Annonce
Annonce
Annonce
Internationalt

Portræt: Xi Jinping - verdens nye stærke mand

Kinas nye leder er den bevidst diskrete type. Men Xi Jinping har et enormt netværk og er kendt for sin direkte facon.

Gem til liste

For 40 år siden måtte han ansøge 11 gange, inden han blev godkendt som medlem af Kinas Kommunistparti. Den stædighed har holdt ved.

Om nogle få dage bliver han kåret til partiets formand på kongressen, som starter i morgen. Og til foråret Kinas præsident.

59-årige Xi Jinpings æra som leder af verdens mest folkerige nation og verdens næststørste økonomi er ved at begynde. Og den kan vare de næste ti år – længe efter, at de to næste præsidentperioder er udløbet i USA.

LÆS OGSÅKinas nye leder - hvem er han?

BLÅ BOG

Xi jinping

Kinas kommende leder er født 1. juni 1953. Han er søn af Xi Zhongxun, en højtstående mand i Kinas Kommunistparti. Da faren blev bandlyst for sin reformiver under Formand Maos kulturrevolution, blev Xi Jinping i en alder af 15 år sendt på genopdragelse i syv år på landet.

Herfra arbejdede han sig op i kommunistpartiet, og han har siden været guvernør i Fujianprovinsen og Zhejiangprovinsen og partiboss i Shanghai. Siden blev han vice-præsident.

Xi Jinping er gift med en populær kinesisk sangerinde, sammen har de en datter, der går på Harvard Universitet i USA.

Og hvem er han så? Det spørger kineserne også hinanden om.

Selv om de statskontrollerede medier har tæppebombet seere og læsere med billeder af ham på det seneste, er hans kone meget mere kendt.

Hun er Kinas svar på Birthe Kjær og har i 30 år sunget for kineserne, blandt andet i statsfjernsynets nytårsshow, som har 700 millioner seere. I de seneste år er hendes karriere tonet ned og de glitrende rober skiftet ud med en militæruniform. Nu er det manden, det gælder.

Spiselig for de fleste
Han dukkede for alvor frem i 2007, hvor han blev ophøjet fra partichef i Shanghai til toppen af det kommunistiske magtapparat, politbureauets stående komite. Han blev også udnævnt til eneste vicepræsident – så var retningen slået fast.

Dermed følger han den typiske karriere i partiet - i årtier at arbejde sig op gennem rækkerne uden for offentlighedens opmærksomhed. Den bevidst lavmeldte profil gør ham angiveligt mere spiselig for de forskellige fraktioner.

LÆS OGSÅEndnu en systemkritiker fængslet i Kina

Xi Jinping opfører sig lige modsat en anden højdespringer i partiet, Bo Xilai. Han optrådte nærmest som en folkekær amerikansk politiker, inden han blev afsat som partichef i Chongqing for korruption og konens medvirken i et mord.

Utallige gange har historien vist os, at en nation eller en familie enten kan blomstre gennem sin ærlighed eller gå til grunde i jagten på luksus

Xi Jinping

Vil stramme ideologien
Xi er diskret og ikke folkelig. På den måde minder han om sin forgænger, Hu Jintao. Men Xi Jinping har ry for at optræde mere selvsikkert, målrettet og direkte end Hu Jintao.

Både hans taler og artikler tyder på, at han vil stramme ideologien. Eksempelvis skældte han i sommer partiledere fra provinserne ud for at styre landet ned i en »afgrund af korruption«.

»Utallige gange har historien vist os, at en nation eller en familie enten kan blomstre gennem sin ærlighed eller gå til grunde i jagten på luksus. Den advarsel skal vi kommunister lytte til«, sagde han.

Korruption og social ulighed
På sine tidligere poster, blandt andet som leder af Fujianprovinsen, senere af Zhejiangprovinsen og senest som partiformand i Shanghai indtil 2007, blev han kendt som en seriøs problemknuser.

Det får han brug for, når han skal løse de store problemer, hans forgænger efterlader: voksende sociale konflikter på grund af uligheden, voksende korruption og miljøproblemer.

LÆS OGSÅKinas store magtskifte er nu officielt skudt i gang

Samtidig skal han holde sammen på partitoppen, hvor forskellige fraktioner bliver repræsenteret med nye folk i politbureauets stående komite.

Xi Jinping anses for at have tætte forbindelser til den fløj, som anføres af den 86-årige tidligere præsident Jiang Zemin. Den betragtes som markedsorienteret. Det kan lyde som et paradoks, når Kinas største problem er manglende sociale reformer.

Sendt på landet som 15-årig
En af Xi Jinpings styrker siges at være hans enorme netværk, som betyder rigtig meget i kinesisk politik. Hans far var et højtplaceret partimedlem, så allerede i opvæksten var han tæt på eliten.

Faren faldt i unåde under Kulturrevolutionen, og Xi Jinping blev sendt på landet som 15-årig. Han blev medlem af partiet, da han var 20, og arbejdede sig siden op gennem systemet.

LÆS OGSÅKina tjener 130 milliarder på røde turistattraktioner

Faren blev rehabiliteret og kom ind i partiets øverste top, politbureauet.

Vil blive hyldet med stående klapsalver
Både gennem faren og senere har Xi Jinping holdt forbindelse til hæren, Folkets Befrielseshær. Det fortsatte han også med i sin tid som partileder i Fujian og senere Zhejiang.

Det giver ham en fordel, når han skal overtage formandsposten efter Hu Jintao over Den Centrale Militærkommission, som er øverste kommando for Befrielseshæren, verdens største med tre millioner kvinder og mænd.

Men første trin til Kinas højeste tinde er formandsposten i partiet, hvortil han vil blive hyldet med stående klapsalver i Folkets Store Hal ved Den Himmelske Freds Plads inden for få dage.

PolitikenPlus
 • Havebog Foråret 2014 udkommer ?Design din have med højbede?, af Nina Ewald. Det er den første bog på det danske marked om dette emne. ?Jeg er vild med højbede, og min egen have rummer adskillige af slagsen?.

  Pluspris 245 kr. Alm. pris 289 kr. Køb
 • Tillidskassen Kassen består af blandede spanske og sydafrikanske kvalitetsvine med både luksusvine, en række gode vine i mellemprisklassen samt dagligvine. Der er min. 9 rødevine og max. to ens vine i kassen.

  Pluspris 1.000 kr. Alm. pris 1.480 kr. Køb
 • Forårsjakke til ham Halifax er en jakke med karakter, tydeligt inspireret af moden i de Skandinaviske hovedstæder med de populære lodrette kviltede syninger,

  Pluspris 679 kr. Alm. pris 799 kr. Køb
 • Tørklæde Romantisk og eventyrligt tørklæde med forårets smukke lyse og sarte farver.

  Pluspris 369 kr. Alm. pris 449 kr. Køb
 • Postkasse Ny model postkasse, som er fremstillet i galvaniseret lakeret stål, og som kommer i et væld af smukke farver. Postkassen er monteret med 6 skift Rukolås.

  Pluspris 1.231 kr. Alm. pris 1.449 kr. Køb