Annonce
Annonce
Annonce
Internationalt

Det amerikanske boligmarked blomstrer igen

Efter års dødvande stiger USA's byggeri eksplosivt og kan løfte hele økonomien.

Gem til liste

I årevis har boligmarkedet været kilde til dårlige nyheder for boligejere. Sådan er det ikke mere i USA.

De seneste dage har en række nøgletal vist, at alt fra nybyggeri til hussalg stiger overraskende meget.

Tirsdag kom tal for, at nybyggeriet i oktober steg til sit højeste i fire år. En stigning på 42 procent på et år.

Hussalget er steget i 16 måneder i træk
Fremgangen er uventet for amerikanske økonomer, der havde forudset en nedgang.

Byggeritallet kommer, efter at det mandag viste sig, at salget af ’brugte’ huse steg med 2,1 procent i oktober. Dermed er hussalget steget hver eneste måned i 16 måneder, målt på sæsonregulerede tal.

LÆS OGSÅAndelshavere er fanget i gældsfængsler

I Danmark holder man et vågent øje med udviklingen.

»Det amerikanske boligmarked er efter seks års tilpasning endelig på vej op i fart igen«, siger chefanalytiker Ulrik Bie fra Nykredit i en kommentar til de nye tal.

Et afgørende skridt ud af boligdepressionen
Cheføkonom Jes Asmussen fra Handelsbankens analyse er, at der nu i månedsvis har tegnet sig »et mere og mere klart billede af, at den ellers så depressive sektor har taget et afgørende skridt mod en vending til det bedre«.

Det påbegyndte boligbyggeri i oktober steg mod forventning fra 863.000 enheder til 894.000 enheder i samlede estimerede årstal. Det er det højeste niveau for boligbyggeriet siden august 2008 – tiden før krisens store udbrud.

LÆS OGSÅNye regler skal gøre andelsboliger sammenlignelige

»Der er således tydelige tegn på, at de rekordlave realkreditrenter samt en reduceret risiko for, at huspriserne står over for nye fald tiltrækker flere og flere købere«, lyder det fra Jes Asmussen.

Trods fremgangen er det amerikanske boligmarked fortsat et stykke fra sine historiske gennemsnitter. I snit har byggebranchen påbegyndt 1,5 millioner enheder per år siden 1959. Ser man på optimismen i byggebranchen kan aktiviteten imidlertid meget hurtigt komme derop.

Byggebranchens selvtillid peger mod boom
Brancens egen måling af tillid til fremtiden viser det højeste niveau i indekset i over seks år.

»Denne bedring lover godt for den fremtidige udvikling i husbyggeriet«, konstaterer Jes Asmussen:

Tillidsindekset har nemlig historisk »været en næsten uhyggeligt præcis indikator for det påbegyndte boligbyggeri« i fremtiden.

LÆS OGSÅNy analyse: Stadig store gevinster på boliger købt før 2005

Udviklingen i stemningen i byggebranchen viser sig næsten altid at afspejle nybyggeriet seks måneder efter. Hvis det også viser sig at ske denne gang, vil boligbyggeriet på kort tid eksplodere til en aktivitet, der svarer til 1,6 millioner enheder på årsplan.

»Selv om stemningen i byggesektoren skulle vise sig at flade ud i de kommende måneder, vil der således alligevel være et massivt opadgående potentiale for byggeaktiviteten«, siger Jes Asmussen.

Samme rapport en stigning i mulige købere, som ikke er set siden april 2006.

Byggeboom kan gavne økonomien
Hvis byggeaktiviteten stiger så voldsomt, som det ser ud til, kan det give en fordoblet indsprøjtning i den amerikanske økonomi – op mod et procentpoint i vækstbidrag per kvartal, vurderer Asmussen:

»Hvis ikke boligmarkedet bliver ramt af et udefra kommende stød, såsom en pludselig stigning i renterne eller en kraftig stigning i ledigheden, er der udsigt til, at boligmarkedet kan yde et signifikant løft til den økonomiske aktivitet i 2013«.

PolitikenPlus
 • Skammel Étbenet skammel til opgaver i de lave højder. Den étbenede skammel følger kroppens bevægelser når du vipper og drejer på den unikke, buede fod. Sid godt og undgå belastninger på ryg og knæ.

  Pluspris 269 kr. Alm. pris 319 kr. Køb
 • Wild Card Køb dit Tivoli Wildcard til Pluspris - kun 725 kr. og få fri entré til Tivoli i hele 2014 ? både sommer, i efterårsferien og til det hyggelige julemarked.

  Pluspris 725 kr. Alm. pris 850 kr. Køb
 • Sidetaske Funktionel sidetaske fra Eastpak i retro look, og med mange praktiske detaljer. Tasken er produceret i slidstærkt polyester og fås i to farvekombinationer.

  Pluspris 595 kr. Alm. pris 699 kr. Køb
 • Skridttæller Smart skridttæller, Omron Walking style one 2.1, som skal klipses fast på bukselinningen.

  Pluspris 165 kr. Alm. pris 195 kr. Køb
 • Tekande Tekande med tekst på siden er en del Keith Brymer Jones´ "Word" serie, som har været en bestseller i både England og NYC i flere år. Form og funktion kombineres for at skabe moderne keramik.

  Pluspris 379 kr. Alm. pris 450 kr. Køb