Annonce
Annonce
Annonce
Internationalt

Kina har fået sin nye leder

Kommunistpartiet har udnævnt Xi Jinping til generalsekretær. Næste år bliver han præsident.

Gem til liste

Blå Bog

Xi Jinping
 • Nyvalgt generalsekretær for Kinas kommunistiske parti, fra marts næste år landets nye præsident.
 • Der foreligger kun få officielle oplysninger om Xi. Det kommunistiske parti holder traditionelt igen med personlige oplysninger om partilederne for at undgå personkult. Partiet kommer først.
 • Født den 1. juni 1953 i Kinas hovedstad, Beijing.
 • Er gift med Ping Liyuan, en kendt popsangerinde i Kina. Parret blev gift i 1987 og har en datter, der i øvrigt blev indskrevet på det amerikanske universitet Harvard i 2010.
 • Xis far var en af heltene under revolutionen, som førte til etablering af den kommunistiske stat Kina i 1949.
 • Xi havde på grund af faderen et privilegeret liv i sin opvækst, men under formand Maos kulturrevolution blev faderen udrenset. Den unge Xi blev samtidig sendt ud på landet for at lære noget om fattige kineseres liv.
 • Senere læste han på universitet i Beijing. Han indledte sin politiske karriere med ledende poster i det østlige Kina.
 • Han var kortvarigt borgmester i Shanghai i 2007. Året efter kom han højere op i hierarkiet, da han blev vicepræsident.

Kilder: Reuters, dpa, AFP, BBC

Efter en uges partikongres har det regerende kommunistparti i Kina udpeget landets næste rorgænger:

59-årige Xi Jinping bliver ny generalsekretær og dermed kommende præsident for verdens folkerigeste nation og næststørste økonomi, oplyser det statslige kinesiske nyhedsbureau Xinhua.

I Folkets Store Hal i Beijing viste Xi Jinping sig frem for verdenspressen sammen med den nye magtfulde kerne i kommunistpartiet.

Ventet magtovertagelse
Der har længe været lagt op til, at vicepræsident Xi Jinping overtager magten i Kina efter den nuværende præsident, Hu Jintao. Først ved at blive generalsekretær for kommunistpartiet og dernæst ved formelt at blive indsat som præsident til marts.

Siden torsdag har flere end 2.200 delegerede været samlet til kommunistpartiets partikongres i Folkets Store Hal på Den Himmelske Freds Plads i Beijing, hvor landets nye ledere skulle vælges.

LÆS PORTRÆT Xi Jinping - verdens nye stærke mand

Hu Jintao lukkede onsdag partikongressen, efter at de delegerede havde udvalgt den såkaldte centralkomité. Komitéen består af omkring 200 partimedlemmer, hvorfra den øverste partitop nu er blevet udpeget.

Komitéen har også udvalgt politbureauet, som har udpeget syv personer til Politbureauets Stående Komité. Det er det mest magtfulde organ i Kina og ledes af kommunistpartiets generalsekretær - og dermed nu Xi Jinping. Tidligere omfattede komiteen ni medlemmer.

Vicepremierminister bliver ny næstkommanderende
Mens Xi Jinping bliver landet næste rorgænger er vicepremierminister Li Keqiang ikke overraskende blevet udpeget til at overtage posten som kommende premierminister. Li Keqiang ventes at afløse Wen Jiabao til marts.

Kinas kommunistparti, som kom til magten i 1949 efter en lang og blodig borgerkrig, har i de senere år lovet befolkningen at skabe vækst og løfte millioner ud af fattigdom.

LÆS GUIDE Hvad rager kinesernes nye ledere os?

Men eksperter påpeger, at stormagten risikerer at ende i økonomisk ruin, som kan ryste kommunistpartiets greb om magten, hvis ikke den nye ledelse får sat gang i landets forhalede reformer.

Verdensbanken mener, at Kina kun kan opfylde sin ambition om at blive et højindkomstland ved et politisk sporskifte - blandt andet er det helt nødvendigt at opbryde de enorme statslige monopoler.

PolitikenPlus
 • And Den lå i vejkanten og er fotograferet i lyset af Martin Lehmanns billygter. Smuk var den. Og helt stille.

  Pluspris 1.300 kr. Alm. pris 1.495 kr. Køb
 • Frilandsand til jul Ænderne går frit rundt på beplantede græsarealer og har adgang til frisk vand og kan søge skygge under træerne. De fodres med majs og korn og ellers spiser de, hvad de finder af vegetation udendørs.

  Pluspris 325 kr. Alm. pris 400 kr. Køb
 • Juletræstog til Rosendal Besøg den hyggelige gård Rosendal i Nordsjælland og vend hjem med højt julehumør og selvfældet træ.

  Pluspris fra 168 kr. Alm. pris fra 168 kr. Køb
 • Spil: Blitz Blitz er et lysende hurtigt bestsellerspil, der vindes af den, som hurtigst kan aflæse kortene og snuppe den rigtige genstand.

  Pluspris 160 kr. Alm. pris 200 kr. Køb
 • Chips Der sker altid noget, når man fokuserer på individet.

  Pluspris 800 kr. Alm. pris 920 kr. Køb