Annonce
Annonce
Sport

Håndbold til vinter-OL: Kronprinsen vil skrumpe sommerlegene

Antallet af atleter og discipliner ved sommer-OL skal sænkes, mener det danske IOC-medlem.

Annonce

Afstemning

Skal håndbold være en del af vinter-OL
  • Ja
  • Nej
  • Ved ikke
0  har stemt

I kampen mod de eksplosivt voksende udgifter til at afvikle OL vil det danske medlem af Den Internationale Olympiske Komité (IOC) kronprins Frederik skrumpe sommerlegene - både antallet af atleter, sportsgrene og discipliner bør i hans øjne være i spil.

»Når vi snakker om, hvordan vi kan minimere udgifterne ved at arrangere OL, så skal vi måske tænke i at begrænse adgangen – sænke loftet for det maksimale antal atleter, der ved sommerlegene ligger omkring 10.500. For mig at se kan det ske ved at mindske antallet af discipliner i nogle af de store sportsgrene: Svømning, roning, boksning, nogle af de andre kampsportsgrene, vægtløftning«, siger kronprins Frederik til Politiken.

LÆS MEREKronprinsen vil bremse OL-fråseri

Han har netop deltaget i den 126. IOC-session op til vinterlegene i Sotji, hvor den olympiske organisations 110 medlemmer blandt andet har diskuteret, hvordan de kan begrænse udgifterne.

Sotji-legene har skabt debat om udgifter
Det har været et af de helt store temaer, efter at prisen på den russiske sportsbegivenhed, der officielt åbner til aften, er løbet op i et estimeret beløb på 280 milliarder kroner - mere end samtlige andre vinterlege lagt sammen.

Som Politiken tidligere har beskrevet, har de iskolde sportsstævner også mere generelt oplevet en massiv udgiftsvækst, ligesom det er er tilfældet for sommer-OL.

LÆS OGSÅDansk OL-guldvinder valgt ind i IOC

Derfor må IOC gøre noget nu, mener kronprins Frederik.

»Som jeg ser det, er OL cremen, det er toppen, mens et VM er det næstypperste. Og det er ved verdensmesterskaberne, at man kan vise, hvor bredt sporten dækker ved at have et hav af discipliner, men de discipliner skal ikke bare uden videre kopieres over til et sommer-OL, mener jeg. Det er der tendenser til nu«, siger han..

34 svømmediscipliner ved samme OL
Ved sommer-OL 2012 i London blev der for eksempel uddelt 34 forskellige medaljesæt i svømning. Samtidig tyder resultaterne på, at nogle af disciplinerne minder så meget om hinanden, at det er de samme atleter, der dominerer dem.

For eksempel 100 meter og 200 meterdistancen i samme svømmeart. Ved legene i London vendte hele fem forskellige svømmere hjem med fem medaljer eller flere: Michael Phelps, Missy Franklin, Allison Schmitt, Ryan Lochte og Alicia Coutts.

LÆS ARTIKELLynkarriere sender Høyer i IOC: Stort for Danmark

»Jeg mener, at man bør sige til de internationale sportsforbund, at de må udvælge nogle discipliner, som de så gerne vil vise hele verden ved OL. Så tager man kun nogle af disciplinerne«, siger kronprins Frederik.

Men mange, især i sportsforbundene selv, vil jo se det her forslag som noget meget kontroversielt - hvordan er stemningen om det, når De lufter det?

»Det er den næste udfordring. Der er masser af præsidenter for de internationale idrætsforbund, og selv hvis de godt kan se det gavnlige i at gøre det på den måde, vil de formentlig stemme nej, for de vil gerne have så mange af deres egne atleter med til OL som muligt. Derfor er det noget, vi kan arbejde med og debattere over tid«, siger han.

Ryk håndbold til vinterlegene
Endelig mener han også, at det er værd at diskutere, om ikke IOC skulle rykke nogle af de traditionelle sommersportsgrene til vinterlegene.

Her tænker han naturligvis hverken på beachvolley eller roning, men nogle af de sportsgrene, der foregår i haller:

LÆS OGSÅGlad Høyer efter IOC-valg: Det er gået stærkt

»Mange sportsgrene finder sted indendørs. Måske kunne man forestille sig, at de røg ind i forbindelse med vinterlegene: Håndbold, volleyball, basketball for den sags skyld«, siger kronprins Frederik.

Del link
Annonce
Mest læste
Dit politiken
Annonce