Annonce
Annonce
Internationalt

Zika-virus er blevet seksuelt overført i Dallas

En person er blevet smittet med virussen i Dallas, Texas.

Skal vi frygte Zika-virussen?. Kilde: Politiken TV / Tilrettelæggelse: Johannes Skov Andersen / Råmateriale: AP

I Dallas er den første person blevet smittet med zika-virus uden at være blevet stukket af en myg.

Vedkommende er i stedet blevet smittet via seksuelt samkvem med en person, der har besøgt et land plaget af zika-epidemien.

Det bekræfter Dallas-regionens sundhedsdirektør, Zachary Thompson, over for avisen The Dallas Morning News.

LÆS OGSÅ:WHO: Den myggebårne zika-virus er en global trussel

DER FINDES INGEN VACCINE ELLER KUR MOD ZIKA

  • Zikavirus-infektion er en myggeoverført sygdom, der overføres med myggearten aedes. Den kan give influenzalignende symptomer og ligner andre myggeoverførte sygdomme som denguefeber og chikungunya-infektion.
  • Op til hver ottende smittede har ikke haft symptomer på infektion. Dem, der mærker symptomer, får febersygdom af fire til syv dages varighed, der kan være ledsaget af udslæt, muskel- og ledsmerter, hovedpine og øjenbetændelse. Der er ingen kur eller vaccine mod sygdommen.
  • Der er en stærk mistanke om, at zikavirus kan give medfødt microcephali (for lille hovedudvikling) og andre skader på centralnervesystemet hos nyfødte. Sammenhængen er dog ikke endeligt bevist.
  • Zikavirus blev først konstateret hos aber i Zikajunglen i Uganda i 1947. Det første menneske, der blev smittet, var ti år senere. Indtil 2007 forekom virussen kun sjældent i Afrika og Asien.
  • I 2007 forekom det første kendte udbrud af zikavirus på øen Yap i Stillehavet, hvor det blev anslået, at omkring 73 procent af befolkningen blev smittet. Siden har zikavirus bredt sig til andre dele af Stillehavet.
  • Fra februar 2015 er et tiltagende antal tilfælde blevet konstateret i Sydamerika, først i Brasilien, siden i 18 andre syd- og mellemamerikanske lande.
  • Fra oktober 2015 har de brasilianske sundhedsmyndigheder noteret 3500 mulige tilfælde af medfødt microcephali og andre skader på centralnervesystemet relateret til zikavirus-infektion.

Kilder: Statens Serum Institut

»Det skaber opmærksomhed omkring, at zika kan overføres fra myg til menneske, fra menneske til myg og nu også seksuelt, siger sundhedsdirektøren til mediet.

Det første tilfælde i Dallas, ikke USA

Den smittede person er ikke gravid, og virusset vil derfor blot opleve symptomer, der minder om mild feber, eller slet ingen, skriver The Dallas Morning News.

Tilfældet er ifølge mediet langtfra det første i USA, som flere nyhedsbureauer skriver, men derimod det første i Dallas-regionen.

LÆS OGSÅ:WHO: Virus, der giver spædbørn små hoveder, spredes over Amerika

I går erklærede WHO virusset for en global trussel. Det mistænkes for at kunne give underudviklede kranier og hoveder på nyfødte, hvis moderen smittes under graviditeten.

Virusset spredes generelt via myg, men kan, som tilfældet i Dallas beviser, også spredes via seksuelt samkvem. I Sydamerika har man i øjeblikket store problemer med zika, og alene i Brasilien anslår man, at mellem 440.000 og 1,3 millioner er smittet med virusset.

SE GRAFIKKEN:Fra abe i 1947 til stor epidemi i Sydamerika i 2016

Nedenstående kort viser de lande, der 27. januar havde observeret tilfælde af zika-virus. Siden er USA kommet til.

Redaktionen anbefaler

Grafik: Fra abe i 1947 til stor epidemi i Sydamerika i 2016

Del link
Annonce
Mest læste
Dit politiken
Annonce