Annonce
Annonce
Internationalt

Nordkorea: Kim Jong-Ils søn er 'den store efterfølger'

Sønnen Kim Jong-Un står til at blive det isolerede lands nye diktator.

Gem til liste

Alt tyder på at Nordkorea har tænkt sig at indsætte Kim Jong-Ils søn Kim Jong-Un som landets nye diktator, efter lederens død.

Ifølge en meddelelse fra det officielle nordkoreanske nyhedsbureau skal nordkoreanerne »trofast ære den respekterede kammerat Kim Jong-Un«.

»Under Kim Jong-Uns lederskab må vi forvandle sorg til styrke og mod for at overvinde nutidens problemer«, lyder det fra nyhedsbureauet.

FOTONordkorea har mistet sin 'Kære Leder'

»I fronten for den koreanske revolution står nu Kim Jong-Un, den store efterfølger i det revolutionære sag juches (et nordkoreansk begreb, som handler om at kunne klare sig selv, red.) tjeneste og en fremragende leder af vort parti, hær og folk«, fremgår det.

Schweizisk uddannet diktatorsøn
Dermed lader landets militære ledelse til at respektere den arvefølge, som Kim Jong-Il gjorde officiel for et års tid siden, da sønnen blev udnævnt som officiel efterfølger.

Dengang begyndte Kim Jong-Un at få betydningsfulde poster og gøre sin far selskab på rejser rundt i landet.

Sønnen har også været præsenteret for Nordkoreas eneste støtte i det internationale samfund, Kina, som er blevet anmodet om at støtte ham som efterfølger.

God til skisport og basketball
Det er ikke meget, omverden ved om den kommende nordkoreanske leder, ud over at han sandsynligvis er i slutningen af tyverne og uddannet på en schweizisk kostskole.

Her siges det, at han især excelerede i skisport og basketball og tilegnede sig engelsk, tysk og fransk.

I en bog fra 2003 beskrev en japaner, som var Kim Jong-Ils personlige kok, før han flygtede til Japan, Kim Jong-Un som »sin fars udtrykkelige billede, når det gælder ansigt, kropsform og personlighed«.

Vil næppe blive kuppet
Samtidig har der dog været bekymring for at den magtfulde nordkoreanske hær ville modsætte sig Kim Jong-Uns kandidatur.

Derfor vurderes det også, at den uerfarne kommende leder til en begyndelse vil fungere som galeonsfigur for et regime, som i virkeligheden styres af magtfulde medlemmer af landets styrende parti.

LÆS OGSÅUSA holder tæt kontakt med allierede i Asien

»Sandsynligheden for at det nordkoreanske militær vil forsøge et kup er meget lille, fordi Nordkorea har kaldt sig selv en nation som deler en fælles skæbne under Kim Jong-Un«, siger professor ved universitetet for nordkoreanske studier i Seoul, Yang Moo-jin, til The Guardian-

»Jeg tror det kollektive lederskab fra partiet, regeringen og militæret vil fortsætte en tid, fordi Kim Jong-Un stadig er ung«, siger professoren.

USA vil donere fødevarehjælp
Spekulationerne, om hvem der skal efterfølge 'den kære leder', er genopblomstret efter, at det i nat dansk tid blev officielt at Kim Jong-Il, som menes at have lidt et slagtilfælde i 2008, døde på en togrejse lørdag.

Nordkorea er verdens eneste kommunistiske dynasti, og dets befolkning er næsten totalt isoleret fra resten af verden, som det holdes i uvidenhed om ved hjælp af rejseforbud og strengt styrede medier.

LÆS OGSÅKim Jong-Il er død

På det seneste har landet dog søgt støtte fra udlandet i form af titusinder ton fødevarehjælp efter rapporter om alvorlige mangler på mad denne vinter.

Efter månedlange diplomatiske anstrengelser under radaren skulle USA i denne uge have besluttet at donere fødevarehjælp til Nordkorea til gengæld for at landet opgav sit kontroversielle uranberigelsesprogram.

Nu er beslutningen, som kan betyde et tøbrud i forholdet til den vestlige verden, dog udskudt.

FACEBOOKBliv ven med Politiken

PolitikenPlus
 • Franske Vindage På Franske Vindage 27. & 28. februar er du selv vineksperten, når du smager dig frem til dine egne femstjernede favoritter blandt mere end 200 franske vine.

  Pluspris fra 170 kr. Alm. pris fra 200 kr. Køb
 • Rem til kamera Klassisk kamerarem i kraftig læder. Remmen er forstærket med et ekstra lag læder i midten der forbedrer komforten.Længden justeres nemt efter behov. Remmen er 2,8 mm. tyk, 38 mm. bred, 61 cm. lang.

  Pluspris 379 kr. Alm. pris 449 kr. Køb
 • Klovnen Dette efterår udvider Lucie Kaas Gunnar Flørnings charmerende univers af træfigurer med endnu en re-lancering af en af hans klassikere fra 1950?erne: klovnen.

  Pluspris 199 kr. Alm. pris 249 kr. Køb
 • Flickball Solidt og ekslusivt udført læringsspil til børn.

  Pluspris 599 kr. Alm. pris 1.245 kr. Køb
 • Halstørklæde Morderne og trendy tørklæde, med et smukt leopard mønster i de flotte klassiske farver, sort, mørkegrå og lysegrå. Tørklædet er stort og fyldigt, og passer perfekt til de kolde tider.

  Pluspris 279 kr. Alm. pris 349 kr. Køb