Annonce
Annonce
Internationalt

Politiken i Sverige: Masseoverfald splitter befolkningen i asyldebatten

Nattens voldelige handlinger i det centrale Stockholm var målrettet en gruppe marokkanske flygtningebørn, der lever som hjemløse i Stockholm.

Gerningsmændende, der i aftes begik masseoverfald ved centralstationen i Stockholm, gik efter hjemløse uledsagede flygtningebørn. Det fortæller Politikens korrespondent i Sverige, Kristina Olsson.

Ifølge hende drejer det sig specifikt om uledsagede flygtningebørn fra primært Marokko, der i flere år har boet på gaden i Stockholm efter at være stukket af fra opholdssteder.

LÆS OGSÅ Masseoverfald i Stockholm: 16-årige Christian blev slået i ansigtet, før han gemte sig i butik

»I nogle af de flyveblade, der blev uddelt på aftenen, nævner man specifikt de nordafrikanske gadebørn. Det er en gruppe flygtninge, som ikke er kommet nu med den seneste flygtningestrøm, men som har været i Stockholm i nogle år. De bor på gaden omkring centralstationen i bander og begår småkriminalitet«, fortæller Kristina Olsson.

Overfaldende handlede altså ikke om nyankomne uledsagede flygtningebørn fra eksempelvis Syrien, vurderer Kristina Olsson.

På de flyveblade, der blev delt ud, stod der ifølge flere svenske medier, at »nu er det nok«, og at det var på tide at »markere mod gadebørn«.

Ifølge svensk politi er det »rimeligt at antage«, at der er sammenhæng mellem flyvebladene og overfaldene senere på aftenen.

Kan hænge sammen med drab på bosted

Ifølge Kristina Olsson kan der være en sammenhæng mellem nattens hændelser og et drab begået tidligere på ugen på en ansat på et center for uledsagede flygtningebørn.

Mandag blev en 22-årig kvinde dræbt, da hun var alene på arbejde på centret, som primært huser uledsagede flygtningebørn i alderen 15-18 år. En 15-årig dreng, der boede på centret, er lige nu sigtet for at have overfaldet kvinden med en kniv, inden han blev overmandet af en håndfuld af stedets øvrige beboere.

LÆS OGSÅ 70 maskerede mænd angriber udlændinge i Stockholm

»Drabet har skabt stor vrede og uro hos mange, og de her gerningsmænd har måske tænkt, at nu kunne de få noget opbakning i befolkningen til det her«, siger Kristina Olsson.

Polariserer debatten

Kristina Olsson vurderer, at nattens hændelser vil være med til at polarisere flygtningedebatten i Sverige, som man eksempelvis har set det i forbindelse med de mange påsatte brande på asylcentre, som Sverige var vidne til i efteråret.

»Når der sker de her ting, bliver debatten altid yderligere polariseret, end den er i forvejen. Der er dem, som synes, at Sverige burde sige fra overfor racisme og have en generøs asylpolitik. Og så er der dem, der siger: 'Det er det, der sker, når man lader grænserne stå åbne. Så bliver folk frustrerede, og så sker de her ting'«, siger Kristina Olsson.

LÆS OGSÅ Efter 21 brande: Sverige vil holde nye asylcentre hemmelige

Det konkrete omfang af nattens uroligheder er stadig uklart, men ifølge svenske medier angreb gerningsmændende personer med udenlandsk udseende flere steder i det centrale Stockholm. Indtil videre er en person anholdt for vold mod politiet.

Svensk politi kæder gerningsmændende sammen med det stockholmske hooliganmiljø.

Redaktionen anbefaler

70 maskerede mænd angriber udlændinge i Stockholm

Før angrebene blev flyveblade med teksten 'Nu er det nok' uddelt på hovedbanegården i den svenske hovedstad.

Del link
Annonce
Mest læste
Dit politiken
Annonce