Annonce
Annonce
Internationalt

Karadzic afviser folkedrab-anklage: Anklageren vildleder

Radovan Karadzic mener, at anklagemyndigheden ved krigsforbryderdomstolen i Haag har løjet over for retten.

Anklagerne mod Karadzic

Den tidligere leder for de bosniske serbere, Radovan Karadzic, står ved krigsforbryderdomstolen i Haag anklaget for 10 tilfælde af krigsforbrydelser, folkedrab og forbrydelser mod menneskeheden.

Den alvorligste anklage er folkedrab. Blandt andet drabet på omkring 8.000 bosniske muslimer i 1995 i byen Srebrenica.

Han er tiltalt for forbrydelser mod menneskeheden, herunder forfølgelse, drab og etnisk udrensning.

En af anklagerne om krigsforbrydelser handler om den 43 måneder lange belejring af den bosniske hovedstad, Sarajevo, hvor 10.000 blev dræbt af snigskytter og granater.

Kendes Karadzic skyldig, er straffen fængsel på livstid.

Krigen i Bosnien fra 1992 til 1995 kostede omkring 100.000 mennesker livet.

Kilde: Ritzau

Den tidligere bosnisk-serbiske leder Radovan Karadzic, der blandt andet er anklaget for folkedrab ved FN's krigsforbryderdomstol i Haag, siger i sit afsluttende forsvar, at »alle serbere« er på anklagebænken.

Den 69-årige Karadzic afviser anklagerne om folkedrab, krigsforbrydelser og forbrydelser mod menneskeheden under borgerkrigen i Bosnien i starten og midten af 1990'erne, blandt andet i byen Srebrenica, hvor 8000 muslimske mænd blev dræbt.

»Det er det serbiske folk, der er under anklage«, siger Karadzic i sit forsvars afsluttende argumenter, der blev indledt onsdag.

LÆS OGSÅ Domstol giver Holland et medansvar for 300 mænds død i Srebrenica

Overfor krigsforbryderdomstolens dommer hævder den tidligere bosnisk-serbiske leder, at anklagemyndigheden har løjet i sin sagsfremstilling.

»Jeg kender sandheden. Anklagemyndigheden kender sandheden, men de forsøger at vildlede retten«, siger Karadzic.

Drivkraft bag udrensning

Anklagemyndigheden afsluttede i mandags sin afsluttende procedure i sagen. Her lød det, at Karadzic var drivkraften bag den etniske udrensning under den blodige borgerkrig i Bosnien, der kostede 100.000 mennesker livet.

Anklagemyndigheden og forsvaret har hver 10 timer til deres afsluttende argumenter, og Karadzic ventes at fortsætte sin forsvarstale torsdag.

Radovan Karadzic blev anholdt i en bus i Serbiens hovedstad, Beograd, i juli 2008, hvor han med stort fuldskæg og briller havde taget en ny identitet som healer.

LÆS OGSÅAnklager i Haag kræver Karadzic idømt livstid

Retssagen mod ham startede i oktober året efter, men det var først i marts 2010, at han endelig fremsagde sine åbningsbemærkninger.

Her sagde han blandt andet, at grusomhederne, som de bosniske serbere blev beskyldt for, var iscenesat af muslimer, og at massakren i Srebrenica var en myte.

En dom i sagen ventes først i slutningen af 2015.

Del link
Annonce
Mest læste
Dit politiken
Annonce