Annonce
Annonce
Annonce
Internationalt

Amerikanernes uvidenhed truer Obamacare

Uforsikrede amerikanere aner ikke, at de kan få hjælp af Obamacare.

Gem til liste

OBAMACARE

USA'S STØRSTE SUNDHEDSREFORM I 50 ÅR

Obamacare blev indført som lov af præsident Barack Obama 23. marts 2010.

Dens formelle navn er 'The Patient Protection and Affordable Care Act' - loven om patientbeskyttelsen og overkommelig behandling.

Den repræsenterer den største sundhedsreform i USA i næsten 50 år.

Dens formål er at mindske antallet af uforsikrede amerikanere og reducere omkostningerne ved sundhedssystemet. Det sker gennem blandt andet statstilskud og skatterabatter for at gøre det lettere for lavtlønnede at tegne forsikring.

Reformen forpligter forsikringsselskaber til at dække alle ansøgere og tilbyde samme priser til alle, uanset køn og allerede eksisterende lidelser.

Reformen mindsker omkostninger for sundhedsvæsnet på længere sigt, vurderer Kongressens budgetkontor.

Modstandere argumenterer for, at reformen fjerner amerikanernes frie valg og tvinger dem ind i forsikringer, de ikke ønsker.

Obamacare er ikke er forfatningsstridig, sådan som modstandere har argumenteret for. Det fastslog den amerikanske højesteret 28. juni i år.

Barack Obama fik sin omstridte sundhedsreform godkendt af højesteret, men den virkelige udfordring kan meget vel blive at få den overbevist det amerikanske folk om dens fortræffeligheder.

Mange har nemlig ingen ide om, at den såkaldte Obamacare kan hjælpe dem.

Det kan i sidste ende betyde, at hele systemet ikke kommer til at fungere efter hensigten.

Otte ud af ti uforsikrede ved intet
78 procent af de 30 millioner uforsikrede amerikanere, som sandsynligvis vil kunne få støtte gennem Obamacare, ved ikke selv, hvad de kan få ud af systemet. Det viser en undersøgelse fra det demokratiske opinionsinstitut Lake Research Partners.

Lige nu er mange delstater ved at beslutte, hvordan de vil deltage i systemet, som skal sikre, at uforsikrede amerikanere får adgang til sundhedsbehandling. Mange steder er systemet imidlertid upopulært.

LÆS OGSÅOm 48 dage kan USA's økonomi få et chok

Et gennemsnit af meningsmålinger viser, at 50 procent af amerikanerne går ind for at afvikle Obamacare igen. 44 procent vil beholde reformen, viser tal fra Real Clear Politics.

Hvis det ender med, at få tilmelder sig, når tilmeldingen åbner 1. oktober næste år, kan det føre til dyrere forsikringer. Systemet er nemlig anlagt på mange tilmeldte.

Mange er forvirret over reformen
Under den netop overståede valgkamp var der stor kamp om, hvorvidt Obamacare stred mod den amerikanske forfatning. Det betød meget lille diskussion om, hvordan systemet faktisk virker.

41 procent af vælgerne beskriver sig selv som »forvirrede« over den nye sundhedsreform. Det viser en undersøgelse, som Kaiser Family Foundation foretog i oktober.

Regeringens forsøg på at oplyse amerikanerne om sundhedsreformen møder voldsom modstand fra republikanerne i kongressen, som anklager regeringen for at bruge skatteyderes penge på at fremme særinteresser.

Lægeorganisationer vil informere borgerne
Det får nu tilhængere af systemet uden for regeringen til at sætte kampagner i gang. Under sloganet ’Tilmeld USA’ er en række foreninger, blandt andre de amerikanske hospitalers forening, AHA, og en række lægeorganisationer.

De er bange for, at dem, som har mest brug for systemet, ved mindst om det.

»Det er afgørende, at folk, som vil få fordele (af Obamacare, red.), hører om den nye forsikringsdækning og får at vide, hvordan de tilmelder sig«, siger Rachel Klein, som står i spidsen for Tilmeld USA, til Washington Post.

LÆS OGSÅMcCains spindoktor: Romney valgte selv at følge partiets »vanvittige« højrefløj

Indbyggernes manglende eller skævvredne viden er bekymrende, mener hun. Det blev især klart, da Tilmeld USA for få uger siden lavede fokusgruppeundersøgelser blandt uforsikrede amerikanere.

Da deltagerne blev spurgt, om de havde hørt om et krav om, at de skal købe sundhedsforsikring, skød hænderne i vejret. Men da de blev spurgt, om de havde hørt om noget, som vil gøre disse forsikringer billigere for dem, sagde ingen af de 31 deltagere ja.

Obamacare efterlader 18,6 millioner uforsikrede
I de kommende måneder vil Tilmeld USA påbegynde reklamekampagner for at få uforsikrede til at tilmelde sig. De vil formentlig især koncentrere sig om de folkerige stater Texas og Florida, hvor i alt 10 millioner indbyggere er uforsikrede, men hvor staterne ikke oplyser om Obamacare.

Aktuelt er 48,6 millioner indbyggere i USA uden sundhedsforsikring. Kongressens budgetafdeling anslår, at 30 millioner vil blive dækket, når Obamacare træder i kraft.

18,6 millioner vil med andre ord fortsat være uforsikrede. Omtrent en fjerdedel af disse er illegale indvandrere, som ikke er dækket af reformen.

PolitikenPlus
 • Spansk Vinfestival Den spanske vinfestival er en unik chance for at smage på over 200 vine fra Spanien og prøve alt fra det nyeste og vildeste til det mest traditionsrige.

  Pluspris fra 125 kr. Alm. pris fra 150 kr. Køb
 • Vugge til dukker Farvestrålende vugge til dukken. Sengen passer til dukker helt op til 40 cm., og leveres med dyne og pude. Vuggen er lavet af gode materialer og malet med slidstærk og giftfri maling.

  Pluspris 339 kr. Alm. pris 400 kr. Køb
 • Cykelløb 1937 Rundt og rundt og rundt cyklede de! Billedet af de tre ryttere i foroverbøjet fart er taget af en af Politikens helt store fotografer, Holger Damgaard.

  Pluspris 1.100 kr. Alm. pris 1.265 kr. Køb
 • Avisholder Få styr på aviserne med en we avisholder. Holderen er lavet i pulverlakeret stål, og måler 29 x 42 x 31 cm., så en Politiken passer perfekt i.

  Pluspris 339 kr. Alm. pris 400 kr. Køb
 • Ur, unisex *Bulbul er navnet på en fugl, en lille fugl med hanekam og et oppustet ego. På samme tid er det også navnet på nattergalen i persisk og indisk poesi.

  Pluspris 2.125 kr. Alm. pris 2.500 kr. Køb