Annonce
Annonce
Annonce
Internationalt

Demonstrant: De behandler os som rotter

Politiken.dk's mand i Barcelona midt i bataljerne mellem demonstranter og politi.

Gem til liste

Da mørket faldt på efter en lang dag med fredelige demonstrationer og den generalstrejke, der lagde spanske arbejdspladser øde i hobetal, brød urolighederne løs i Barcelona.

I byens centrum var tusindvis af demonstranter samlet til den bebudede markering, arrangeret af fagforeningerne først på aftenen. Ikke overraskende blafrede catalanske flag og frihedsfaner over alt i aftenmørket, for regionen med Barcelona som hovedby går snart til valg med uafhængighed som underliggende tema.

LÆS ARTIKELPolitikere til vrede demonstranter: Den vej vi har taget, er den rigtige

Jeg håber virkelig, vi får en revolution, at bevidstheden breder sig hos folk

Socialmedarbejder Oriol Costa Riere

Politiet vogtede demonstranterne på hvert gadehjørne, men holdt sig på afstand. I forhold til årets første store generalstrejke den 29. marts forekom antallet af demonstrerende i gaderne mindre og i forhold til dengang var politiet forberedt.

Således var alle de affaldscontainere i det centrale Barcelona, som blev stukket i brand ved forårets store strejke, fjernet.

Små bål i gaden
Alligevel kom det bataljer på den centrale Via Laietana ved den store katedral i Barcelona, hvor demonstranter smed et kraftigt kanonslag mod en politibil omkring kl. 20.30.

Der var også små bål i gaden, da kampklædt politi dukkede op og angreb demonstranterne, der svarede igen med stenkast. Politiet skød med gummikugler mod aktivisterne, præcis som ved urolighederne den 29. marts.

Men Barcelona var langt fra den eneste by i Middelhavslandene, hvor de omfattende strejker og store demonstrationer førte til politivold og regulære gadekampe. Også i Madrid og Valencia brugte politiet alle midler på at nedkæmpe demonstranter.

LÆS ARTIKELDemonstrant: Politikerne lytter kun til Deutsche Bank

I den catalanske by Tarragona blev en dreng på 13 år slået til blods af politikøller og endnu engang gjorde det spanske politi intet for at forbedre det image, som i årets løb er blevet værre og være. Tvært imod viste talrige billeder og tv-indslag dagen igennem noget, der til forveksling ligner regulær politivold.

Omkring kl. 21 var 118 anholdte og 74 sårede ifølge de officielle tal i Spanien.

Pressefolk blev angrebet
I enkelte tilfælde angreb demonstranter pressefolk, som fik smadret kameraer og andet udstyr. I Barcelona blev en fotograf overfaldet og måtte se til, mens hans kamera blev smadret.

I både Portugal og Italien, hvor der også har været massive demonstrationer, endte dagen i mange tilfælde med sammenstød med ordensmagten. I Torino blev en politibetjent hårdt skadet, da han blev slået med en baseballkølle. Flere steder - blandt andet i Madrid - brugte politiet tåregas.

»De behandler os som rotter. Demonstrationerne er folkets store chance til at gøre det klart engang for alle, at de er nødt til at høre på befolkningen. Flertallet af befolkningen er imod flere besparelser«, forklarede den 42-årige Oriol Costa Riere, som politiken.dk mødte på den centrale Placa Catalunya i timerne, inden aktionerne tog fart i aftenmørket.

»Vi må forsvare os selv«
Den arbejdsløse socialarbejder og far til en datter 6 år lever af den pension, hans mor deler med ham.

»Vi må forsvare os selv, for der er ingen andre, der gør det. Jeg har været så nervøs forud for den her dag, fordi den er så vigtig, at jeg ikke har kunnet spise noget. Det gør ikke så meget, for jeg har kun råd til ris og æg, så det er min daglige diæt. Jeg håber virkelig, at mange møder op for at vise deres modvilje. De skærer i det vigtigste, staten har - uddannelse og helbred«, sagde Oriol Costa Riere fra sin plads på et stort springvand, hvor han ventede på demonstrationen med det catalanske flag.

»Jeg håber virkelig, vi får en revolution, at bevidstheden breder sig hos folk. For vores skæbne afgøres ikke i et valglokale - alle partier er ens. Det er på gaden, tingene afgøres nu«, mener den 42-årige socialarbejder.

PolitikenPlus
 • Fingerring Fingerring i forgyldt sølv med ferskvandsperle. Ringen er enkelt i sit udtryk med perler som giver den et eksklusivt præg. Ringen er justérbar og passer derfor de fleste, på den ene eller anden finger

  Pluspris 359 kr. Alm. pris 449 kr. Køb
 • Champagnekassen 6 fl. Oplev hvor godt den ægte Champagne kan smage, og hvor mange smagsnuancer den kan byde på.

  Pluspris 1.550 kr. Alm. pris 1.824 kr. Køb
 • Coco de mer Coco de mer er en nød. Verdens største. Op til en halv meter lang kan den blive ? og når den er tungest, vejer den 30 kg.

  Pluspris 1.300 kr. Alm. pris 1.500 kr. Køb
 • Bamser Alle Én Gry & Sif produkter er håndlavet i Nepal af meget dygtige medarbejdere som hovedsagligt er kvinder. Ulden kommer fra New Zealandske får. Alt forarbejdningen af den rå uld bliver udført i Nepal

  Pluspris 279 kr. Alm. pris 349 kr. Køb
 • Bezzerwizzer Mini - Året der gik 2014 Årets mandelgavehit med 600 spørgsmål om store og små begivenheder fra året der gik - fra kultur til politik og fra sport til sladder.

  Pluspris 99 kr. Alm. pris 130 kr. Køb