Annonce
Annonce
Annonce
Internationalt

Brag fra eksplosioner blander sig med dronernes summen i Gaza

Beboer i Gaza lader ikke børnene se tv og bliver indenfor i mørket, mens der atter bombes.

Gem til liste

Hvis der ikke har været en eksplosion i fem minutter, føles det som en pause.

Sådan er det i Gaza lige nu ifølge palæstinensiske Ahmed Tawahina, der sidder inden døre i et hus oplyst at stearinlys og følger endnu en aften med luftangreb fra den israelske hær.

»Det er faktisk stille lige nu, det har der været i over fem minutter. Men dronerne er der hele tiden, 24 timer i døgnet, det har de været i en uge. Det lyder som en stor bi, lige ved siden af dit øre. Som hele tiden bevæger sig«.

En overvældende følelse
Strømmen er gået i øjeblikket, og han har kun 30 procent batteri tilbage på mobiltelefonen. Men han bruger alligevel lidt energi på at tale med politiken.dk og fortælle om angsten for at blive ramt.

LÆS OGSÅ Israel vil holde 75.000 reservister klar

Men dronerne er der hele tiden, 24 timer i døgnet, det har de været i en uge. Det lyder som en stor bi, lige ved siden af dit øre. Som hele tiden bevæger sig

Ahmed Tawahina

»Jeg tror, at alle ville være bange ved tanken om at være et sted, hvor man ikke kan beskytte sig selv eller sine børn. Det er en overvældende følelse af håbløshed, der rammer os alle, inklusive mig selv«, siger han.

Hvad er dine tanker om i morgen?

»Jeg håber, krigen er ovre, og at folk vil vende tilbage til deres normale liv - som i forvejen ikke var normalt. Siden belejringen begyndte for seks år siden, er livet i Gaza forbundet med en masse chikanerier, der gør livet meget besværligt«.

LÆS OGSÅ Udenrigsministeriet til turister: Hold jer 40 kilometer fra Gaza

Han har dog ikke det store håb om, at krigen er slut i morgen, fortæller Ahmed Tawahina, der er uddannet psykolog.

Slukker for fjernsynet
Han bor med sin familie og broderens familie, så i alt er der ti børn i huset.

Det er en ekstra udfordring med de mange børn, når bomberne falder tæt på - den nærmeste bombe ramte blot 7-800 meter væk, fortæller den 50-årige palæstinenser.

»Jeg har slukket for fjernsynet, så børnene ikke kunne se, hvad der skete. Så de ikke så de sårede kroppe, folk der bløder, alt det der. Men de hører bomberne, og de bliver bange, hver gang«.

Og krigen kan mærkes overalt i det lille område, som Gazastriben udgør. Strømmen er gået mange steder, og hospitalerne er fulde af sårede mennesker, tilføjer han.

Hvor tager man hen?
Netop børnenes reaktioner fylder også meget på sociale medier. Den franske journalist Sara Hussein, der arbejder for AFP, beskriver hvordan en kollegas datter begyndte at græde, da en eksplosion ramte særligt tæt på og fik hele bygningen, hvor de opholder sig, til at ryste.

»Nu griner hun med en mr. Bean-video«, tilføjer hun.

Hun skriver om stemningen i Gaza:

»Jeg har lyttet til samtaler i Gaza, der handler om, hvor man kan være sikker. Folk ved ikke, hvor de skal gå hen. De kan ikke rejse derfra, og de har ikke beskyttelsesrum«.

Israel forbereder sig på invasion
Mindst 31 mennesker har mistet livet i de seneste dages kampe mellem Hamas i Gaza og israelsk militær. 28 af ofrene er palæstinensere, herunder flere markante Hamas-folk. Her til aften er yderligere fire palæstinensere fra Hamas dræbt, skriver Ritzau.

Tre israelere blev dræbt af Hamas' raketter tæt på grænsen til Gaza.

Hamas har også skudt mod storbyerne Tel Aviv og Jerusalem, hvilket ses som en optrapning. Særligt det, at Jerusalem er blevet et mål, er en udvidelse af kampzonen, da Hamas ikke tidligere har fyret raketter fra Gaza til Jerusalem.

LÆS OGSÅ Hamas: Vi bomber Jerusalem

Imens har Israel lukket vejene ved Gaza, ligesom de har sendt ekstra kampvogne til området. Israels forsvarsminister, Ehud Barak, har netop af regeringen fået tilladelse til at indkalde 75.000 soldater fra reserven.

Han havde allerede fået tilladelse til at indkalde 30.000 ekstra, hvis det skulle blive nødvendigt. Det store antal indikerer, at Israel forbereder sig på at gå ind i Gaza via landjorden.

PolitikenPlus
 • Fyrværkeri, fotosalg Hvert år mellem jul og nytår holder Tivoli fyrværkerifestival og ekspederer tusindvis af stjerner, bombetter, romerlys og sole op i den sorte aftenhimmel.

  Pluspris 1.300 kr. Alm. pris 1.495 kr. Køb
 • Loire-dalen, 12 flasker Rosforth & Rosforth er pionerer indenfor import af vine fra den 1000 kilometer lange Loire-dals mange forskellige vinområder. Prøv 6 forskellige vine fra forskellige områder i Loire-dalen.

  Pluspris 1.326 kr. Alm. pris 1.560 kr. Køb
 • Nytår Det kunne være et billede fra Dallas, Texas. Der kunne være tale om en sen nat i The Lone Star State ? og en cowboy, som ikke lige kunne huske, hvor han havde parkeret sin hest.

  Pluspris 850 kr. Alm. pris 980 kr. Køb
 • Champagnekassen 6 fl. Oplev hvor godt den ægte Champagne kan smage, og hvor mange smagsnuancer den kan byde på.

  Pluspris 1.500 kr. Alm. pris 1.774 kr. Køb
 • Ur, unisex Pebble 06 er det seneste medlem af Pebble familien. En elegant fusion af nutidigt dansk design og klassisk Milanaise mesh-lænke.

  Pluspris 2.335 kr. Alm. pris 2.750 kr. Køb