Annonce
Annonce
Annonce
Internationalt

Efter tømmermændene: Her er Obamas største udfordringer

Statsunderskud, fløjkrig og immigration. Obama får nok at se de næste fire år.

Gem til liste

Der er nok at tage fat på for Barack Obama, når den første jubelstemning over hans genvalg har lagt sig.

Politiken.dk har spurgt to danske USA-eksperter, hvilke store og vanskelige udfordringer Obama står over for i den kommende valgperiode.

1. DEN FINANSPOLITISKE AFGRUND

Ifølge Peter Kurrild-Klitgaard, professor ved Institut for Statskundskab på Københavns Universitet, er Obamas allerstørste og væsentligste problem de store underskud på statsbudgetterne.

»Obama står - præcis som han gjorde før valget - over for eksploderende budgetunderskud, som der ikke er nogen tegn på, at man får lukket«, siger han.

LÆS OGSÅObamas sejr satte verdensrekord på Twitter

Han henviser til det, der i USA bliver kaldt 'the fiscal cliff' (den finanspolitiske afgrund, red.). En økonomisk cocktail, der betyder, at en række midlertidige skattelettelser og erhvervsskattelettelser falder bort, mens der samtidig vil blive indført voldsomme besparelser.

Mekanismen sætter i gang til nytår, og med mindre politikerne har fundet en løsning inden da, kan det kaste landet ud i endnu en økonomisk tilbagegangsperiode.

LÆS OGSÅUSA-ekspert: Obama har fået en hårdt tilkæmpet valgsejr

»Hvis man kører ud over den her finanspolitiske kløft, vil det have en voldsom effekt ikke kun på amerikansk økonomi, men også på omverdens«, siger Peter Kurril-Klitgaard, der understreger, at det ikke bliver nogen let sag for Obama at finde frem til en løsning med republikanerne.

2. FREDSSLUTNING

Og dermed er vi videre til en af Obamas andre store udfordringer, nemlig problemerne med at få samarbejdet fløjene i mellem i Kongressen til at fungere.

Når Obama 20. januar går ind i sin anden embedsperiode, og Kongressens medlemmer er blevet skiftet ud, har magtstillingen ikke ændret sig fra den nuværende.

»Republikanerne vil have et flertal i Repræsentanternes Hus og så mange medlemmer i senatet, at de også vil kunne blokere for lovgivningen der«, siger Peter Kurrild-Klitgaard.

LÆS OGSÅ Barack Obama tager endnu fire år i Det Hvide Hus

»Obama vil have, at skatterne skal stige igen på alle indtægter, og republikanerne har insisteret på, at de kun vil have besparelser og ingen skatteforhøjelser. Så det skal de slås om«, siger Niels Bjerre-Poulsen, der er leder af Center for Amerikanske Studier på Syddansk Universitet.

Spørgsmålet er så, om republikanerne har tænkt sig fortsat vil forsøge at spænde ben for en masse aftaler.

Det bliver interessant at se, siger Niels Bjerre-Poulsen.

»Obama har jo fortalt sine vælgere, at republikanerne ikke kan bære som parti bare at være obstruktion i to eller fire år mere, så nu må der være grundlag for at en ny situation. Så må vi se, om han får ret«, siger han.

Flere vælgere har håbet på, at et fænomen fra den tidligere præsident Bill Clintons regeringsperiode vil gentage sig. I Clintons første periode var fløjkrigene heftige, mens samarbejdet mellem røde og blå i anden periode var meget bedre. Men det skal man ikke håbe på, mener professor Peter Kurrild-Klitgaard.

»Obama er en anden person end Clinton. Clinton har hele sin politiske karriere været meget pragmatisk anlagt, mens Obama er en ideolog, som gerne vil have tingene på sin egen måde«, siger han.

LÆS OGSÅ Senatet får sit første åbent erklærede homoseksuelle medlem

»Derudover var den parlamentariske situation anderledes, fordi republikanerne under Clinton havde flertal i både Repræsentanternes Hus og Senatet, så hvis Clinton ville foretage sig noget som helst, var han nødt til at samarbejde med dem«, siger han.

»Så er spørgsmålet, hvad Obama vil gøre? Jeg tror, at hvis Obama vil igennem med noget, så bliver han nødt til at gøre det samme som Clinton og imødekomme republikanerne«, siger han.

3. IMMIGRATION OG KLIMA

Et andet problem, der skal løses er immigrationsproblemerne.

»De skal finde en vej til en eller anden form for legal status for de 10-12 millioner illegale immigranter, der er i landet. Det bliver også en stor ting«, siger Niels Bjerre-Poulsen, der i sine optimistiske øjeblikke tror på, at det kan lade sig gøre at finde en løsning på problemet.

»Det kommer an på, hvordan republikanerne fortolker Obamas sejr. De kan have lært af de svingstater, hvor de blandt andet har tabt, fordi mange latino-vælgere stemte på Obama, så man skulle tro, at republikanerne ville være interesserede i at nå en løsning på integrationsområdet«, siger han.

LÆS OGSÅObama: I har stemt for handling, ikke den sædvanlige politik

Han nævner derudover, at mange forventer, at Obama vil stille en eller anden form for energiaftale, der begynder at tage højde for menneskeskabte klimaforandringer.

»Der er et stort politikområde, der ligger og venter der«, siger Niels Bjerre-Poulsen.

4. INFRASTRUKTUR

Som det sidste nævner Niels Bjerre-Poulsen et infrastrukturprojekt med fornyelse af nedslidte veje og broer.

LÆS OGSÅ Thorning hylder visionær Obama

»Det er egentlig noget, som alle kan se er fornuftigt, men republikanerne har bevidst spændt ben for det, fordi de frygtede, at det ville øge Obamas chancher for genvalg. Men nu er han jo blevet genvalgt, så mon ikke der er basis for en aftale der«, siger han.

PolitikenPlus
 • Spansk Vinfestival Den spanske vinfestival er en unik chance for at smage på over 200 vine fra Spanien og prøve alt fra det nyeste og vildeste til det mest traditionsrige.

  Pluspris fra 125 kr. Alm. pris fra 150 kr. Køb
 • Vugge til dukker Farvestrålende vugge til dukken. Sengen passer til dukker helt op til 40 cm., og leveres med dyne og pude. Vuggen er lavet af gode materialer og malet med slidstærk og giftfri maling.

  Pluspris 339 kr. Alm. pris 400 kr. Køb
 • Cykelløb 1937 Rundt og rundt og rundt cyklede de! Billedet af de tre ryttere i foroverbøjet fart er taget af en af Politikens helt store fotografer, Holger Damgaard.

  Pluspris 1.100 kr. Alm. pris 1.265 kr. Køb
 • Avisholder Få styr på aviserne med en we avisholder. Holderen er lavet i pulverlakeret stål, og måler 29 x 42 x 31 cm., så en Politiken passer perfekt i.

  Pluspris 339 kr. Alm. pris 400 kr. Køb
 • Ur, unisex *Bulbul er navnet på en fugl, en lille fugl med hanekam og et oppustet ego. På samme tid er det også navnet på nattergalen i persisk og indisk poesi.

  Pluspris 2.125 kr. Alm. pris 2.500 kr. Køb