Annonce
Annonce
Internationalt

Obama og Rouhani er de store vindere efter ophævelse af Iran-sanktioner

Analyse. Ophævelse af sanktioner mod Iran er en sejr for begge præsidenter.

Irans økonomi er i dyb krise

Er der to mænd, der har grund til at være tilfredse med, at atomaftalen med Iran nu er trådt i kraft, og sanktionerne mod Iran bliver løftet, er det USA's præsident Barack Obama og Irans præsident Hassan Rouhani.

Begge har sat en uhyre stor del af deres politiske prestige ind på projektet og kan nu sole sig i, at det – trods uhyre hårde odds – indtil videre er lykkedes.

LÆS OGSÅUSA og EU har ophævet sanktionerne mod Iran

Med det internationale atomagenturs rapport i går i om, at Iran har levet op til sine forpligtelser, har Iran gjort skeptikerne til skamme og taget et uhyre stort skridt i retning af reintegration i det internationale samfund.

Økonomi i krise

For Rouhani og de moderate kræfter i Iran kommer ophævelsen af de internationale sanktioner på et uhyre afgørende tidspunkt. Der er valg til både parlamentet og Eksperternes Råd i næste måned, og med ophævelsen af sanktionerne håber Rouhani at vise befolkningen nytten af hans kompromissøgende linje over for Vesten.

Irans økonomi er i dyb krise, og med ophævelsen af sanktionerne håber præsidenten, at der kommer gang i hjulene igen, og at den menige iraner helt konkret vil kunne mærke nytten af atomaftalen.

LÆS OGSÅDe internationale atominspektører: Iran har opfyldt krav i atomaftale

For Obama er Irans opfyldelse af aftalen en personlig sejr. Republikanerne og mange demokrater har været uhyre skeptiske overfor, om Iran ville leve op til aftalen, og tvivlet på nytten i at forhandle med præstestyret i Teheran.

Men mistroen har indtil videre vist sig grundløs, og samtidigt kan Obama pege på to helt konkrete resultater af det forbedrede forhold til Iran. I går løslod Iran fem fængslede amerikanere – herunder avisen Washington Posts korrespondent – og tidligere på ugen lod Iran en gruppe amerikanske marinesoldater gå fri, efter at de var kommet ind i iranske territorialfarvande.

Begge dele helt konkrete gevinster, som kan spores direkte tilbage til atomaftalen og det forbedrede forhold til Iran.

Faren for en krig mellem Saudi-Arabien og Iran er steget

Kilde: Politiken TV / Animation: Kristian Jensen / Speak og manuskript: Marcus Rubin

Redaktionen anbefaler

Ekspert: Atomaftale er altafgørende for Iran

Del link
Relaterede artikler
Annonce
Mest læste
Dit politiken
Annonce