Annonce
Annonce
Annonce
Internationalt

Verdens læger tager »et lille skridt« mod afskaffelsen af dødsstraf

En danskledet arbejdsgruppe har skærpet lægers retningslinjer for dødsstraf.

Gem til liste

En lille sejr er vundet i kampen mod dødsstraf.

Sådan lyder det fra den danske læge Poul Jaszczak, der har ledet en arbejsdgruppe i den internationale lægeforening WMA (på danske kaldet Verdenslægeforeningen), som nu har skærpet retorikken i forhold til lægers medvirken til, at dødsstraffen kan udføres rundt omkring i verden.

»Personligt tror jeg, at vi har taget yderligere et skridt i retning af at få slået fast, at det er inhumant, brutalt og umenneskeligt at slå folk ihjel«, siger den danske læge.

De nye formuleringer betyder konkret, at foreningens etiske retningslinjer nu også indeholder en formulering om, at læger »ikke vil muliggøre indkøb eller udskrivning af recepter på medicin, der skal bruges til henrettelser«.

LÆS OGSÅ Texas ignorerer protester og henretter retarderet mand

Det rykker noget
I forvejen tager Verdenslægeforeningen afstand fra, at læger direkte deltager i eksekvering af dødsstraf eller oplærer andre til at udføre dødsstraffen. Dog har foreningen ikke mulighed for at tvinge deres medlemmer til at overholde retningslinjerne. Alligevel er Poul Jaszczak optimistisk:

»Det, der gør indtryk på mig er, at den amerikanske lægeforening også var med til at godkende det. De repræsenterer ganske vist ikke alle læger i USA, men alene det forhold, at de har været med til at tale imod dødsstraf, det tror jeg kommer til at påvirke nogle kollegaer«, siger han.

Så det rykker et eller andet?

»Det tror jeg på«.

fakta

Verdenslægeforeningen beskriver de etiske retningslinjer for læger i forhold til dødsstraf således:

 • Læger må ikke medvirke til indkøb eller udskrivning af recepter med medikamenter, der skal bruges til henrettelse.
 • Verdenslægeforeningen bekræfter på ny: At det er uetisk for læger at deltage i udførelsen af dødsstraf på nogen måde, eller at deltage i noget stadie i løbet af en henrettelse, inklusive at planlægge eller give instrukser og/eller uddannelse til de personer, som skal udføre henrettelsen.
 • Og Verdenslægeforeningen bekræfter på ny, at læger må opretholde den ypperste respekt for menneskeliv og vil ikke bruge deres medicinske viden til at bryde menneskerettighederne og borgerrettighederne, selv ikke hvis man er truet til det.

Kilde: WMA

Reaktion på Lundbeck-sag
Tilføjelsen er kommet i kølvandet på en længere sag med den danske virksomhed Lundbeck, hvis stof pentobarbital flere steder i USA blev anvendt som det eneste medikament til at tage livet af fanger på dødsgangen.

Siden satte Lundbeck en række restriktioner på indkøbet af produktet. Restriktioner, som lever videre hos firmaet Akorn, der nu fuldt og helt har overtaget distributionen af stoffet pentobarbital i USA.

LÆS OGSÅ Her er de tre fanger henrettet med Lundbeck-stof

Også Amnesty Internationals danske afdeling er tilfredse med tilføjelserne i Verdenslægeforeningens resolution.

»Hvis Verdenslægeforeningen med Kina og USA som medlemmer vedtager en resolution som denne, så har det en betydning for dem som medlemmer. De er ingen sanktionsmuligheder, så man kan ikke komme efter dem, hvis de ikke overholder retningslinjerne, men de nationale lægeforeninger bliver lidt bundet op på det«, siger Jakob Mertz fra Amnestys lægegruppe i Danmark.

»Så kan man håbe, at de hjemme prøver at gennemføre tingene lokalt«, siger han, og kalder ændringen for »et skridt fremad«.

Jakob Mertz understreger, at både USA og eksempelvis også Vietnam oplever problemer med at anskaffe sig medikamenter, som bruges til eksekvering af dødsstraf, hvilket viser, hvor vigtig den nye formulering er.

Verdenslægeforeningen godkendte de nye formuleringer på foreningens generalforsamling i midten af oktober.

PolitikenPlus
 • Ur, unisex *Bulbul er navnet på en fugl, en lille fugl med hanekam og et oppustet ego. På samme tid er det også navnet på nattergalen i persisk og indisk poesi.

  Pluspris 2.125 kr. Alm. pris 2.500 kr. Køb
 • Chart | Art Fair Messen blev allerede i sit første år en stor succes med over 11.000 besøgende i den sidste weekend i august 2013.

  Pluspris 75 kr. Alm. pris 100 kr. Køb
 • Bulldog Det var en varm sommerdag i 2006. På benzintanken midt i København holdt en amerikanerbil.

  Pluspris 800 kr. Alm. pris 920 kr. Køb
 • Twin Peaks Bluray Boks David Lynch' legendariske serie er endelig ude i en ultimativ Bluray boks med hele serien, filmen Fire Walk With Me og en masse hidtil uset ekstra materiale.

  Pluspris 440 kr. Alm. pris 500 kr. Køb
 • Håndklæder Håndklæder i bambus kvalitet, 3 stk. i en pakke. Helt lette og fine håndklæder, som også kan brugers som tæpper, dug eller plaid.

  Pluspris 199 kr. Alm. pris 250 kr. Køb