Annonce
Annonce
Internationalt

Islamisk Stat påtager sig skylden for terrorangreb i Jakarta

IS siger, at angrebet i Indonesien var målrettet sikkerhedsstyrker og udenlandske borgere.

Islamisk Stat (IS) påtager sig skylden for morgenens terrorangreb i Indonesiens hovedstad, Jakarta, og siger, at det var målrettet sikkerhedsstyrker og udenlandske borgere.

Det oplyser nyhedsbureauet Al-Amak, der fungerer som talerør for den militante gruppe, ifølge Reuters og dpa.

OVERBLIKDet ved vi om angrebene i Jakarta

Politiet i Jakarta oplyste tidligere i dag, at en gruppe med tilknytning til Islamisk Stat mistænkes for at stå bag terrorangrebet, der foreløbig har kostet mindst syv mennesker livet.

»Der er en stærk mistanke om, at en Isis-knyttet gruppe i Indonesien står bag«, sagde politiets talsmand, Anton Charliyan, til AFP, hvor han altså brugte et andet navn for Islamisk Stat. Politiet arbejder også ud fra den teori, at angrebet var en kopi af terrorangrebene, der ramte flere steder i Paris i november.

»Ud fra det, vi har set i dag, følger gruppen det samme mønster af angreb som det i Paris«, tilføjede talsmanden.

Mistanke om bånd mellem IS og militante indonesere

I december truede den militante bevægelse Islamisk Stat Indonesien og opfordrede sine krigere til »at have Indonesien i kikkerten«. Det fortalte polititalsmand Anton Charliyan tidligere i dag.

LÆS OGSÅTerrorangrebene i Jakarta har kostet mindst ti menneskeliv

Især rettes mistanken mod den militante leder Santoso, der også går under navnet Abu Wardah. Hans bevægelse East Indonesia Mujahidin (MIT) har udført adskillige terrorangreb i Indonesien siden 2012, og Santoso var den første indoneser, som sværgede troskab til Islamisk Stat.

En række terroreksperter peger på, at flere hundrede indonesere er draget til Syrien og har kæmpet side om side med Islamisk Stat. Mellem 100 og 300 af disse skal være vendt tilbage til Indonesien i de seneste år.

Terroreksperten Susan Sim fremlagde i december bevis for, at flere indonesere, som har været i kamp for IS i Syrien, er blevet skudt og dræbt af indonesisk politi - på indonesisk jord.

Andre steder i både australske og indonesiske medier anslås det, at der befinder sig op mod 1.000 personer i Indonesien, der sympatiserer med Islamisk Stat. Det er desuden en udbredt teori, at IS gerne ser, at der i Indonesien opbygges en provins i bevægelsens selvudnævnte kalifat.

Indonesisk politi har længe været på jagt efter islamister

I december foretog politiet på hovedøen Java flere anholdelser af militante islamister.

LÆS OGSÅAmbassadør i Jakarta: Ingen danskere er kommet til skade

En anden terrorekspert, Sidney Jones fra Institute for Policy Analysis of Conflict i Jakarta, advarede for nylig om, at truslen om nye terrorangreb udviklede sig lige foran myndighedernes næse.

I en rapport advarede Sidney Jones desuden om, at man ikke kun bør fokusere på førnævnte Santoso og East Indonesia Mujahidin.

»I forstæderne til Jakarta har Isis succes med at opbygge til et netværk af tilhængere«, skrev Sidney Jones.

Hun påpegede også, at IS tilsyneladende ikke kun er interesseret i at rekruttere unge mænd, men at bevægelsens propaganda også er møntet på familier og børn.

Dagens terrorangreb begyndte omkring klokken 10.30.lokal tid. Mindst fem mistænkte gerningsmænd og to civile er døde, mens mindst 19 er sårede.

Jakartas politichef Tito Karnavian har bekræftet oplysningerne om, at Islamisk Stat står bag angrebet.

«IS-krigeren Bahrun Naim, som menes at opholde sig i Syrien, har planlagt det her i nogen tid. Det er ham, der står bag dette angreb«, siger politichefen.

Kilder Nyhedsbureauerne Reuters og AP, The Straits Times, The Australian, The Guardian, The Telegraph, CNN og BBC.

Forstå Islamisk Stat på 2 minutter

Redaktionen anbefaler

Fem ting du skal vide om Islamisk Stat

Del link
Annonce
Mest læste
Dit politiken
Annonce