i nettet. Et klassemål.

Derefter jublede Rasmus Falk ud mod tilskuerne på så passioneret en måde, at de umuligt kan være i tvivl om, hvor dedikeret han er til at slutte godt af i Odense.

»Jeg må selvfølgelig tage hatten af for hans scoring til 3-1. Det er ren klasse, og det er han vel nærmest den eneste i Superligaen, der kan«, sagde OB-træner Kent Nielsen til Ekstra Bladet.

2) Mesterholdet bør hente sølv

Umiddelbart kan det måske lyde absurd. Mandagens 3-0-triumf over Hobro var første gang siden 8. november sidste år, at FC Midtjylland vandt en superligakamp, og det var bare den anden sejr i 9 opgør – men på en eller anden måde ligner mesterholdet alligevel det stærkeste bud på årets sølvmedaljevinder.

Det ser ud til at blive et tæt ræs mellem SønderjyskE, AaB, Brøndby og FCM, og af de fire klubber har midtjyderne altså klart det stærkeste hold, spiller for spiller, og den bredeste trup. Problemet for dem har langt hen ad vejen været, at den kollektive indsats har haltet, og at nogle profiler har spillet under niveau. Samt skader.

Men netop på de områder var der mod Hobro så meget bedring – selv om det mod ligaens klare bundprop selvfølgelig var på en lidt billig baggrund – at også det evigt ambitiøse mesterhold må forvente at slutte på andenpladsen. Selv om det selvfølgelig ikke bliver sagt.

»Den første sejr er ofte den sværeste at få«, sagde FCM-træner Jess Thorup da også efter triumfen – underforstået, at når nu den er i hus, bør flere følge efter.

Af de positive elementer i mandagens kamp var der selvfølgelig de tre point. Men der var meget mere end det: Den første fuldtræffer faldt efter en dødbold, der var så giftigt et våben for midtjyderne i sidste sæson – og så var målscoreren endda Rilwan Hassan, der er ved at ramme formen efter en langvarig skade. I den anden scoring var både Jakob Poulsen, Rilwan Hassan og Vaclav Kadlec involveret, før Martin Pusic trillede bolden over stregen, og netop de fire er ellers nogle af dem, der har haft det svært. Og det tredje mål hamrede Marcos Ureña ind via overliggeren, så også han fik en tiltrængt succesoplvelse.

Endelig holdt FC Midtjyllands engang så stærke defensiv buret rent for første gang siden 4. oktober. Altså, bibragte kampen mod Hobro så mange positive impulser, der meget vel kan vise sig at løfte holdet – der kun har Superligaen at koncentrere sig om – op mod sølvmedaljerne.

3) FCK rammer storformen

Før forårssæsonen så mange fodboldiagttagere AaB som FC Københavns nok eneste reelle trussel i jagten på mesterskabet. For kun nordjyderne spillede til tider så forrygende flot, at de faktisk overgik førerholdet på den front. Derfor var søndagens knusende FCK-triumf på 6-2 over AaB også så meget desto mere meriterende og vel nok også afgørende for superligaårets gulddyst. Med 12 kampe tilbage fører københavnerne med 9 point ned til SønderjyskE og 10 til AaB, Brøndby og FC Midtjylland. Meget skal i hvert fald gå galt.

Og bedømt ud fra søndagens sejr er det meget svært at forestille sig det ske – for de hvidklædte spilleres overlegenhed og storspil var akkurat lige så udtalt, som cifrene 6-2 antyder. Igennem hele sæsonen har træner Ståle Solbakkens defensiv været solid, hvilket 15 indkasserede mål også vidner om, men der har jævnligt manglet noget offensivt krydderi. Alt for ofte har for meget været op til Nicolai Jørgensen.

Mod Aalborg-klubben sprudlede alle offensivspillere endelig samtidig. Federico Santander scorede to gange og nærmer sig – trods jævnlig kritik – efterhånden en godkendt startsæson med fem mål og fire oplæg. Kasper Kusk nettede også. Nu har han den tidligere AaB’er været involveret i 11 af 39 ligascoringer og er måske en af Superligaens mere oversete profiler. Det er i øvrigt det samme antal som topscorer Nicolai Jørgensen, der også stod for en enkelt fuldtræffer søndag. Oven i købet scorede indskiftede Andreas Cornelius og Youssef Toutouh også.

Ja, det er svært at forestille sig noget, der kan stoppe FCK. Andet end måske lige for tidlig guldfejring, som Ståle Solbakken og hans krigere da også garderer sig heftigt imod.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

4) Vinteren har været god for Esbjerg

Hvis fredagens kamp mellem Esbjerg og AGF havde fundet sted i efteråret, havde aarhusianerne vundet. Sådan lød i hvert fald påstanden fra vestjydernes træner, Jonas Dal Andersen, efter at han havde set sit hold vinde 2-1 i et opgør, som gæsterne fra Aarhus ellers dominerede i spil og chancer.

Med de ord signalerer cheftaktikeren også, hvad hans hold så klart udstråler på banen: At der virkelig er sket noget i vinterpausen. Da Jonas Dal Andersen 20. oktober overtog ansvaret fra fyrede Niels Frederiksen og den midlertidige træner Michael ’Mex’ Pedersen, havde den nye leder svært ved at sætte et umiddelbart aftryk på mandskabet. Særligt defensiven fortsatte med at skøjte rundt.

Derfor var han også kun med til at skaffe 4 point i 6 efterårskampe, men efter vinteren har holdet været som forvandlet. Et snævert nederlag til FCK og sejr over Randers såvel som AGF bringer Esbjergs forårstotal op på 6 point som det tredjebedste hold efter den lange pause.

I januar fik Jonas Dal Andersen atter selskab af sin gamle assistent i Hobro, Lars Justesen, og sammen har de to tømret et fællesskab og en defensiv sammen, der ser solid ud. Vigtigst af alt har forsvaret set fornuftigt ud, ligesom den unge målmand Jeppe Højbjerg har indtaget startpladsen med overbevisende ro. Med 11 point ned til Hobro kommer Esbjerg næppe i nærheden af den enlige nedrykkerplads igen.

5) Sjældent har en sæson været så kaotisk

Hvad denne superligasæson mangler af spænding i top og bund, har den til gengæld i overflod af virak uden for banen. Til tider har det mindet om tilstanden i de østeuropæiske ligaer, som danske fodboldfans ellers normalt bare har kunnet pege fingre og grine ad. Eller måske endda overgået dem.

Der har været sagen om AGF’s skrivebordssejr over Hobro. Der har været FC Midtjylland-formand Rasmus Ankersens åbne angreb på klubbens afgåede guldtræner, Glen Riddersholm. Der har været uroen i Randers, der eksploderede op til søndagens kamp mod Brøndby, da det kom frem, at Christian Keller har fundet sammen med den kvinde, som holdkammeraten Jonas Borring er separeret fra – derfor mistede mange spillere i den kronjyske klub respekten for den skaldede midtbanemand, der til gengæld mistede anførerbindet.

Og der har været 10 klubber, der har skiftet træner enten op til eller i løbet af sæsonen. 10 ud af 12! Det seneste trænerskifte kom i onsdags, da Thomas Frank sagde op i Brøndby efter en skandalesag mere absurd, end nogen dansk fodboldfan vel nok havde kunnet forestille sig. Klubformand Jan Bech Andersen havde under profilnavnet ’Oscar’ kritiseret spillere, tidligere sportschef Per Rud og altså Thomas Frank på et offentligt fanforum.

Ja, sjældent har en superligasæson været så kaotisk.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

6) Det tynder ud i Brøndbys trup

Som om de ikke har problemer nok i Brøndby, måtte to spillere også udgå af søndagens 1-0-sejr over Randers med skader. Først Martin Ørnskov, siden Christian Nørgaard. Klubben har endnu ikke overblik, hvor kort tid de er ude, men i første omgang slutter de sig til det efterhånden ret store lazaret, hvor også Thomas Kahlenberg, Rudolph Austin og Daniel Agger har tilbragt størstedelen af foråret.

I kampen mod Randers sluttede Brøndby med to superligadebutanter op banen: Svenn Crone og Nicklas Halse. Nu er der tyndet så meget ud i truppen, at det meget vel blive virkeligheden for den ambitiøse klub at skulle jagte medaljer med ungseniorer eller U19-spillere i en eller anden rolle. Derfor bliver det også en hård dyst for de gulblusede, der kæmper med SønderjyskE, AaB og FC Midtjylland om sølvpladsen – og formentlig skal møde ærkerivalen FC Købehavn i pokalsemifinalen.

I det mindste kan den midlertidige træner, Auri Skarbalius, glæde sig over, at Lebogang Phiri er blevet udskrevet fra lazarettet. Sydafrikaneren var blandt de bedste spillere mod Randers.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce