Annonce
Annonce
Annonce
Internationalt

Britisk justitsminister vil ændre menneskeretslovene

Menneskeretten skal ikke beskytte skurkene, mener justitsminister efter terrormistænkts løsladelse.

1
Gem til liste

De europæiske menneskeretslove blev ikke indført for at hjælpe farlige personer.

Det siger den britiske justitsminister, Chris Grayling, der reagerer skarpt mod en særdomstols beslutning om at sætte en mand, der er blevet beskrevet som Osama bin Ladens højre hånd, på fri fod.

»Jeg tror ikke, at de, der skabte de menneskerettighedslove, vi lige nu lever under, ville have, at mennesker, der har en åben hensigt om at skade dette land, skulle kunne bruge menneskeretslovene til at modarbejde at blive sendt hjem til deres oprindelseslande«, erklærer ministeren i en tale til britiske parlamentsmedlemmer.

ABU QATADA

Den  kontroversielle imam. Foto: AP.

Også kendt som Omar Mahmoud Mohammed Othman.

Ankom til Storbritannien i 1993.

Fik flygtningestatus i 1994.

Dømt in absentia for terrorplaner mod israelske og vestlige mål i Jordan i 1999.

Markerede sig som en fortaler for kamp mod vesterlændinge i muslimske lande.

Har talt til fordel for drab på jøder og amerikanere under prædikener i London.

De britiske sikkerhedstjenester har anset ham som en trussel og en fortaler for selvmordsbombeangreb.

Han haft kontakt til gerningsmænd bag terrorforsøg mod rutefly. Hans taler blev fundet hos 11. september-terroristernes efterladte ejendele.

Læs særdomstolens afgørelse, der hindrer hans udlevering til Jordan her.

»Vi finder alle, at loven ikke skulle fungere på den her måde. Den her sag understreger efter min mening, at der er brug for omfattende ændringer i den måde, de europæiske menneskeretslove virker på«, siger han ifølge de britiske medier.

LÆS OGSÅOmstridt imam sejrer: Kan ikke udvises for terror

Premierminister David Cameron erklærer sig ifølge BBC frustreret over, at Qatada får lov at blive i Storbritannien.

»Jeg er overmåde træt af den omstændighed, at denne her mand stadig går fri i vort land. Han har ingen ret til at være her. Vi ser ham som en trussel mod vort land«, siger han.

Regeringschef: Det er frustrerende
Abu Qatada har fået en særdomstols kendelse for, at han ikke kan udleveres til en terrorsag i Jordan, fordi der efter domstolens vurdering kan forekomme vidneudsagn, der er frembragt som følge af mishandling.

»Vi har sat himmel og jord i bevægelse for at følge hver eneste konvention til punkt og prikke for at få ham ud af vort land. Det er ekstremt frustrerende og jeg deler det britiske folks frustration over denne situation«, siger premierministeren.

Særdomstol tvivler på retfærdig retssag
Europadomstolen i Strasbourg har ifølge BBC fastslået, at der ikke er grundlag for at tro, at Abu Qatada vil blive udsat for mishandling i Jordan. Men det kan ikke udelukkes, at de vidneudsagn, der kan indgå i sagen, kan være frembragt under tortur.

LÆS OGSÅBritiske aviser raser over løsladelsen af bin Ladens højrehånd

Det har fået en britisk særdomstol, der behandler sikkerhedssager, til at beslutte, at han ikke skal udleveres til Jordan, hvor han vil stå tiltalt for at planlægge bombeterror.

David Cameron har meddelt, at regeringen vil anke afgørelsen. Det kan tage flere år, før en eventuel appelsag er overstået.

Kontrolleres tæt efter løsladelsen
I mellemtiden er Abu Qatada nu løsladt med betingelser, der sætter grænser for, hvad han må og ikke må.

 • Han skal bære fodlænke og må ikke gå ud mellem 16.00 og 08.00
 • Han må ikke rejse med undergrundstog, tog, bil, motorcykel eller bus
 • Han må ikke tage kontakt til en række bestemte personer
 • Hans hjem må kun besøges af familiemedlemmer, hans advokat, ambulance- og brandmandskab og medarbejdere fra de sociale tjenester.
 • Han må ikke bruge mobiltelefoner, computere eller lignende elektronisk grej.
 • Han må ikke besøge moskéer, lede bønner eller give prædikener.
 • Han må udelukkende have én bankkonto og skal aflevere sit pas.

PolitikenPlus
 • Spansk Vinfestival Den spanske vinfestival er en unik chance for at smage på over 200 vine fra Spanien og prøve alt fra det nyeste og vildeste til det mest traditionsrige.

  Pluspris fra 125 kr. Alm. pris fra 150 kr. Køb
 • Vugge til dukker Farvestrålende vugge til dukken. Sengen passer til dukker helt op til 40 cm., og leveres med dyne og pude. Vuggen er lavet af gode materialer og malet med slidstærk og giftfri maling.

  Pluspris 339 kr. Alm. pris 400 kr. Køb
 • Cykelløb 1937 Rundt og rundt og rundt cyklede de! Billedet af de tre ryttere i foroverbøjet fart er taget af en af Politikens helt store fotografer, Holger Damgaard.

  Pluspris 1.100 kr. Alm. pris 1.265 kr. Køb
 • Avisholder Få styr på aviserne med en we avisholder. Holderen er lavet i pulverlakeret stål, og måler 29 x 42 x 31 cm., så en Politiken passer perfekt i.

  Pluspris 339 kr. Alm. pris 400 kr. Køb
 • Ur, unisex *Bulbul er navnet på en fugl, en lille fugl med hanekam og et oppustet ego. På samme tid er det også navnet på nattergalen i persisk og indisk poesi.

  Pluspris 2.125 kr. Alm. pris 2.500 kr. Køb