Annonce
Annonce
Annonce
Internationalt

Verdens læger tager »et lille skridt« mod afskaffelsen af dødsstraf

En danskledet arbejdsgruppe har skærpet lægers retningslinjer for dødsstraf.

Gem til liste

En lille sejr er vundet i kampen mod dødsstraf.

Sådan lyder det fra den danske læge Poul Jaszczak, der har ledet en arbejsdgruppe i den internationale lægeforening WMA (på danske kaldet Verdenslægeforeningen), som nu har skærpet retorikken i forhold til lægers medvirken til, at dødsstraffen kan udføres rundt omkring i verden.

»Personligt tror jeg, at vi har taget yderligere et skridt i retning af at få slået fast, at det er inhumant, brutalt og umenneskeligt at slå folk ihjel«, siger den danske læge.

De nye formuleringer betyder konkret, at foreningens etiske retningslinjer nu også indeholder en formulering om, at læger »ikke vil muliggøre indkøb eller udskrivning af recepter på medicin, der skal bruges til henrettelser«.

LÆS OGSÅ Texas ignorerer protester og henretter retarderet mand

Det rykker noget
I forvejen tager Verdenslægeforeningen afstand fra, at læger direkte deltager i eksekvering af dødsstraf eller oplærer andre til at udføre dødsstraffen. Dog har foreningen ikke mulighed for at tvinge deres medlemmer til at overholde retningslinjerne. Alligevel er Poul Jaszczak optimistisk:

»Det, der gør indtryk på mig er, at den amerikanske lægeforening også var med til at godkende det. De repræsenterer ganske vist ikke alle læger i USA, men alene det forhold, at de har været med til at tale imod dødsstraf, det tror jeg kommer til at påvirke nogle kollegaer«, siger han.

Så det rykker et eller andet?

»Det tror jeg på«.

fakta

Verdenslægeforeningen beskriver de etiske retningslinjer for læger i forhold til dødsstraf således:

 • Læger må ikke medvirke til indkøb eller udskrivning af recepter med medikamenter, der skal bruges til henrettelse.
 • Verdenslægeforeningen bekræfter på ny: At det er uetisk for læger at deltage i udførelsen af dødsstraf på nogen måde, eller at deltage i noget stadie i løbet af en henrettelse, inklusive at planlægge eller give instrukser og/eller uddannelse til de personer, som skal udføre henrettelsen.
 • Og Verdenslægeforeningen bekræfter på ny, at læger må opretholde den ypperste respekt for menneskeliv og vil ikke bruge deres medicinske viden til at bryde menneskerettighederne og borgerrettighederne, selv ikke hvis man er truet til det.

Kilde: WMA

Reaktion på Lundbeck-sag
Tilføjelsen er kommet i kølvandet på en længere sag med den danske virksomhed Lundbeck, hvis stof pentobarbital flere steder i USA blev anvendt som det eneste medikament til at tage livet af fanger på dødsgangen.

Siden satte Lundbeck en række restriktioner på indkøbet af produktet. Restriktioner, som lever videre hos firmaet Akorn, der nu fuldt og helt har overtaget distributionen af stoffet pentobarbital i USA.

LÆS OGSÅ Her er de tre fanger henrettet med Lundbeck-stof

Også Amnesty Internationals danske afdeling er tilfredse med tilføjelserne i Verdenslægeforeningens resolution.

»Hvis Verdenslægeforeningen med Kina og USA som medlemmer vedtager en resolution som denne, så har det en betydning for dem som medlemmer. De er ingen sanktionsmuligheder, så man kan ikke komme efter dem, hvis de ikke overholder retningslinjerne, men de nationale lægeforeninger bliver lidt bundet op på det«, siger Jakob Mertz fra Amnestys lægegruppe i Danmark.

»Så kan man håbe, at de hjemme prøver at gennemføre tingene lokalt«, siger han, og kalder ændringen for »et skridt fremad«.

Jakob Mertz understreger, at både USA og eksempelvis også Vietnam oplever problemer med at anskaffe sig medikamenter, som bruges til eksekvering af dødsstraf, hvilket viser, hvor vigtig den nye formulering er.

Verdenslægeforeningen godkendte de nye formuleringer på foreningens generalforsamling i midten af oktober.

PolitikenPlus
 • Aftensol over Grønland De havde været dybt inde i en fjord på den grønlandske sydvestkyst. Og besøgt en sælfangerfamilie.

  Pluspris 800 kr. Alm. pris 920 kr. Køb
 • Merry Christmas, Baby DR Big Bandet afslutter 2014 for fuld julemusik. Solisterne Sinne Eeg og Mads Mathias, som efter hånden er blevet kære gengangere med bandet, vil føre os til tops på julehumørbarometret?

  Pluspris 220 kr. Alm. pris 295 kr. Køb
 • Skænkeprop til vin Elegant dekanteringsprop lavet i glas, der passer til alle vinflasker. Proppen ilter automatisk vinen, når den serveres. Og så klæder den flasken!

  Pluspris 125 kr. Alm. pris 149 kr. Køb
 • Halstørklæde Morderne og trendy tørklæde, med et smukt leopard mønster i de flotte klassiske farver, sort, mørkegrå og lysegrå. Tørklædet er stort og fyldigt, og passer perfekt til de kolde tider.

  Pluspris 279 kr. Alm. pris 349 kr. Køb
 • DAX hvalp DAX er historien om en lille hund som ikke blot er 'Danish design' af navn. Den er rent faktisk fremstillet her i Danmark ? af træ fra bæredygtig skovdrift.

  Pluspris 545 kr. Alm. pris 645 kr. Køb