Annonce
Annonce
Internationalt

Republikansk selvransagelse: Romney overbeviste aldrig middelklassen

Straks efter valgnederlaget er republikanere begyndt at debattere mulige årsager.

Gem til liste

Romney var simpelthen for svær at identificere sig med for alt for mange vælgere.

Sådan lyder en af de gennemgående forklaringer blandt republikanere på, at deres præsidentkandidat tabte.

Siden nederlaget natten til onsdag er det strømmet frem med republikanske bud på, hvad der forårsagede nederlaget.

Folk så Romney som de riges ven
Mitt Romney fik ikke et ben til jorden »blandt mennesker, som ville have en, der forstod deres problemer«, siger Rich Lowry, chefredaktør for det republikanske tidsskrift National Review i et interview på Fox News.

»Det er det store problem for republikanerne. Der vil være en tendens til at sige: »Hvordan vinder vi flere kvinder? Hvordan vinder vi flere latinamerikanere? Men folk mente, at Mitt Romneys politik favoriserede de rige, mens Barack Obamas favoriserede middelklassen«, siger Rich Lowry.

LÆS OGSÅUSA-valg plaget af problemer og tekniske fejl

»Den store fiasko for republikanerne findes i forsøget på at overbevise offentligheden om, at deres politik ville hjælpe den bredde midte af landet«.

Det ville dog være forkert at afskrive spørgsmålene om, hvordan republikanerne appellerer til kvinder og minoritetsgrupper, mener Al Cardenas, som står i spidsen for den højreorienterede sammenslutning American Conservative Union.

For gammelt, hvidt og mandligt
»Vores parti er nødt til at indse, at det er for gammelt, for hvidt og for mandligt, og det er nødt til at finde ud af, hvordan det skal indhente landets demografiske forskydninger, før det er for sent«, siger Al Cardenas til det amerikanske magasin Politico.

Han henviser dermed til, at exit polls viser, at Mitt Romney især tabte blandt unge, kvinder og latinamerikanere.

»Vores parti har meget arbejde at gøre, hvis vi skal kunne forvente at være konkurrencedygtige i den nære fremtid«.

LÆS OGSÅToprepublikaner til Obama: Dette er dit øjeblik, vi er klar til at blive ledet

Andre bebrejder venstreorienterede medier og elementernes rasen.

»Mediernes har så åbenlyst et filter på, at jeg ikke er sikker på, at vores budskab kommer igennem«, siger Chad Connely, formand for republikanerne i South Carolina, til Wall Street Journal.

Sandy skadede Romney
Han tilføjer, at Romney skulle have forsvaret sig bedre mod Obamas angreb i sommerens løb, men i sidste ende var det vejret, som var imod præsidentkandidaten:

»Stormen tillod Obama at se præsidentiel ud«, siger Chad Connely med henvisning til stormen Sandy, der fik Obama til at afbryde sin valgkampagne i to dage, mens han tilså skader på den amerikanske østkyst.

LÆS OGSÅRepublikanere med senatsdrømme havde en frygtelig aften

Endelig er der dem, som mener, at Romney ikke var højreorienteret nok.

»Mitt Romneys nederlag var dødsstødet for den republikanske partitop«, siger Richard Viguerie, som tilhører partiets højrefløj, til Wall Street Journal.

Tea Party-bevægelsens komme
Viguerie mener, at højrefløjens tid er kommet – med den såkaldte Tea Party-bevægelse i spidsen.

»Det her er langt fra et signal om, at Tea Party-bevægelsen eller de konservative græsrødder skal stødes væk, tværtimod er 2012-katastrofen et signal om, at kampen om at overtage det republikanske parti nu begynder«.

PolitikenPlus
 • Vinder af Guldbrikken 2014 Årets selskabsspil 2014 er et stærkt inkluderende, morsomt og kaotisk quizspil, der udforsker andre dele af vores paratviden, hvor selv de mest oplagte lette spørgsmål bliver store udfordringer.

  Pluspris 140 kr. Alm. pris 180 kr. Køb
 • Hovedtelefon Plattan Plattan er designet til at være den perfekte klassiske hovedtelefon med alle de ekstra funktioner, der gør det ud over hvad en statisk hovedtelefon ville tilbyde - en fuld størrelse on-ear-model.

  Pluspris 410 kr. Alm. pris 500 kr. Køb
 • Wild Card Køb Tivoli Wildcard til Pluspris - kun 755 kr. og få fri entré til Tivoli i hele 2015 ? både sommer, i efteråret og til det hyggelige julemarked. Og du får turpas på, hvergang du besøger haven.

  Pluspris 755 kr. Alm. pris 890 kr. Køb
 • Slimline quick fix Figuren er typisk for det, som Louise Hindsgavl står for. For hun er ikke til porcelænets traditionelle repertoire af glaserede yndigheder: hyrdedrenge, frøkner, muslingeskaller, konkylier etc.

  Pluspris 1.800 kr. Alm. pris 2.250 kr. Køb
 • Børnevippe Denne vippe giver børnene en bedre koordination og balanceevne. Derudover giver den også en social læring, da vippen kun kan benyttes via teamwork af to børn. Kan bruges både uden- og indendørs.

  Pluspris 2.649 kr. Alm. pris 3.119 kr. Køb