Annonce
Annonce
Internationalt

Hver fjerde amerikanske hjemløse har været soldat

Krigsveteraner fejres som helte, men ender ofte på gaden, viser undersøgelse.

Annonce

Vi kommer til at opleve en hel tsunami af dem med tiden, fordi de nye krige har taget utroligt hårdt på soldaternes psyke

Daniel Tooth, leder af VA i Lancaster County

På dagen i dag, som er international 'Veteran Day', fejrer man de soldater, som er hjemvendt fra krig, og mindes dem, der er døde.

Landet over har veteraner gået i parade gennem gaderne for at modtage folkets hyldest, og præsident Obama holdt en tale og lagde en krans ved de ukendte soldaters grav på Arlington kirkegården i Washington DC.

»Vi må forpligte os til - i dag og hver dag - at tjene jer så godt, som I har tjent os«, sagde præsidenten, mens tilhørerne bøjede hovederne i respekt.

Flere veteraner bliver hjemløse
Men noget tyder på, at de hjemvendte soldater har det alt andet end godt.

I hvert fald viser en ny undersøgelse foretaget af den statslige myndighed for krigsveteraner, VA, at veteraner udgør en fjerdedel af alle amerikanske hjemløse.

LÆS OGSÅ Nyt insiderdrab tager livet af amerikansk soldat nr. 2.000

Omkring 11 procent af den voksne amerikanske befolkning har en fortid i militæret, skriver nyhedsbureaet AP, men gruppen står altså for nær ved 25 procent af den hjemløse befolkning.

Og det er ikke kun et problem for de midaldrende og ældre veteraner. Også helt unge veteraner fra Irak og Afhganistan er blandt de hjemløse, rapporten omhandler.

Yngre hjemløse er et dårligt tegn
Fortalere for de hjemløse veteraner mener, at dette er et dårligt tegn for fremtiden.

Hvor det tog omkring ti år for veteranerne fra Vietnamkrigens liv at falde så meget fra hinanden, at de endte på gaden, går det tilsyneladende hurtigere med de nye veteraner.

»Vi kommer til at opleve en hel tsunami af dem med tiden, fordi de nye krige har taget utroligt hårdt på soldaternes psyke«, siger Daniel Tooth, leder af VA i Lancaster County, til AP.

Mange har en psykisk lidelse
Op mod 45 procent af de hjemløse, som deltager i et af VA's programmer for rehabilitering af hjemløse veteraner, har en psykisk lidelse som stress, angst eller posttraumatisk stress.

Tre ud af fire misbruger alkohol eller stoffer, og 35 procent kæmper med både misbrug og en psykisk diagnose.

LÆS OGSÅ Afghaner dræber tre USA-soldater i Helmand

Også en stor del kvindelige veteraner henvender sig på centrene for at få hjælp.

Yngre veteraner har svært ved at søge hjælp
VA begyndte sit arbejde med veteraner i 1987, 12 år efter Vietnamkrigen og mange år efter, at tusinvis af hjemløse veteraner efter 1. verdenskrig demonstrerede i hovedstaden for at få en lovet bonus.

Den fik de aldrig, og ifølge John Keavani, som selv er Vietnam veteran og grundlægger af en hjælpeorganisation for hjemløse veteraner, er det et mønster, man har set gentage sig over årene.

»Når krigen er slut, og det ikke længere er i fjernsynet, er der ingen, der gider høre om os«, siger han til AP.

Han møder også yngre veteraner i sit arbejde, og gruppen er svær at hjælpe, siger han.

»De ser de her fyre, som er gamle nok til at være deres fædre, og de forstår ikke, at om et par år, ser de selv sådan ud«, siger han.

VA står nu for og samarbejder med over 15.000 centre for hjemløse veteraner og bruger 265 millioner dollar årligt på problemet med hjemløshed blandt veteraner. Det svarer til 1.550 millioner kroner.

Håbet er, at man med flere muligheder for at hjælpe og med flere midler hurtigere vil kunne identificere og hjælpe de nye veteraner, som måtte havne i hjemløshed, siger lederen af VA's program for hjemløse, Pete Dougherty til AP.

Soldat.  En amerikansk soldat patruljerer i Afghanistan. Foto: AP

Del link
Annonce
Mest læste
Dit politiken
Annonce