Annonce
Annonce
Annonce
Internationalt

Verdens læger tager »et lille skridt« mod afskaffelsen af dødsstraf

En danskledet arbejdsgruppe har skærpet lægers retningslinjer for dødsstraf.

Gem til liste

En lille sejr er vundet i kampen mod dødsstraf.

Sådan lyder det fra den danske læge Poul Jaszczak, der har ledet en arbejsdgruppe i den internationale lægeforening WMA (på danske kaldet Verdenslægeforeningen), som nu har skærpet retorikken i forhold til lægers medvirken til, at dødsstraffen kan udføres rundt omkring i verden.

»Personligt tror jeg, at vi har taget yderligere et skridt i retning af at få slået fast, at det er inhumant, brutalt og umenneskeligt at slå folk ihjel«, siger den danske læge.

De nye formuleringer betyder konkret, at foreningens etiske retningslinjer nu også indeholder en formulering om, at læger »ikke vil muliggøre indkøb eller udskrivning af recepter på medicin, der skal bruges til henrettelser«.

LÆS OGSÅ Texas ignorerer protester og henretter retarderet mand

Det rykker noget
I forvejen tager Verdenslægeforeningen afstand fra, at læger direkte deltager i eksekvering af dødsstraf eller oplærer andre til at udføre dødsstraffen. Dog har foreningen ikke mulighed for at tvinge deres medlemmer til at overholde retningslinjerne. Alligevel er Poul Jaszczak optimistisk:

»Det, der gør indtryk på mig er, at den amerikanske lægeforening også var med til at godkende det. De repræsenterer ganske vist ikke alle læger i USA, men alene det forhold, at de har været med til at tale imod dødsstraf, det tror jeg kommer til at påvirke nogle kollegaer«, siger han.

Så det rykker et eller andet?

»Det tror jeg på«.

fakta

Verdenslægeforeningen beskriver de etiske retningslinjer for læger i forhold til dødsstraf således:

 • Læger må ikke medvirke til indkøb eller udskrivning af recepter med medikamenter, der skal bruges til henrettelse.
 • Verdenslægeforeningen bekræfter på ny: At det er uetisk for læger at deltage i udførelsen af dødsstraf på nogen måde, eller at deltage i noget stadie i løbet af en henrettelse, inklusive at planlægge eller give instrukser og/eller uddannelse til de personer, som skal udføre henrettelsen.
 • Og Verdenslægeforeningen bekræfter på ny, at læger må opretholde den ypperste respekt for menneskeliv og vil ikke bruge deres medicinske viden til at bryde menneskerettighederne og borgerrettighederne, selv ikke hvis man er truet til det.

Kilde: WMA

Reaktion på Lundbeck-sag
Tilføjelsen er kommet i kølvandet på en længere sag med den danske virksomhed Lundbeck, hvis stof pentobarbital flere steder i USA blev anvendt som det eneste medikament til at tage livet af fanger på dødsgangen.

Siden satte Lundbeck en række restriktioner på indkøbet af produktet. Restriktioner, som lever videre hos firmaet Akorn, der nu fuldt og helt har overtaget distributionen af stoffet pentobarbital i USA.

LÆS OGSÅ Her er de tre fanger henrettet med Lundbeck-stof

Også Amnesty Internationals danske afdeling er tilfredse med tilføjelserne i Verdenslægeforeningens resolution.

»Hvis Verdenslægeforeningen med Kina og USA som medlemmer vedtager en resolution som denne, så har det en betydning for dem som medlemmer. De er ingen sanktionsmuligheder, så man kan ikke komme efter dem, hvis de ikke overholder retningslinjerne, men de nationale lægeforeninger bliver lidt bundet op på det«, siger Jakob Mertz fra Amnestys lægegruppe i Danmark.

»Så kan man håbe, at de hjemme prøver at gennemføre tingene lokalt«, siger han, og kalder ændringen for »et skridt fremad«.

Jakob Mertz understreger, at både USA og eksempelvis også Vietnam oplever problemer med at anskaffe sig medikamenter, som bruges til eksekvering af dødsstraf, hvilket viser, hvor vigtig den nye formulering er.

Verdenslægeforeningen godkendte de nye formuleringer på foreningens generalforsamling i midten af oktober.

PolitikenPlus
 • Spansk Vinfestival Den spanske vinfestival er en unik chance for at smage på over 200 vine fra Spanien og prøve alt fra det nyeste og vildeste til det mest traditionsrige.

  Pluspris fra 125 kr. Alm. pris fra 150 kr. Køb
 • Vugge til dukker Farvestrålende vugge til dukken. Sengen passer til dukker helt op til 40 cm., og leveres med dyne og pude. Vuggen er lavet af gode materialer og malet med slidstærk og giftfri maling.

  Pluspris 339 kr. Alm. pris 400 kr. Køb
 • Cykelløb 1937 Rundt og rundt og rundt cyklede de! Billedet af de tre ryttere i foroverbøjet fart er taget af en af Politikens helt store fotografer, Holger Damgaard.

  Pluspris 1.100 kr. Alm. pris 1.265 kr. Køb
 • Avisholder Få styr på aviserne med en we avisholder. Holderen er lavet i pulverlakeret stål, og måler 29 x 42 x 31 cm., så en Politiken passer perfekt i.

  Pluspris 339 kr. Alm. pris 400 kr. Køb
 • Ur, unisex *Bulbul er navnet på en fugl, en lille fugl med hanekam og et oppustet ego. På samme tid er det også navnet på nattergalen i persisk og indisk poesi.

  Pluspris 2.125 kr. Alm. pris 2.500 kr. Køb