Annonce
Annonce
Internationalt

Det amerikanske boligmarked blomstrer igen

Efter års dødvande stiger USA's byggeri eksplosivt og kan løfte hele økonomien.

Gem til liste

I årevis har boligmarkedet været kilde til dårlige nyheder for boligejere. Sådan er det ikke mere i USA.

De seneste dage har en række nøgletal vist, at alt fra nybyggeri til hussalg stiger overraskende meget.

Tirsdag kom tal for, at nybyggeriet i oktober steg til sit højeste i fire år. En stigning på 42 procent på et år.

Hussalget er steget i 16 måneder i træk
Fremgangen er uventet for amerikanske økonomer, der havde forudset en nedgang.

Byggeritallet kommer, efter at det mandag viste sig, at salget af ’brugte’ huse steg med 2,1 procent i oktober. Dermed er hussalget steget hver eneste måned i 16 måneder, målt på sæsonregulerede tal.

LÆS OGSÅAndelshavere er fanget i gældsfængsler

I Danmark holder man et vågent øje med udviklingen.

»Det amerikanske boligmarked er efter seks års tilpasning endelig på vej op i fart igen«, siger chefanalytiker Ulrik Bie fra Nykredit i en kommentar til de nye tal.

Et afgørende skridt ud af boligdepressionen
Cheføkonom Jes Asmussen fra Handelsbankens analyse er, at der nu i månedsvis har tegnet sig »et mere og mere klart billede af, at den ellers så depressive sektor har taget et afgørende skridt mod en vending til det bedre«.

Det påbegyndte boligbyggeri i oktober steg mod forventning fra 863.000 enheder til 894.000 enheder i samlede estimerede årstal. Det er det højeste niveau for boligbyggeriet siden august 2008 – tiden før krisens store udbrud.

LÆS OGSÅNye regler skal gøre andelsboliger sammenlignelige

»Der er således tydelige tegn på, at de rekordlave realkreditrenter samt en reduceret risiko for, at huspriserne står over for nye fald tiltrækker flere og flere købere«, lyder det fra Jes Asmussen.

Trods fremgangen er det amerikanske boligmarked fortsat et stykke fra sine historiske gennemsnitter. I snit har byggebranchen påbegyndt 1,5 millioner enheder per år siden 1959. Ser man på optimismen i byggebranchen kan aktiviteten imidlertid meget hurtigt komme derop.

Byggebranchens selvtillid peger mod boom
Brancens egen måling af tillid til fremtiden viser det højeste niveau i indekset i over seks år.

»Denne bedring lover godt for den fremtidige udvikling i husbyggeriet«, konstaterer Jes Asmussen:

Tillidsindekset har nemlig historisk »været en næsten uhyggeligt præcis indikator for det påbegyndte boligbyggeri« i fremtiden.

LÆS OGSÅNy analyse: Stadig store gevinster på boliger købt før 2005

Udviklingen i stemningen i byggebranchen viser sig næsten altid at afspejle nybyggeriet seks måneder efter. Hvis det også viser sig at ske denne gang, vil boligbyggeriet på kort tid eksplodere til en aktivitet, der svarer til 1,6 millioner enheder på årsplan.

»Selv om stemningen i byggesektoren skulle vise sig at flade ud i de kommende måneder, vil der således alligevel være et massivt opadgående potentiale for byggeaktiviteten«, siger Jes Asmussen.

Samme rapport en stigning i mulige købere, som ikke er set siden april 2006.

Byggeboom kan gavne økonomien
Hvis byggeaktiviteten stiger så voldsomt, som det ser ud til, kan det give en fordoblet indsprøjtning i den amerikanske økonomi – op mod et procentpoint i vækstbidrag per kvartal, vurderer Asmussen:

»Hvis ikke boligmarkedet bliver ramt af et udefra kommende stød, såsom en pludselig stigning i renterne eller en kraftig stigning i ledigheden, er der udsigt til, at boligmarkedet kan yde et signifikant løft til den økonomiske aktivitet i 2013«.

PolitikenPlus
 • Vinder af Guldbrikken 2014 Årets selskabsspil 2014 er et stærkt inkluderende, morsomt og kaotisk quizspil, der udforsker andre dele af vores paratviden, hvor selv de mest oplagte lette spørgsmål bliver store udfordringer.

  Pluspris 140 kr. Alm. pris 180 kr. Køb
 • Hovedtelefon Plattan Plattan er designet til at være den perfekte klassiske hovedtelefon med alle de ekstra funktioner, der gør det ud over hvad en statisk hovedtelefon ville tilbyde - en fuld størrelse on-ear-model.

  Pluspris 410 kr. Alm. pris 500 kr. Køb
 • Wild Card Køb Tivoli Wildcard til Pluspris - kun 755 kr. og få fri entré til Tivoli i hele 2015 ? både sommer, i efteråret og til det hyggelige julemarked. Og du får turpas på, hvergang du besøger haven.

  Pluspris 755 kr. Alm. pris 890 kr. Køb
 • Slimline quick fix Figuren er typisk for det, som Louise Hindsgavl står for. For hun er ikke til porcelænets traditionelle repertoire af glaserede yndigheder: hyrdedrenge, frøkner, muslingeskaller, konkylier etc.

  Pluspris 1.800 kr. Alm. pris 2.250 kr. Køb
 • Børnevippe Denne vippe giver børnene en bedre koordination og balanceevne. Derudover giver den også en social læring, da vippen kun kan benyttes via teamwork af to børn. Kan bruges både uden- og indendørs.

  Pluspris 2.649 kr. Alm. pris 3.119 kr. Køb